Taahhütname Sebebiyle Kiracının Tahliyesi - Azim HUKUK

Taahhütname Sebebiyle Kiracının Tahliyesi Güncel

Taahhütname Sebebiyle Kiracının Tahliyesi Güncel
Kiracının tahliyesi için tek yol kiracı tahliye davası açmak değildir. Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesine göre kira sözleşmesinin 10 yıllık uzama süresinin dolmasından en geç 3 ay önce fesih bildiriminde bulunulmalıdır. Kiraya verenin kira sözleşmesini feshedebilmesi ancak bu şartlar gerçekleştiğinde mümkündür.

Buna karşılık kiracı ise fesih bildirimini 1 yıllık kira sözleşmelerinde sözleşmenin uzama süresinden 15 gün önce yapmalıdır. Her iki durumda da kiracı tahliye davası gibi ekstra bir işleme gerek yoktur. Ancak kira sözleşmelerinin daha uzun olduğu durumlarda fesih bildirim süresinin de daha uzun olduğunu vurgulamak gerekir. Buna göre 8 yıllık kira sözleşmelerinde 2 ay, 12 yıllık kira sözleşmelerinde ise 3 aylık bir fesih bildirim süresi vardır.

 

Taahhütname Sebebiyle Kiracının Tahliyesi - Azim HUKUK
Taahhütname Sebebiyle Kiracının Tahliyesi – Azim HUKUK

Taahhütname Sebebiyle Kiracının Tahliyesi

Tahliye taahhütnamesi kiracının yazılı olarak taşınmazı tahliye etmeyi taahhüt belgeye denilmektedir. Bu taahhütnamenin geçerli olabilmesi için kira sözleşmesinin yapıldığı zaman değil taşınmazın teslim edildiği zaman düzenlenmesi gerekmektedir. Bir diğer ifadeyle eğer kiracı taşınmazı teslim almadan önce bu taahhütnameyi düzenlerse hukuken geçerli değildir. Eğer taahhütname geçerliyse kiracı taahhüt ettiği tarihte taşınmazı boşaltmak zorundadır. Eğer boşaltmazsa kiraya veren taahhüt edilen tarihten itibaren 1 ay içinde icraya verebilir ya da kiracı tahliye davası açabilir.

 

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davasında İhtiyaç Nasıl İspatlanır?

Konut veya işyeri ihtiyacı halihazırda mevcut olmalı, gelecekte doğması muhtemel ihtiyaç olgusuna ilişkin olarak talepte bulunulmamalıdır. Ayrıca samimi, dürüst ve süreklilik arz eden bir ihtiyaç söz konusu olmalıdır. Dolayısıyla konut ihtiyacının bu nitelikleri haiz olduğunu ispat etmeye yarayan belge, bilgi, tanık beyanı, mesajlaşma ekran görüntüsü, resmi yazışma vb. her türlü hukuka uygun delilden yararlanılabilir.

 

Kiracıyı Tahliye Davası Nerede Açılır?

Kira tahliye davasında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Ancak, bu mahkeme kesin yetkili değildir. Dolayısıyla, dava aynı zamanda davalının yerleşim yeri veya sözleşmenin ifa edileceği yerdeki sulh hukuk mahkemesinde de açılabilir. Yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkemedir, fakat bu, davanın orada açılması için zorunlu değildir.

 

Evden Çıkmayan Kiracıya Tazminat Davası

Kiraya verenin kiracıya karşı açabileceği tahliye davalarını daha önceki makalelerimizde detaylı olarak ele almıştık. Tahliye taahhütnamesine dayalı tahliye, ihtiyaç nedeniyle tahliye, kiracının kirasını ödememesi nedeni tahliye yollarından birkaçıdır. Burada kiraya verenin dikkat etmesi gereken husus, tahliyesini haklı bir gerekçeye dayandırması olacaktır. Usulüne uygun şekilde icra takibine konu alınmış tahliye taahhüdüne rağmen kiracı evden çıkmıyor ise icra yoluyla cebren çıkartılabilecektir.

 

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Aynı kanunun 316. Maddesinde sayılan basit yargılama usulünün uygulandığı işlerde “Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler” şeklinde sayıldığı için tahliye davası basit yargılama usulüne tabidir. Genelde asliye hukuk mahkemelerinde ve çoğu mahkemede kullanılmakta olan yargılama usulü yazılı yargılama usulüdür, istisnai olarak kanunun saydığı hallerde basit yargılama usulü kullanılır. Basit yargılama usulü tek dilekçeyle sunulur, yazılı yargılamada olduğu gibi cevaba cevap şeklinde ikinci bir dilekçe ortaya çıkmaz. Bu ve bunun gibi farklılıklar yargılamanın daha hızlı ve ekonomik bir şekilde sonuçlandırılmasına katkı sağlamaktadır.

Ancak tahliye durumu her zaman genel mahkemelerde açılacak bir dava ile sonuçlanmamaktadır. Mahkeme tarafından haksız bulunan kiracı, hakimin verdiği karara rağmen konut veya işyerini tahliye etmekte direnebilir. O halde devlet tarafından cebri icra yolu kullanılarak, mahkeme kararına dayanılarak kiracı tahliye ettirilir.

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davasını Kimler Açabilir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kural olarak, kiraya veren tarafından açılmaktadır.

Kira sözleşmesinin konusu olan taşınmaz paylı mülkiyet rejimine tabi olduğu takdirde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası, paydaşların çoğunluğu tarafından açılmalıdır.

Yargıtay, kira sözleşmesinin tarafı olmayan malik ya da intifa hakkı sahibinin de ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açabileceğini kabul etmiştir.

Kiralayanı sonradan edinen yeni malik de ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını açma hakkına sahiptir.

 

Kiracı Tahliye Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Kiracı tahliye davası kapsamında ilamsız icra yoluyla tahliye talepli davalar hariç olmak üzere görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. İlamsız icra yoluyla tahliye talepli kira tahliye davalarında ise görevli mahkeme icra hukuk mahkemesidir.
Kiracı tahliye davasında yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir. Ancak kiracı tahliye davası, taşınmazın aynına ilişkin olmadığından taşınmazın bulunduğu yer, kesin yetkili mahkeme değildir. Davalının yerleşim yeri ya da sözleşmenin ifa edileceği yerde de dava açılabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Kiracı tahliye davası Ne Kadar Sürer
Tahliye davası ilk celsede Biter mi
Kiracıyı tahliye Etmenin En kolay yolu
Kiracı tahliye davası masrafları
Kiracı tahliye davası sırasında evi boşalttı
Avukatsız tahliye davası
Kiracı tahliye davasına gelmezse
Kiracı tahliye kararını temyiz ederse
Kiracı tahliye davası kaç celsede biter?
Kiracı tahliye davası ne kadar sürede sonuçlanır?
Tahliye kararına rağmen kiracı çıkmazsa ne olur?
Kiracı tahliye davasına gelmezse
Avukatsız tahliye davası
10 yıllık kiracı tahliye davası ne kadar Sürer
Kiracı tahliye kararını temyiz ederse
Kiracı tahliye davası sırasında evi boşalttı
Kiracı tahliye davası masrafları
Taahhütname Sebebiyle Kiracının Tahliyesi Güncel

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir