Türk Vatandaşı Olma -Azim HUKUK

Türk vatandaşlığının kazanılması

Türk vatandaşlığının kazanılması

Türk vatandaşlığının kazanılması şartları ve süreçleri kanunda düzenlenmiştir. Kanun kapsamında vatandaşlık kazanılır. Vatandaşlık kişiyi bir devlete bağlayan hukuki ve siyasi bir bağdır. Her devlet, sahip olduğu hükümranlık hakkının sonucu olarak, kendi vatandaşlığının kazanılma ve kaybedilme yollarını düzenleme yetkisine sahiptir. Vatandaşlık hukuku kuralları, her devletin milli yetkisine ait bulunmakla beraber, konunun bir milletlerarası hukuk yönünün olduğu belirtilmelidir. Türk vatandaşlığının kazanılması, Türk Vatandaşlığı Kanunu’na göre 2 şekilde kazanılır. Bunlar;

  •   Doğumla
  •  Sonradan kazanmadır. (TVK m.5)

 

 

Türk Vatandaşlığının Kazanılması

5901 sayılı Türk Vatandaşlık Kanunu Türk vatandaşlık hukukunun temel kaynağını oluşturmaktadır. Söz konusu kanunda Türk vatandaşlığının kazanılmasına ve kaybına ilişkin esaslar düzenlenmiş olup kanun bunun yanında vatandaşlık hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usulleri kapsamaktadır. Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin hizmetler yurt içinde İçişler Bakanlığı, yurt dışında ise dış temsilcilikler tarafından yürütülmektedir.

 

Vatandaşlık Başvuru Usulü

Türk vatandaşlık başvurusu, Türkiye içinde ikamet edilen yer valiliği, yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği, başkonsolosluğu veya konsolosluklarına yapılır.
Türk vatandaşlığı başvurusu, vatandaşlığı kazanmak isteyen kişi tarafından bizzat yapabileceği gibi resmi vekâlet verilen vekil tarafından da yapılabilir. Posta ile yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Müracaat makamlarının vatandaşlığa alınmaya yönelik taleplerin esasına ilişkin karar verme yetkileri yoktur.

Sonradan vatandaşlık kazanılması Türk Vatandaşlığı Kanununun 11. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre

Kendi milli kanununa, vatansız ise Kendi millî kanununa, vatansız ise 4721 sayılı Türk Medenî Kanununa göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak.
Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olmak.
Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini; Türkiye’de taşınmaz mal edinmek, iş kurmak, yatırım yapmak, ticaret ve iş merkezini Türkiye’ye nakletmek, çalışma iznine tabi olarak bir iş yerinde çalışmak ve benzeri davranışlarla teyit etmiş olmak veya Türk vatandaşı ile evlenmek, ailece müracaat etmek, daha önce Türk vatandaşlığını kazanmış olan ana, baba, kardeş ya da çocuk sahibi olmak veya eğitimini Türkiye’de tamamlamak.
Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak.
Toplum içinde birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile davranarak iyi ahlak sahibi olduğunu göstermek, davranışları ile çevresine güven vermek, toplumca hoş karşılanmayan ve toplum değerlerine aykırı kötü alışkanlığı bulunmamak.
Toplumsal yaşama uyum sağlayabilecek düzeyde Türkçe konuşabilmek.
Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak.
Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak şartları aranmaktadır.

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

Türk Vatandaşı Olma -Azim HUKUK
Türk Vatandaşı Olma -Azim HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir