Toplu İş Sözleşmesi 2024-2025
İşçi tarafında münhasıran bir işçi sendikasının, işveren tarafında ise işveren sendikasının yahut herhangi bir sendikaya üye olmayan işverenin bulunduğu iş sözleşmelerine toplu iş sözleşmesi denmektedir. Belirli bir sayıda işçi ile işveren arasında hizmet ilişkisi toplu bir şekilde kurulmuş olmaktadır. Toplu iş sözleşmelerinin öne çıkan özelliği, işin içerisinde sendikalar olması nedeniyle işçi lehine daha fazla hüküm içeriyor olmalarıdır. Bir işveren sendika üyesi olduğu zaman üyesi olduğu sendikanın işyerleri ile toplu iş sözleşmesi yapma yetkisini tanımış olur. Üye olmayan işveren de bizzat kendisi bir işçi sendikası ile bahsettiğimiz sözleşmeyi yapabilmektedir.
“Toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesinin yapılması, içeriği ve sona ermesine ilişkin hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmeyi ifade etmektedir.
Toplu iş sözleşmesi, işverenle bir veya daha fazla işçi sendikası arasında, işçilerin çalışma koşulları ve ücretlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen yazılı bir anlaşmadır. Bu sözleşme, iş kanunu ve hukuku normlarına uygun olarak hazırlanır ve karşılıklı müzakerelerin sonucunda taraflarca imzalanmaktadır. Bireysel iş sözleşmesi işçi ile işveren arasında, anlaştıkları şart ve koşullarda düzenlenen sözleşmeler iken, toplu iş sözleşmesi dendiğinde işyerindeki tüm işçileri kapsar vaziyette ortaklaşa düzenlenen sözleşme akla gelmektedir. Toplu iş sözleşmesi, işçi ve işverenler arasında yapılan resmi bir anlaşma. Bu sözleşme, işçi sendikaları ile işverenler ya da iişveren sendikaları arasında gerçekleşmektedir. Belirli bir süre içinde işçilerin ve işverenlerin haklarını korumak ve menfaatlerini belirlemek amacıyla düzenlenmektedir.
Toplu iş sözleşmesi kaç yıllık olur?
MADDE 35 – (1) Toplu iş sözleşmesi yazılı olarak yapılır. (2) Toplu iş sözleşmesi en az bir ve en çok üç yıl süreli olarak yapılabilir. Toplu iş sözleşmesinin süresi, sözleşmenin imzalanmasından sonra taraflarca uzatılamaz, kısaltılamaz ve sözleşme süresinden önce sona erdirilemez.Kural olarak toplu sözleşme zammı %10 olarak belirlenmişken, enflasyon verileri ile memurlara verilecek toplam zam oranı %19,31 olarak belirlenmiştir. Bu zam oranları 2024 yılı Temmuz ayından itibaren geçerli olacaktır. Toplu iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte yeni toplu iş sözleşmesi yürürlüğe gier. STİSK m.35/4 gereği, yoplu iş sözleşmesi süresinin bitmesinden önceki yüz yirmi gün içinde, yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilmektedir. Ancak, yapılacak toplu iş sözleşmesi önceki sözleşme sona ermedikçe yürürlüğe girememektedir. Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanamayacak Olanlar Kimlerdir? Sendikanın izin verme hakkı saklı olmak üzere, greve katılan işçiiler toplu iş sözleşmesinden yararlanamaz. İşveren vekili sayılanlar ve işvereni temsilen katılanlar da sözleşmeden yararlanamaz.
Benzer Sorulan Sorular
Toplu iş sözleşmesinden kimler yararlanabilir?
İşyerinde usulüne uygun olarak imzalanmış toplu iş sözleşmesi hükümlerinin bazılarından taraf sendikaya üye olup olmamasına bakılmaksızın tüm işçiler yararlanır. Öğretide de toplu iş sözleşmesinin işyerinde çalışan tüm işçilere uygulanacağı konusunda görüş birliği bulunmaktadır (Özkaraca, 2017:577).
Bir işçi sendikaya üye olursa ne olur?
Sendika, işçilerin ücretleri, çalışma saatleri, iş güvenliği, iş güvencesi ve diğer çalışma koşulları gibi temel haklarını korumalarına yardımcı olur. Sendika üyeleri, toplu pazarlık süreçlerine katılma hakkına sahiptir.
Toplu sözleşme süreci nedir?
İşveren yerine bu sözleşmeyi kamuyla da yapmak mümkündür. İşçi sendikalarıyla ilgili kamu kurumları arasında yürütülen bu sürece kamu işçileri toplu sözleşme süreci adı verilir. İşçi sendikaları temsilcileriyle yapılan müzakereler sonucunda bir toplu kamu işçi sözleşmesi hazırlanır ve imzalanır.
Toplu iş sözleşmesinden kimler yararlanır?
Dolayısıyla kimlerin bu sözleşmeden yararlanabileceği önemli bir konu oluyor. İşçi sendikasına üye olanlar, bu sözleşmeden doğrudan faydalanıyor. Hatta sözleşme süresi sona erdiğinde dahi koruma altında oluyorlar. Ancak sendikaya üye olmayanlar da dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden faydalanabiliyor.
Toplu iş bırakma suç mu?
MADDE 260 – (1) Hukuka aykırı olarak ve toplu biçimde, görevlerini terk eden, görevlerine gelmeyen, görevlerini geçici de olsa kısmen veya tamamen yapmayan veya yavaşlatan kamu görevlilerinin her biri hakkında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Toplu iş sözleşmesi için kaç işçi gerekir?
Kanun’un “Yetki” başlıklı 41. maddesi, toplu iş sözleşmesi akdetme ehliyetine sahip bir işçi sendikasının, toplu iş sözleşmesinin ilgili olduğu işkolunda başka bir deyişle sendikanın kurulu olduğu işkolunda çalışan tüm işçilerin en az yüzde biri kadar üyeye sahip olması şartını aramaktadır.
Sendikadan istifa edince aidat kesilir mi?
Sendika üyeliği sendikalarda yetkili organın üyeliğe kabul kararı ile kesinleştiği için, üye aidat ödeme yükümlülüğü de bu tarihten itibaren doğar ve üyelik ilişkisinin sona ermesi ile sona erer. Sendika üyeliği kesinleşmeyen kişinin, aidat ödeme yükümlülüğü doğmaz.
Sık Sorulan Sorular
Grev kararı alınırsa ne olur?
İşçi sendika aidatı geri ödeniyor mu?
Geriye dönük sendika aidatı alınır mı?
Toplu sözleşme desteği ne kadar?
2024 Sürekli İşçi maaşı Ne Kadar?
2024 yılında kamu işçileri ne kadar zam alacak?
İşçi toplu sözleşme 2025 ne zaman?
Toplu sözleşme ikramiyesi yeniden verilecek mi?
Toplu sözleşme ikramiyesi kimler alacak?
Sendika ikramiyesi ne oldu?
Sendika yöneticileri para alır mı?
Sendika temsilcisi izni kaç gün?
Sendika temsilcisi ek ücret alır mı?
Emekli olunca sendika üyeliği düşer mi?
Sendika devletten para alıyor mu?
Sendikadan istifa eden tazminat alabilir mi?
2024 sendika tazminatı Ne Kadar?
Sendikal tazminat mahkemesi ne kadar sürer?
9 yıllık işçi istifa ederse tazminat alır mı?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.