Uzaklaştırma Kararı 2024-2025

Uzaklaştırma Kararı 2024-2025

Uzaklaştırma Kararı 2024-2025

Uzaklaştırma Kararı, Günümüzde insan ilişkilerinin gittikçe karmaşık bir hal almasıyla birlikte şiddet, taciz ya da psikolojik şiddet mağduru kişi sayısı da gün geçtikçe artmıştır. Şiddet olaylarının artması, önleyici/koruyucu tedbirleri de beraberinde getrmiştir. Koruyucu tedbirleri sadece kadınlar lehine değil, erkekler lehiine de talep mümkündür. Şidet olaylarının artması, önleyici/koruyucu tedbrleri de beraberinde getirmiştir. Koruyucu tedbirleri sadce kadınlar lehine değil, erkekler lehine de talep mümkündr. Şiddet gören, şiddet görme tehlikesi altında bulunan herkes, işbu tedbirlerden yararlanabilmektedir. Koruma tedbiri ile şiddet mağdru olan veya şiddet görme tehlikesi altına olan kişinn, bu tehlikeyi yaratan ve şiddet uygulayan kişiden ve ortamdan korunması sağlanmaktadır.

Uzaklaştırma kararı alınabilmesi için Aile Mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Söz konusu karar kural olarak hakim tarafından verilmektedir. Başvuru yazılı bir dilekçe ile yapılır. Dilekçe ile başvuru yapılırken herhangi bir ücret ödenmesi söz konusu değildir. Şiddet mağduru aile bireyleri, aile içi şiddetin önlenmesi ve kişilerin korunması için bulundukları yer aile mahkemesine veya ilçe emniyet müdürlüğü aile içi şiddet bürosuna başvurması gerekmektedir. Başvuru ile 6284 sayılı kanun kapsamınıda şiddet uygulayan kişi hakkında evden uzaklaştırma cezası verilecektir.

6284 sayılı kanuna göre uzaklaştırma kararı, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi altında olan kişilerin korunması amacıyla verilen koruma tedbiridir. Uzaklaştırma kararı isteyebilecek kişiler şunlardır:

Şiddete uğrayan kişiler ve çocuklar,
Şiddete uğrama tehlikesi olan kişiler ve çocuklar,
Tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişiiler, kanun kapsamında korunan kişilerdir.
Hakaret ve Tehdit Yasağı
Evden Uzaklaştrma
Adrese Yaklaşmama
Çocukla Görüşmein Refakatçi Eşliğinde Yapılması
Çocuklara Yaklaşma Yasağı
Eşyalara Zarar Verme Yasağı
İletişim Kurma Yasağı
Silah Teslmi
Alkol ve Uyuşturucu Kullanıma Yasağı
Sağlık Kurulşuna Başvurma ve Tedavi

 

 

Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Sürede Çıkar?

Uzaklaştırmanın talep edilmesi sonrasında ortalama 1 ila 4 gün arasında karar alınmaktadır. Önleyici ve koruyucu tedbirler alınmak istendiğinde bu tedbirlerle alakalı süre genel olarak 6 aya kadar uzamaktadır.

Evden eşi uzaklaştırma kararı en fazla 6 (altı) ay için verilebilir ve Uzatma kararı ne zaman istenebilir sorusu sorulmaktadır ve bunun cevabı oldukça basittir.

Eğer ilk verilen karar örneğin 3 (üç) ay ise uzaklaştırma kararının süresinin dolmasından önce tekrar başvurmak suretiyle bu karar uzatılabilmektedir.

Kararın ihlali, aile mahkemesi hakimince 3 – 10 gün süre ile kişi hakkında tazyik hapis verilmesini gerektirir. İşbu kararı ihlal eden kişi hakkında ceza muhakemesi olmaksızın tazyik hapis verilir; dolayısıyla

, herhangi bir ceza yargılaması yapılmaz. Kararın birden çok ihlalinde ise her bir ihlal için verilecek tazyik hapis süresi 15 – 30 gün arasında bir süre olacaktır.

 

Sık Sorulan Sorular

Uzaklaştırma kararı hangi durumlarda verilir?
Uzaklaştırma alınca ne olur?
Uzaklaştırma kararı en fazla ne kadar?
Uzaklaştırma kararı sicile işler mi?
Uzaklaştırma kararında hapse girer mi?
Uzaklaştırma kararı e-devlette görünür mü?
Uzaklaştırma aldığımı nasıl öğrenebilirim?
Uzaklaştırma kararına itiraz edilmezse ne olur?
Evden uzaklaştırılan erkek ne yapmalı?
Uzaklaştırma kararı alındığında karşı tarafa nasıl bildirilir?
Erkek karısını evden kovabilir mi?
Uzaklaştırma kararında telefon dinlenir mi?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir