TCK madde 59 – Sınır Dışı Edilme
İşlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilen yabancı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına veya koşullu salıverilmesine karar verildikten ve her halde cezasının infazı tamamlandıktan sonra, durumu, sınır dışı işlemleriyle ilgili olarak değerlendirilmek üzere derhal İçişleri Bakanlığına bildirilir.
Sınır dışı edilme kararı alınamayacağı haller ise şunlardır:
Sınır dışı edilme ihtimali bulunan kişi gönderileceği ülkede idam edilecek veyahut işkenceye maruz kalacak, insanlık onuruna yakışmayan muamelelere maruz kalacaksa,
Kişinin ileri derece sağlık problemleri, yaşı ve hamileliği sebebiyle seyahatinin tehlikeli görülmesi,
Sınır dışı edileceği ülkede hastalığına tedavi bulunmayanlar,
İnsan ticaretinden mağdur olanlar mağdur destek sürecine katılmaktadırlar. Bu süresin devam etmesi,
Şiddet mağduru olan yabancı kişiler (psikolojik, fiziksel veya cinsel) tedavileri devam ettiği sürece,
sınır dışı (deport) edilemezler.
İdari Gözetim Kararı
Hakkında sınır dışı etme kararı verilebilecek yabancılar, kolluk tarafından yakalanmaları hâlinde, haklarında karar verilmek üzere derhâl valiliğe bildirilir. Bu kişilerden, sınır dışı etme kararı alınması gerektiği değerlendirilenler hakkında, sınır dışı etme kararı valilik tarafından alınır. Değerlendirme ve karar süresi kırk sekiz saati geçemez.
Hakkında sınır dışı etme kararı alınanlardan; kaçma ve kaybolma riski bulunan, Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal eden, sahte ya da asılsız belge kullanan, kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayan, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar hakkında valilik tarafından idari gözetim kararı alınır ya da idari gözetime alternatif yükümlülükler getirilir.
Deport Kararına İtiraz Etme Hakkı Var Mıdır?
Deport kararı yargısal denetime tabidir ve hakkında sınır dışı etme kararı verilen kişi, 7 gün içerisinde İdare Mahkemesine itirazda bulunmalıdır.
Mahkemeye başvuran kişi, sınır dışı etme kararını veren makama da başvurusunu bildirir. Çünkü mahkemeye başvuru kararın icrasını engellediği için bu durumdan derhal sınır dışı etme kararını veren makamı da bilgilendirmek gereklidir.
İtiraz üzerine incelemeyi yapan İdare Mahkemesi, (15) gün içerisinde kararını vermelidir.
Mahkemenin bu konuda vermiş olduğu karar kesindir. Yabancının rızası saklı kalmak kaydıyla, dava açma süresi içinde veya yargı yoluna başvurulması hâlinde yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilmez.
Deport(Sınır Dışı Edilme) Kararı Hususunda Yetkili Kimdir?
Deport kararının idare tarafından verileceği bir önceki paragrafta belirtilmişti. İdare içerisinde 6458 sayılı Kanun m.53 doğrultusunda da yabancılar hakkında deport kararı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü veya yabancı vatandaşın bulunduğu valilikçe verilebilmektedir.
Deport kararı iki şekilde alınabilmektedir. İlk olarak, Göç İdaresi Genel Müdrülüğü’nün ilgili yabancı vatandaş hakkında deport talimatı vermesiyle valilik tarafından alınan resmi deport kararı sonucunda deport işlemi gerçekleştirilebilir. İkinci olarak ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün herhangi bir talimatı vb. olmadan, ilgili valilikçe re’sen alınan bir deport kararı doğrultusunda yabancı vatandaş hakkında deport işlemi gerçekleştirilebilir.

Sık Sorulan Sorular
Hangi durumlarda sınır dışı edilir?
Kural olarak bir yabancının ülkeden sınırdışı edilmesi; ülke güvenliğinin ciddi tehlike altında olması veya kamu düzeni, güvenliği ve sağlığı açısından tehlike oluşturması durumunda yerine getirilir. Deport işleminin nedenleri Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54. Maddesinde düzenlenmiştir.
Sınır dışı edilme güvenlik tedbiri mi?
Bir güvenlik tedbiri olarak yabancıların sınır dışı edilmesi de, suç işleyen yabancının toplumdan uzaklaştırılması suretiyle toplumun korunmasını amaçlamaktadır. 5237 sayılı Kanun’un kabulüne kadar, yabancıların sınır dışı edilmesine ceza kanunlarında açıkça yer verilmemiştir.
Sınır dışı kaç gün sürer?
Sınır dışı etme kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye’yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınır.
Sınır dışı edilenler nereye gidiyor?
Sınır dışı edilen kişiler, ülkelerin yasal düzenlemelerine ve göçmenlik mevzuatına uygun olarak çeşitli yerlere gönderilebilir. Sınır dışı edilen kişiler, genellikle ülkelerine geri gönderilirler.
Deport olmamak için ne yapmalı?
Deport kararı kaldırma için meşruhatlı vize almak sureti ile başvuru yapılabilir. Yabancı hakkında deport kararı verilmiş ise ülkeye giriş yapmak istediğinde meşruhatlı vize başvurusu yapabilir. Bu vize türüne başvuru yapabilmek için de koşulları sağlaması gerekir.
Sınır dışı edilene ne denir?
Sınır Dışı Edilen Yolcu Ne Demek? Bulunduğu ülkenin vatandaşı olmayan ve herhangi bir neden yüzünden (suç vb.) kendi ülkesine ya da başka bir ülkeye hava yolu aracılığı ile yollanan kişilere, deport ya da sınır dışı edilen yolcu denir.
Sınır dışı ne demek?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bir yabancının kanunda belirlenen bazı nedenlerle kendi ülkesine ya da başka bir ülkeye gönderilmesidir. Sınır dışı etme ve sınır dışı etme süreci 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda düzenlenmiştir.
Deport cezası paraya çevrilir mi?
Yabancı pasaportları veya diğer ilgili belgeleri deport edilene kadar tutulabilir ve deport işlemlerinde kullanılmak üzere biletleri paraya çevrilebilir.
Sınır dışı kararı nasıl kaldırılır?
Deport (sınır dışı) kararı, kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılabilir.
Davetiye ile deport kalkar mı?
Ancak terör ve devlete karşı işlenen suçlar nedeniyle hakkında deport kararı verilen yabancılar için meşruhatlı davetiye ile ülkeye giriş yapılması mümkün değildir. İlgili kişiler idare mahkemesinde dava açarak deport kararını kaldırabilir.
Geri gönderme merkezinde ne kadar kalınır?
Geri Gönderme Merkezlerindeki idari gözetim süresi altı aydan uzun süremez. Ancak bu sürenin, sınır dışı etme işlemlerinin yabancının iş birliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle tamamlanamaması halinde, altı ay daha uzatılması mümkündür.
Evlilik ile deport kalkar mı?
Hakkında deport kararı verilen yabancının evlilik, çalışma izni, eğitim, tedavi dolayısıyla meşruhatlı vize alarak ülkeye dönmesi mümkündür.
Yabancılar hangi hallerde sınır dışı edilir?
Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler, Sahte ya da asılsız belge kullananlar, Kabul edilebilir bir mazereti olmaksızın Türkiye’den çıkmaları için tanınan sürede çıkmayanlar, Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar.
Yabancılar hangi durumda deport edilir?
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması, oturma izni yahut öğrenci oturma izni olmaksızın yaşaması gibi hallerde söz konusu olur.
Göç idaresi 32 madde ne demek?
Kısa dönem oturma izninin şartlarının ne olduğu Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 32. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu hükme göre; Yukarıda sayılan oturma izni verilebilecek yabancılardan biri olmak. Türkiye’ye girişine izin verilmeyen yabancılardan olmamak.
Yabancılar neden sınır dışı edilir?
Türkiye’de yabancıların ikamet ve seyahatleri hakkındaki 5683 sayılı kanuna göre ülke içinde kalması toplum güvenliğine, siyasi ve idari icaplara aykırı sayılan yabancılar, kendilerine verilen süre içinde Türkiye’yi terk etmeye davet edilir. Bu süre içinde ülkeyi terk etmeyenler sınır dışı edilebilir.
Sınır dışı edilenler nereye gidiyor?
Sınır dışı edilen kişiler, ülkelerin yasal düzenlemelerine ve göçmenlik mevzuatına uygun olarak çeşitli yerlere gönderilebilir. Sınır dışı edilen kişiler, genellikle ülkelerine geri gönderilirler.
Kimler sınır dışı edilir?
İkamet izni başvuruları reddedilmesine rağmen 10 gün içinde Türkiye’yi terk etmeyenler; Uluslararası koruma başvurusu reddedilen veya iptal edilenler; Uluslararası kuruluşlar tarafından terör örgütü olarak tanımlanan örgüt veya kişilerle ilişkisi olduğu tespit edilenler hakkında sınır dışı kararı uygulanmaktadır.
TCK madde 59 – Sınır Dışı Edilme ınstagram hesabımız