Tutuklamaya İtiraz Süresi Nedir?
Tutuklama kararına karşı itiraz kanun yoluna gidilebilir. Tutuklamaya itiraz, şüpheli veya sanığa tanınan en önemli haklardan biridir (AİHS md. 5/3 ve Anayasa md. 19/7). Ceza Muhakemesi Kanunu’a göre tutuklamaya itiraz süresi tutuklama kararının öğrenilmesinden itibaren iki haftadır (CMK md.101/5, md. 104/2, md. 267 ve 268). Tutukluluğun devamı kararına itiraz süresi de öğrenmeden itibaren iki haftadır. Tutuklamaya itiraz süresi, şüpheli veya sanığın tutuklandığı gün dikkate alınmadan hesaplanır.
Şüpheli hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkartılmışsa, kanunda açıklık olmamakla birlikte yakalama kararına her zaman itiraz mümkündür. Ancak, şüpheli veya sanık, tutuklamaya yönelik yakalama kararı üzerine yakalandıktan sonra, yapılan değerlendirme neticesinde tutuklanırsa, tutuklamaya itiraz süresi tutuklandıktan sonra işlemeye başlar.
Tutuklama kararına karşı itiraz kanun yoluna gidilir. Tutuklama kararına itiraz, şüpheli veya sanığa tanınan en önemli haklardan biridir (AİHS m. 5/3 ve Anayasa m. 19/7). CMK’ye göre tutuklamaya itiraz süresi 7 gündür (CMK m.101/5, m. 104/2, m. 267 ve 268). Bu süre geçtikten sonra yapılan itiraz olmayıp, tutukluluğun yeniden gözden geçirilmesi talebi olacaktır. Tutuklamaya itiraz süresi, şüpheli veya sanığın tutuklandığı günden sonraki gün hesaplanmaya başlar. Tutuklandığı gün hesaba katılmaz. Yani salı günü tutuklama kararı verilmişse çarşamba günü 1. gün olarak hesaplanır.
Tutuklama Kararı Kim Tarafından Verilir?
Tutuklama güvenlik tedbirine mahkeme evresinden önce yani soruşturma evresinde cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hakimi tarafından, mahkeme yani kovuşturma evresinde cumhuriyet savcısının talebi üzerine veya mahkemece kendiliğinden karar verilebilir. Tutuklama güvenlik tedbirinin uygulanmasına ilişkin kararların gerekçeli olarak verilmesi zorunludur. Şüpheli veya sanığın tutuklanmak üzere mahkeme önüne çıkartılması durumunda bir müdafi yani ceza avukatı ile temsili zorunludur. Kişinin bir avukatının bulunmaması durumunda baro tarafından kendisine bir müdafi görevlendirilir.
Tutuklama Kararına İtiraz Nereye Yapılır?
Tutuklama kararına itiraz ya da tutukluluğun devamına yönelik karara itiraz sözlü yapılabileceği gibi yazılı da yapılabilmektedir. Duruşma esnasında ya da sulh ceza hakimliklerinde gerçekleştirilen safahatta mahkeme katibine yapılan itiraz yazılı olarak tutanağa geçirilir.
Tutuklama kararına itiraz dilekçesi tutuklama kararını veren mahkemeye yazılı olarak da ibraz edilebilir. İlgili dilekçe sonucunda mahkeme dosyanın tutukluluk açısından değerlendirmeye yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verir. İlgili mahkeme yapacağı inceleme sonucunda tutuklama kararının yerinde olup olmadığı denetler.
Tutuklama kararına itiraz dilekçesi ya da tutukluluğun devamına itiraz dilekçesi hazırlanırken dosyanın güncel durumu, delillerin önemli ölçüde toplanıp toplanmadığı, tutuklu olan kişinin sabit ikametgahının olup olmadığı veya kaçma şüphesinin bulunup bulunmadığı, müvekkilin savunmaları çerçevesinde hazırlanmalıdır.
Tutuklamaya İtiraz Nereye Yapılır
Tutuklamaya itiraz dilekçesi, gene bu kararı veren merciiye verilir. Yahut mahkeme katibine yapılan itiraz mahiyetindeki sözlü beyan bu katip tarafından tutanağa geçirilir ve kişi bunu imzalar. Tutuklama kararına itiraz dilekçesi veya tutukluluğun devamına itiraz dilekçesi gelişigüzel hazırlanmamalıdır. Burada Ceza Muhakemesi Kanununun genel olarak koruma tedbirlerine ve özel olarak tutuklamaya ilişkin hüküm ve şartları gözetilerek bir itiraz dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu hükümler somut olayla birlikte değerlendirilmelidir. Ayrıca uygulamanın işleyişine ve mahkemenin yaklaşımı ile genel olarak yargı kararlarının bilinmesi de önem taşır. Dolayısıyla tutuklamaya itiraz dilekçesi deneyim sahibi bir ceza avukatının hukuki yardımı ile hazırlanırsa etkili olacaktır. Ayrıca sonradan ortaya çıkan delil ve değişen durumlar kişinin lehine sonuç doğuracak şekilde mahkemeye sunulmalıdır.
Tutukluluğa itiraz nereye yapılır 2024?
Tutukluluk Halinin Devamına İtiraz Nereye Yapılır? Tutukluluk halinin devamına itiraz Türk Ceza Muhakemeleri Kanunu’na (CMK) göre yapılır. CMK’nın ilgili maddelerine dayanarak tutukluluk haline itirazda bulunmak için Sulh Ceza Hakimliğine başvurulur.
Tutuklamaya İtiraz İnceleme Usulü
Sulh ceza hakimliği, kendi kararını gözden geçirerek itirazın yerinde olduğu kanaatine varır ise talebin kabulü ile şüphelinin derhal serbest bırakılmasına karar verilir.
Tutukluluğa itiraz nereye yapılır UYAP?
Avukatlar, tutukluluğa itiraz dilekçelerini UYAP Avukat Portal aracılığıyla internet üzerinden hızlı bir şekilde ilgili merciiye ulaştırabilirler. Vatandaşlar ise bu itiraz dilekçelerini Adliyeye giderek tutukluluk kararını veren Sulh Ceza Hakimliğine verecekleri bir dilekçe ile yapabilirler.
Adliyede itiraz dilekçesi nereye verilir?
İtiraz Dilekçesi Nereye Verilir? Hangi mahkeme karar vermişse, itiraz dilekçesi de o mahkemeye verilmelidir (CMk md. 268/1). Çünkü, kararına itiraz edilen hakim veya mahkeme itirazın haklı olduğu kanaatine varırsa, talep doğrultusunda kararını kendiliğinden düzeltebilir (CMK md. 268/2).
Tutuklama kararı nasıl kaldırılır?
Tutuklama kararına itirazın, olağan koşullarda CMK Md. 108’de öngörülen 30 günlük inceleme süresinden önce sonuçlandırılması gerekmektedir. Bu madde gereğince Mahkeme, tutukluluk durumunu 30’ar günlük sürelerde yeniden değerlendirmek ve tutukluluk kararını kaldırmak ya da uzatılmasına karar vermek durumundadır.
Tutuklama kararı çıktıktan sonra ne olur?
Yargılama sürecinde tutuklama kararının çıkması, ceza hukuk kurallarına göre tali ceza davası sorgulama olarak kabul edilir. Bu anlamda şüpheli ya da sanığa bazı haklar tanınır. Sanık veya şüpheliye tanınan hakların başında tutuklama öncesinde İzmir ceza avukatı tavsiye edilir.
Tutuklamaya itirazı kim inceler?
Bu başka mercii şu şekilde belirlenir: Eğer tutuklama kararı sulh ceza hakimi tarafından verilmiş ve itiraz buraya yapılmışsa 3. günün sonunda kararını değiştirmeyen sulh ceza hakimi, kendinden numara olarak bir yukarıda olan sulh ceza hakimliğine bu itirazı incelemek üzere gönderir.
Uyaptan itiraz nasıl yapılır?
Kullanıcılar Avukat Portal veya Vatandaş Portal’a elektronik ya da mobil imza ile giriş yaptıktan sonra Trafik-İdari Para Cezalarına İtiraz sekmesini seçerek tevzi et butonu ile açılan ekranlardan itirazın gönderileceği il ve adliye bilgilerini seçerek itiraz edebiliyor.
Tutuklama kararına karşı itiraz nereye yapılır?
Tutuklama kararına itiraz, kararı veren mahkeme veya nöbetçi asliye ceza mahkemesine yapılır. Kararı veren merci üç gün içerisinde kararını değiştirmezse dosyayı itirazı incelemeye yetkili mercie gönderir. Bu yetkili merci tutukluluğun devam edip etmeyeceği yönünde karar verir.