GAYRİMENKUL HUKUKU - AZİM HUKUK

Tapu İptali ve Tescil Davası

Tapu İptali ve Tescil Davası

Tapu İptali ve Tescil Davası, tapu iptali davası, kanuna uygun olmayan bir şekilde gayrimenkul sahibi olunması durumunda, mülkiyet hakkı sahibi kişinin haklarını korumak adına açılan tapu ve tescil davasıdır. Tapu davalarının taşınmazın bulunduğu bölgede açılması gerekir. Her iki tarafın da ortak bir karar alarak farklı bir şehirde mahkemeye başvurması gibi bir durum söz konusu değildir. Tapu davası sadece taşınmazın bulunduğu yerde açılabilir.

Yolsuz, usule aykırı veya kanuna aykırı bir şekilde düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının düzeltilerek hukuka uygun hale getirilmesi için açılan davaya tapu iptali ve tescil davası denir. Tapu iptal ve tescil davası, adından da anlaşılacağı üzere tapu kayıtlarında yer alan bir taşınmaza ilişkin tescilin iptal edilmesi ve iptal edilen tescildeki hukuka aykırılığın giderilerek tekrar tescil edilmesi konulu bir davadır. Taşınmazın aynına ilişkin olan tapu iptal ve tescil davasında korunan hukuki yarar ayni hakkı ihlal edilen kişinin mülkiyet hakkıdır.
Usulsüz şekilde elde edilen tapu tescili sonrasında açılan davada görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi iken yetkili mahkeme davaya konu olan taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkeme olarak bilinmektedir. Mahkemeye açılan dava sonucunda mülkiyet hakkının elde edilmesi ve icranın gerçekleştirilebilmesi için mahkemenin kesin hükmünün beklenmesi zorunludur.

Tapu iptali davasının açılması için taşınmazın bulunduğu bölgenin asliye hukuk mahkemesine müracaat edilmesi gerekir. Davacı, mahkemeye tapu iptal davası dilekçesi yazmalıdır. Dilekçede incelenmesi gereken kanıtlar açıkça ifade edilmelidir. İptal davası sürecinde bilirkişi raporları ve tanık ifadeleri istenir. Dava sürecinde kanıtların gerçek olması ve mülkiyet hakkı sahibinin gerekçelerini kanıtlaması gerekir.

 

 Zamanaşımı

Tapu iptali ve tescil davaları bir çeşit ayni hak olan mülkiyet hakkına ilişkin olduğundan dolayı kural olarak zamanaşımına tabii değildir. Ancak bu kuralın çeşitli istisnaları mevcuttur. Örneğin kadastro öncesi hakka dayalı tapu iptali ve tescil davalarında 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu nedenle tapu iptali ve tescil davası açılması gereken hallerde mutlaka alanında uzman bir gayrimenkul avukatından hukuki danışma ve dava temsil desteği alınmalıdır. Her davada olduğu gibi tapu tescili davalarında da belirli bir zamanaşımı süresi bulunur. Ancak süre davanın açılış nedeni ve ilgili kanuna göre değişiklik gösterecektir. Ancak genel anlamda davanın zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Çeşitli sebeplerle açılabilir. Uygulamada rastlanan tapu iptali ve tescil davası sebeplerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Hukuki ehliyetsizlik nedeniyle,
Mirastan mal kaçırma amacına matuf olup, gerçekte bağış amacını taşıyan ancak satış yapılmadığı halde tapuda satış gibi gösterilen muvazaalı işlemler sebebiyle,
Kişiye verilen Vekâlet in kötü niyetle kullanılması nedeniyle,
‘Ölünceye kadar bakma’ sözleşmesinin geçersiz olduğu iddiasıyla,
İmar hukukundan kaynaklanan nedenlerle,
Aile konutu uyuşmazlığı nedeniyle,
Sınır uyuşmazlıkları, tapu kaydının düzeltmesi davası yoluyla giderilemeyecek miktar fazlalıkları, taşmalar veya eksiklikleri nedeniyle,
Yolsuz tescil nedeniyle (Yolsuz tescile ilişkin açıklamalar makalemizin devamında mevcuttur.),
Kadastro ölçüm hataları veya yanlış kayıt nedeniyle kadastrodan önceki nedenlerle açılabilir.

 

Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

 

GAYRİMENKUL HUKUKU - AZİM HUKUK
GAYRİMENKUL HUKUKU – AZİM HUKUK

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir