Soybağının Reddi Davası 2024-2025
Soy bağının reddi davası, çocuk ile kimlikte baba olarak görünen kişi arasındaki soy bağı ilişkisini ortadan kaldırmak yani babalık karinesini çürütmek amacıyla açılan yenilik doğuran bir davadır. Soybağının reddi talebinin mahkemece kabul edilmesinden sonra artık çocuk ile nüfus kaydında baba olarak görünen kişi arasındaki soybağı ortadan kalkar.
Çocuk, evlilik dışında doğmuş ve babası hukuken belirlenememiş bir çocuk haline gelir. Ancak çocuğun annesi ile arasındaki soybağı ilişkisi devam etmektedir. Bu dava soybağının reddi dava dilekçesi ile mahkemeye başvuru yapılarak açılacaktır. Dilekçe görevli ve yetkili mahkemeye sunulmalıdır. Aksi takdirde kişiler hak ve zaman kaybına uğrayacaklardır.
Çocuk ile ana ve babası arasında soybağı kurulduğunda, ana ve baba evli ise çocuk babanın soyadını almaktadır. Baba ile soybağı kurulmamışsa çocuk ananın soyadını almaktadır. Baba ile soybağı tanıma ve babalık davası sonucu kurulmuşsa çocuk babanın soyadını alır. Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartı ile babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Koca, davayı, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açmak zorundadır. Soybağının reddi davası koca tarafından açıldığında, davalı tarafta ana ve çocuk yer alır (TMK M.286/f.1). Soybağının reddi davasında, ana ve çocuk arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğu için davanın her ikisine açılması gerekir.
Sadece ana ya da sadece çocuğa karşı açılan dava reddedilir. Çocuğun doğumu, kocanın ölmesi, gaipliğine karar verilmesi veya sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini öğrendiği andan itibaren 1 yıl içinde soy bağının reddi davasını açabilir. Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir.
Soybağına ilişkin hükümler 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 282. maddesi ve devamında düzenlenmiş olup Aile Mahkemelerinin görevi kapsamaktadır. 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 36. maddesinde düzenlenen nüfus kaydının düzeltilmesi davalarına ise Asliye Hukuk Mahkemesinde bakmaktadır. TMK M. 283 hükmüne göre; “soybağına ilişkin davalar, taraflardan birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesinde açılır”. Bu hüküm uyarınca soybağının reddi davası, davacının ve davalının dava veya çocuğun doğumu sırasındaki yerleşim yeri aile mahkemesinde açılabilecektir. Soybağının reddi davası sonrasında baba ile nesep sonlanacaktır. Yani çocuğun babası olarak gözüken kişi ile arasındaki soybağı ilişkisi ortadan kalkacaktır. Kararın kesinleşmesi ile çocuk baba yönünden nesepsiz hale gelmektedir. Lakin çocuğun annesi ile arasındaki soybağı ilişkisi devam etmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Soybağının reddi davasının sonuçları nelerdir?
Soybağının reddinden sonra ne olur?
Nesebin reddi davası hangi mahkemede açılır?
Soybağının reddi davasını savcı açabilir mi?
Soybağının reddi davasında DNA testi zorunlu mu?
Soybağının reddi davası masrafları kim öder?
Soybağının reddi davasını çocuk ne zaman açabilir?
Soybağının reddi davasını biyolojik baba açabilir mi?
Babalık davası kaç yıl sürer?
Evlilik dışı çocuğu baba kabul etmezse ne olur?
Babalık davası kazanılırsa ne olur?
Evlilik dışı doğan çocuğa nafaka verilir mi?