Spor Hukuku Mevzuatının Temel Amacı
birbirinden farklı ve karmaşık yapıdaki oyunları her katılımcı ve oyuncu açısından eşit, adil ve kurallı bir yapıya kavuşturmak ve bu kurallara uyulmaması halinde de uygulanacak yaptırım ve spor hukuku cezalarını düzenlemektir. Hukuki açıdan tanımlayacak olursak spor hukuku; spor müsabakaları, sportif faaliyetler ve sportif örgütler ile ilgili hukuk kurallarını düzenler ve bunları sistematik bir şekilde yürürlüğe koyar.
Ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlayan bu hukuk dalında, gelişmelerinin güncelliğinin sağlanabilmesi ve yine gelişmelerin yakından takip edilebilmesi için mutlaka alanında uzman kişiler ile çalışılmalıdır. Eğer spor alacaklarının tahsil edilmesi ya da spor faaliyetlerindeki kuralların ihlali ya da sözleşmeler konusunda sorunlar yaşıyorsanız avukata ulaşabilir ve randevu talebinde bulunabilirsiniz. Her ne kadar hukukumuzda belirli bir hukuk dalının vekili olarak uzmanlaşmak söz konusu olmasa da halk arasında spor hukuku alanında faaliyet gösteren avukatlara “spor hukuku avukatı” denilmektedir. Spor hukuku avukatı, tarafların herhangi bir hak kaybına uğramaması için spor hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlar tarafından takip edilmelidir.
Spor Hukukunun Temel İlkeleri
Spor hukukunun temel ilkeleri, hukukun genel ilkelerinden ve sporun doğasından kaynaklanmaktadır. Spor hukukunun temel ilkelerinden bazıları şunlardır:
• Eşitlik ilkesi: Sporda eşitlik, yarışmanın adil ve hakkaniyetli bir şekilde yürütülmesi için gereklidir.
• Saydamlık ilkesi: Sporda şeffaflık, sporun güvenilirliğini ve hesap verebilirliğini artırmaktadır.
• Dürüstlük ilkesi: Sporda dürüstlük, sporun ruhuna ve değerlerine uygun bir şekilde yürütülmesini gerektirmektedir.
• Sporcu hakları ilkesi: Sporcuların hakları, sporun sürdürülebilirliği ve gelişmesi için önemlidir.
Spor Hukuku Avukatı Görevleri
Menajerlik sözleşmelerinin denetimi ve hazırlanması
Spor hukuku ile ilgili ana sözleşmelerinin hazırlanması
Sporcuların lisans alması ve transfer süreçlerinin takibi
Sporda haksız fiil sorumluluğu hakkında hukuki danışmanlık
Sporda hak mahrumiyetleri konusunda hukuki danışmanlık
Profesyonel sporcu ve oyuncu sözleşmelerinin hazırlanması
Sporcuların ve Kulüplerin vergi cezalarının çözümüne ilişkin danışmanlık
Spor faaliyetlerinin yayın haklarının devri konularında hukuki danışmanlık
Futbolcu, basketbolcu, voleybolcu ve atletlerin lisans başvurularını yapılması
Sponsorluk sözleşmeleri, turnuva organizasyon sözleşmelerinin hazırlanması
Profesyonel sporcuların medyada kişilik haklarının korunması için danışmanlık
Spor kulüpleri ve oyuncuların isim hakları, telif içeren ürünlerin satışı, forma reklamları, ürün sponsorlukları, reklam ve pazarlamaya yönelik sözleşmelerinin düzenlenmesi
Dünya Anti Doping Kodu kurallarının, uluslararası standartların ve teknik dokümanların uygulanması ve mevcut uygulamaların uygunluğunun denetlenmesi
Profesyonel sporcuları ve Spor Kulüplerini; CAS, FIFA, UEFA ve diğer tahkim ve disiplin kurullarında temsil faaliyetleri
Spor kulüplerinin ticari varlıkları üzerinden kurulan tüzel kişiliklerin halka arzı işlemlerinin yapılması
Yabancı oyuncular için çalışma ve ikamet izinleri ve vatandaşlık başvurularının yapılması
6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun
2011 yılında yürürlüğe giren 6222 sayılı Sporda Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile müsabakalardan önce, müsabaka esnasında ya da sonrasında spor alanlarında ve buraların çevresinde, taraftarların sürekli ya da geçici olarak gruplar halinde bulundukları yerlerde yahut da müsabakaların yapılacağı yere gidiş ve geliş güzergâhlarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesi amaçlanmıştır.
6222 sayılı kanun, spor kulüplerini, yöneticileri, sporcuları ve diğer kulüp görevlilerini, genel kolluğu, özel güvenlik görevlilerinin, hakemleri, taraftarları, taraftar derneklerini, taraftar temsilcilerini, spor federasyonlarını, kitle iletişim kuruluşları ile mensuplarını kapsamaktadır.
Sporda Şiddet Yasası adı ile bilinen 6222 sayılı kanunun spor ceza hukuku alanını düzenleyen bir norm olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Zira kanunda bir kısım fiiller yasaklanmış ve karşılığında cezai yaptırım öngörülmüştür.
* Şike ve teşvik primi (m.11),
* Yasak maddeler (m.12),
*Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulması (m.13),
*Tehdit veya hakaret içeren tezahürat (m.14),
*Müsabaka ve seyir alanlarına usulsüz seyirci girişi (m.15),
* Yasak alanlara girme (m.16),
* Spor alanlarında taşkınlık yapılması ve tesislere zarar verilmesi (m.17),
*Seyirden yasaklanma (m.18),
Spor Hukuku Sertifikası
Spor hukuku sertifikası, spor kuruluşlarının hukuki işlemlerini yürütmek için gerekli bilgi ve becerileri edinmek isteyenler için tasarlanmıştır. Spor hukukunda, sporcular, antrenörler, sponsorlar ve diğer ilgili taraflar arasındaki hukuki anlaşmazlıklar ele alınır. Ceza hukuku, ticari hukuk, iş hukuku, telif hukuku ve diğer alanlarda bu tür sorunlar ortaya çıkabilir.
Spor hukukunda doping suçlamaları ve diğer disiplin cezaları gibi disiplin cezaları önemli bir konudur. Spor hukuku sertifikası eğitimi, temel spor hukuku kurallarını, kurallarını ve uygulamalarını içerir. Ayrıca spor hukukundaki önemli sorunlara ve spor kulüpleri, sporcular ve organizasyonlar için yararlı tavsiyelere değinilir. Spor hukuku sertifikası, avukatlar, hukuk öğrencileri, spor yöneticileri ve spor kulüpleri ve organizasyonları için yararlıdır.
Sık Sorulan Sorular
Spor hukuku avukatı ne iş yapar?
Spor hukuku hangi hukuk kapsamında yer alır?
Spor hukuku neyle uğraşır?
Spor hukukçusu nasıl olunur?
Spor hukuku sertifikası ne işe yarar?
Hukuk avukatı neye bakar?
Ceza avukatı ne kadar maaş alıyor?
Bir avukat kendisinin avukatı olabilir mi?
Spor Hukuku Mevzuatının Temel Amacı
Neden Azim HUKUK
Uzman kadromuz, hukukun farklı alanlarında derinlemesine bilgi ve deneyime sahiptir, bu da size kişiye özel ve etkili çözümler sunmamızı sağlar. Her müvekkilimizin ihtiyaçlarına özel stratejiler geliştirerek, hukuki süreçlerde en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı oluruz. Hızlı ve etkili çözümler üretme konusundaki kararlılığımız, süreçlerinizi hızla ve güvenli bir şekilde ilerletir. Şeffaf ve güvenilir hizmet anlayışımız, müvekkillerimizin hukuki süreçlerinde güven duygusu oluşturur. Müvekkil memnuniyetini her zaman ön planda tutarak, her aşamada destek ve rehberlik sunarız. Azim Hukuk olarak, hukuki ihtiyaçlarınıza eksiksiz ve profesyonel bir yanıt vermek için buradayız.