Taksirle İşlenen Suç Ne Demek? - Azim HUKUK

Taksirle İşlenen Suç Ne Demek?

Taksirle İşlenen Suç Ne Demek?

Taksir Ne Demektir?
İşlediği fiilde “kusurlu” görülen failin istemediği sonuçtan sorumlu tutulması taksirdir. Başka ifadeyle, isteyerek işlenen bir fiilden, istenmeyen neticelerin meydana gelmesi halinde taksirden söz edilir.

Kişiler isteyerek yaptıkları bir hareketten doğan ve fakat gerçekleşmesini istemedikleri neticelerden de sorumlu tutulmaktadırlar. Taksirin özünde dikkat ve özen göreninin yerine getirilmemesi yatar. Ne var ki, bunun için de bu görevin, yani dikkat ve özen ihtimam görevinin yerine getirilebilmesi mümkün olmalıdır. Bu da neticenin öngörülebilir olması demektir.

Taksirin Unsurları Nelerdir?

Taksirin unsurları aşağıda sayılmıştır:

Eylemin Taksirle İşlenebilen Bir Suç Olması,
Hareketin İradi Olması,
Sonucun Öngörülebilir Olması Ancak İstenmemesi,
Dikkat ve Özen Yükümlülüğüne Aykırılık,
Nedensellik Bağı.

 

 

Türk Ceza Kanunu’nda Taksir Kavramı Ne Demektir?

Taksir suçu TCK 22. maddesi gereğince hüküm olarak incelenmiştir. İlgili madde 6 fıkradan meydana gelmektedir. Bu maddelerin hangi konuları işlediğine aşağıdaki maddelerden erişebilirsiniz.

TCK 22. Maddesi 1. fıkrası gereğince gerçekleştirilen davranışın kanun tarafında önceden belirtilen bir suç olduğunda failin cezalandırılacağı belirtilmiştir.
TCK 22. maddesi 2. fıkrasında bilinçsiz/adi/basit taksir olarak incelenmiş ve tanımı gerçekleştirilmiştir. Bu sonuçla suçu işleyen kişinin gerekli özen ve dikkati göstermemesi sebebiyle özen ve dikkat sorumlulukların aykırı davranması sonucunda öngörülebilir fakat öngöremediği durumlardın ortaya çıkması halidir.
TCK 22. maddesi 3. fıkrasında; suçu işleyen kişinin özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı bir hareket sergilemesi sonucunda suçun gerçekleşmesini istemediği halde gerçekleşmesine bilinçli taksir olarak tanımlanmıştır.
TCK 22. maddesi 4. fıkrasında; Suçu yerine getiren kişiye verilecek ceza ve indirim için belirlenmesi gereken ceza indirim, kusur oranları belirtilmiştir.
TCK 22. maddesi 5. fıkrasında; Gerçekleşen olay içerisinde birden fazla sorumlu fail varsa bu faillere aynı cezanın verilmeyeceği, her faili kusur oranı kadar ayrı ayrı cezaların verileceği belirtilmiştir. Taksir suçları içerisinde kişilerin kusurluluk oranları oldukça önemli bir konusudur.
TCK 22. maddesi 6. fıkrasında; Bilinçsiz/adi/basit suç kavramları tanımlanarak bu suçtan kaynaklı olarak ailevi veya kişisel olarak mağdur edilmiş ise bu mağduriyetten kaynaklı olarak ceza verilmesi gereksiz bir duruma gelmişse faile ceza verilmeyecektir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda: Suçu işleyecek kişiye verilecek ceza yarı oran ile altıda bir orana kadar indirim söz konusu olur.

 

Taksirle İşlenen Suç Ne Demek? - Azim HUKUK
Taksirle İşlenen Suç Ne Demek? – Azim HUKUK

 

Taksirli Suç Nedir?

Taksirli suç, kanunda taksirli şekline yer verilen suçtur. Bu nedenle, bir fiilin taksirli şeklinin cezalandırılabilmesi için bu konuda kanunda açık bir düzenleme mevcut olmalıdır. Nitekim, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.22/1’de “Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.” düzenlemesi hükme bağlanmıştır. Kanunda fiilin taksirli şekli düzenlenmemişse, kanunilik ilkesi gereği bahse konu fiil cezalandırılamaz.

Türk Ceza Kanunu her suçun taksirli şeklinde yer vermemiştir. Kanun’da veya özel kanunda açıkça düzenlenmiş fiiller haricindeki taksirli fiiller cezalandırılamaz. 5237 sayılı Kanun, tahdidi de olsa belirli suçların taksirli biçiminin cezalandırılmasını açıkça kabul etmiştir. Bahse konu suçlar şunlardır:

Taksirle Öldürme | TCK m.85
Taksirle Yaralama | TCK m.89
Taksirli İflas | TCK m.162
Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması | TCK m.171
Atom Enerjisi ile Taksirle Patlamaya Sebebiyet Verme | TCK m.173/2
Trafik Güvenliğini Taksirle Tehlikeye Sokma | TCK m.180
Çevrenin Taksirle Kirletilmesi | TCK m.182
Zehirli Madde Katma Suçunun Taksirle İşlenmesi | TCK m.185/2
Çocuğun Soy Bağını Değiştirme Suçunun Taksirle İşlenmesi | TCK m.231/2
Taksirle Askeri Tesislerin Tahribine Neden Olmak | TCK m.307/3
Savaş Zamanında Yükümlülüklerini Taksirle Yerine Getirmeme | TCK m.322/2
Devletin Güvenliğine ve Siyasi Yararlarına İlişkin Bilgileri Taksirle Açıklama | TCK m.329/3
Yasaklanan Bilgileri Taksirle Açıklama | TCK m.336/3
Taksir Sonucu Casusluk Fiillerinin İşlenmesi | TCK m.338

 

Taksir Türleri

Basit Taksir (Bilinçsiz): 5237 sayılı TCK’nın 22/2. fıkrasında belirtilen bu tür, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık sonucunda ortaya çıkar.
Bilinçli Taksir: 22/3. fıkrada tanımlanan bilinçli taksir, kişinin öngördüğü neticeyi istememesine rağmen, neticenin meydana gelmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda ceza üçte birden yarısına kadar artırılabilir.

 

Basit Taksir Nedir?

Basit taksir; failin öngörülebilir bir sonucu “öngörmeyerek” özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı bir şekilde fiili işlemesidir. Basit taksire aynı zamanda “bilinçsiz taksir” veya“ adi taksir” de denilmektedir. Basit taksire örnek olarak gerekli iş güvenliği önlemlerini almadan işçi çalıştıran işverenler verilebilir. Meydana gelen iş kazası sonucunda yaralanma olursa işveren basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş sayılır.

 

Bilinçli Taksir Nedir?

Bilinçli taksir, sonucun fail tarafından öngörülmüş olmasına rağmen, istenmeyerek gerçekleştirilmesidir. Örneğin sirkte bıçak atma numarası yapan cambaz, izleyicilerden birinin kafasına yerleştirdiği elmaya salladığı bıçakla onu yaralamışsa eylemi bilinçli taksirle işlediğinin kabulü gerekir. Zira cambaz bıçağın yardımcısını yaralayabileceğini öngörmüş, ancak yeteneği ve deneyimine göre sonucun gerçekleşmeyeceğine inanmıştır.

Türk Ceza Kanunu’nda bilinçli taksir şöyle ifade edilmiştir: “Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi durumunda bilinçli taksir vardır.” (TCK m. 22/3).

 

Bilinçli Ve Bilinçsiz Taksir Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bilinçlide öngörülebilir netice fail tarafından öngörülebilmişken, bilinçsizde ise öngörülebilir sonuç fail tarafından öngörülememiştir. Bilinçlide kişisel özelliklere, becerilere güvenilmekte iken; bilinçsizde böyle bir durum söz konusu değildir. Bilinçlide verilen cezalar, bilinçsize göre daha yüksektir.

 

Zamanaşımı

Taksirle ölüme neden olma suçu zamanaşımı 15 yıl olarak tespit edilmiştir. Bir kimsenin taksirle öldürülmesi durumunda savcılık makamı kendiliğinden harekete geçer. Savcılık olayı haber alır almaz soruşturma başlatır.

Soruşturma ve kovuşturma yetkisini re ‘sen kullanabilen savcılık makamı aynı zamanda kamunun haklarının da koruyucusudur. Taksirle adam öldürme suçu şikayete tabi suçlar arasında değildir. Bu sebeple de savcılığın kendiliğinden soruşturma ve kovuşturma yapabilme yetkisi bulunur.

 

Taksirle İşlenen Suçlar ve Adli Para Cezası

Taksirle işlenen suçlarda ise ceza miktarı düzenlenmemiştir. Bu sebeple cezanın miktarı ne olursa olsun taksirle işlenen suçlar her zaman para cezasına çevrilebilir. Bunun tek istisnası bilinçli taksirle işlenmiş suçlardır. Bilinçli taksirle işlenen suçlarda ceza miktarı 1 yıl ve daha az ise adli para cezasına hükmedilebilir. Bu bahsedilen hapis cezalarının paraya çevrilmesi hakim takdirindedir.

 

Sık Sorulan Sorular

Taksirle işlenen suç ne demek?
Mahkemede taksir ne demek?
Taksir ne demek hukuk örnek?
Taksirin şartları nelerdir?
Taksirli suçlar nelerdir?
Taksirli suç ne kadar yatar?
Taksirli suçlarda tutuklama olur mu?
Bilinçsiz taksir ceza alır mı?
Taksirli suçlar para cezasına çevrilir mi?
1 gün adli para cezası ne kadar 2024?
Hiç sabıkası olmayan ceza alır mı?
Hangi suçlar para cezasına döner?
5 yılın altındaki cezalar yatar mı?
5 yıl ceza alan bir kişi ne kadar yatar?
2 yıl cezanın yatarı var mı?
Taksir suç Ne Demek
Taksirle öldürmek ne demek
Taksirli suç Ne Demek örnek
Bilinçli taksir ne Demek
Taksirli Ne Demek
Basit taksir Nedir
Taksir Ne Demek Hukuk
Taksirle İşlenen Suç Ne Demek?

Taksirli suç Örnekleri

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir