Tahdit Kodu İstanbul 2024
Tahdit kodu, emniyet teşkilatı tarafından oluşturulmuş sınır dışı edilen yabancının pasaport bilgi kısmına eklenen “Ç – G – N – V” gibi harf ve rakamlardan oluşan kişinin kendi ülkesinin dışında yabancı başka bir ülkeye girişini engellemesi için uygulanan kodlara denir. Tahdit kodu sorgulama İl Göç Müdürlüğüne bireysel olarak veya avukat aracılığıyla başvurulmasıyla yapılır. Yani yabancı kişi İl Göç Müdürlüğüne bizzat başvurarak tahdit kodunu sorgulayabilir.
Tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemlerde işlemi yapan idareye karşı, genellikle valiliklere ya da İçişleri Bakanlığına karşı dava açılmalıdır. Dava açma süresi işlemin tebliğ tarihinden itibaren 60 gündür. Bazı durumlarda idari başvuru ya da meşruhatlı davetiye ile de tahdit kodunun kaldırılabilmesi mümkündür.
Hukuka aykırı olduğu iddia edilen pasaport tahdidi işlemi, idare mahkemelerinde açılacak iptal davasıyla ortadan kaldırılabilir. Bu davayı açma hak ve yetkisi, pasaportuna tahdit uygulanmak suretiyle temel hak ve özgürlükleri hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kişiye aittir.
Yurtdışı Çıkış Yasağının Kaldırılması
Yurt dışına çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiri süresiz olmamakla birlikte kanun tarafından belirtilen üst sınırların dolması halinde kişi hakkındaki tedbir kaldırılacaktır. Kanunda bahsedilen süreler tedbirin uygulanabileceği üst sınırlar olmakla birlikte mahkeme bu süreyi beklemeden de kişi hakkındaki adli kontrol tedbirini kaldırabilecektir. CMK m.111 gereğince bu düzenlemeye yer verilmiştir.
Madde 111 –
(1) Şüpheli veya sanığın istemi üzerine, Cumhuriyet savcısının görüşünü aldıktan sonra hâkim veya mahkeme 110 uncu maddenin ikinci fıkrasına göre beş gün içinde karar verebilir.
(2) Adlî kontrole ilişkin kararlara itiraz edilebilir
Şüpheli veya sanık hakkında tesis edilen adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep edebilir. Cumhuriyet savcısının görüşü alınmasına müteakip hâkim veya mahkeme tarafından adli kontrol tedbiri kaldırılabilecektir. Kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından herhangi bir talep olmaksızın re’sen adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verilebilecektir.
Tahdit Kodları
V-69 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
V-71 (Resmi makamlara bildirilen adreste bulunamayan yabancı kişiler)
V-70 (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler)
V-77 (Ahıska Türkü olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler)
V-84 (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluyla Türkiye’ye giriş yapıp ikamet izni başvurusu yapmayan yabancı kişiler)
G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler)
G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler)
Ç-113 (Türkiye’ye yasadışı giriş ve çıkış yapan yabancı kişiler)
Ç-114 (Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler)
Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler)
Ç-116 (Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler)
Ç-117 (Kaçak çalışan yabancı kişiler)
Ç-118 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
Ç-119 (Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu)
Ç-120 (Vize ya da ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi durumu)
Ç-135 (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na aykırı davranan yabancı kişiler)
Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler, Türkiye’ye tekrardan giriş yapabilmesi için bu masrafları ödemesi beklenir.)
Ç-137 (Terke davet edilen yabancı kişiler)
Ç-138 (İnat yolcu, Türkiye’ye giriş yapması yasak olan yabancıların ülkeye giriş yaparken yakalanması durumunda bu kod konur.)
Ç-141 (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler)
K (Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler)
N-99 (Interpol kodu)
O-100 (Türkiye’ye girişi yasaklı sığınmacı)
N-82 (Girişi öz izine bağlı olan yabancı kişiler)
Tahdit Kodu İstanbul 2024