Patent Nasıl Alınır 2024-2025
Yaratıcı bir fikrin sahibi olan kişii veya kurum, ortaya koyulan fikirn veya ürünün sanayide ve endüstride, çeşitli kurum ve kuruluşlarda uygulanmasını ve ticaretiinin yapılmasını sağlamak amacıyla kullanma hakkının kime ait olduğunu gösteren belgeye patent belgesi denir.
Patent başvurusu için gerekli belgeler ;
Başvuru formunu,
Buluş konusunu açıklayan tarifnameyi,
İstemleri,
Tarifnamede veya istemlerde atıf yapılan resimleri,
Özeti,
Başvuru ücretinin ödendiğini gösterir bilgiyi, kapsar.
Patent hükümsüzlük davası, patent sahibi olarak kaydedilmiş olan kişiye karşı açılmaktadır. Patent sahibi olarak kaydedilen kişi veya kişiler, davacı konumunda bulunur ve davaya karşı davalı olarak atanmaktadırlar. Patentin hükümsüzlüğü davası, patent sahibinin sicilde kayıtlı olduğu yerdeki mahkemede açılmaktadır. Patent hükümsüzlük davasının davalısı, patentin sicilde kayıtlı olduğu kişi veya kişilerdir. Bu kişiler, patent hakkına sahip oldukları için hükümsüzlük davasının muhatabıdır. Davalılar, genellikle patent sahipleridir, ancak bazı durumlarda patentin devredilmiş veya lisanslanmış olması durumunda dava davalısı bu kişiler olabilmektedirler.
Patent Tescili Dışında Kalan Durumlar
Patent tescili için gerekli ilk şart bir buluşun var olmasıdır. Buluş olarak nitelendirilemeyecek şeyler ise patent tescili ile koruma altına alınamaz. Buluş olarak değerlendirilmeyenler şu şekilde sıralanabilir:
Bilgisayar programları
Edebiyat eserleri, sanat eserleri,
Bilimsel teoriler,
Matematik yöntem ve kuralları,
Keşifler.
Bazı durumlarda ise buluş olmasına rağmen patent tescili yapılmaması söz konusu olabilmektedirler. Bu durumlara örnek olarak buluşun kamu düzenine ve genel ahlaka aykırılık içermesi, tıbbi tedavi yöntemi alanına dahil olması verilebilmektedirler.
Patent Nasıl Alınır?
Buluşların patenti için Türk Patent Enstitüsüne başvurulmalıdır. Enstitü, belirlediği evrakların sağlanması halinde buluşu incelemeye alır. Kurum tarafından yeterli ve gerekli görülürse başvuru onaylanır. Aynı buluş için farklı kişiler tarafından başvuru yapılmış ise, patent hakkı ilk başvurana verilmektedir.
Patent hakkı buluş sahibine belirli bir süre için verilir. Bu süre boyunca patent hakkı korunmuş olmaktadır. Belirlenen süre dâhilinde patent, sahibinin tekelindedir. Bu sürenin yenilenmesi hakkı, aksi bir durum olmadığı sürece patent başvurusunu ilk yapana aittir. Koruma süresi içinde patent hakkına yönelik bir tecavüz gerçekleşirse, patent sahibi ihlale yönelik patent hakkına tecavüz davası açabilmektedirler.
Patent Hükümsüzlüğü Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Patent Hükümsüzlüğünde önemli ve karmaşık bir hukuki süreci barındırmaktadır. Dolayısıyla dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Bu noktada yapılacak en sağlıklı şey marka patent avukatlarına başvurmak olacaktır. Belirtmemiz gerekir ki süreç çoğu zaman bu anlattıklarımızla sınırlı kalmaz. Bir olay kendi içerisinde başka hukuki meselelere temas ediyor olabilmektedir, patent hükümsüzlüğünün başarıya ulaşabilmesi için ön hukuki zemin oluşturulması gerekebilmektedir. Bu nedenle sürecin en başından tecrübeli marka patent avukatları ile çalışmak gerekmektedir. Aksi halde hatalı yahut ihmali işlemler ile telafisi güç zararlara neden olunabilmektedir.
Benzer Sorulan Sorular
Patent davalarına hangi mahkeme bakar?
SMK ile marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ve geleneksel ürün adlarından kaynaklanan haklar düzenlenmiştir. Bu Kanunda öngörülen davalarda görevli mahkeme, fiikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi ile fikri ve sınai haklar ceza mahkemesidir.
Patent ihlali cezası ne kadardır?
Patent ihlali cezası kabaca tarif etmek gerekirse ikiye ayrılmıştır:
a) Üreticiler bakımından 2-4 yıl hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası,
b) Satıcılar için ise 1-3 yıl hapis veya beş bin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
Marka hakkının ihlali ihtarname şart mı?
Tescilli markanın sahibinin izni olmadan kullanılması veya bu markayı içeren mal ve hizmetlerin tedariik edilmesinin bildirilmemesi durumu marka ihlali olarak adlandırılır. Bu gibi durumlarda, marka sahibinin haklarını korumak için marka ihtarnamesi çekilmesi gerekmektediir.
Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?
Marka haklarına gerçekleşecek olan tecavüz durumlarında, Marka hakkına tecavüz davası açabileceğiniz görevlii ve yetkili mahkemeler sınai haklar hukuk mahkemeleri olarak bilinmektedir. Bu mahkemelere başvuru yapabilir ve dava açılabilmektedir.
Marka ürün satmanın cezası nedir?
Yetkisi olmadığı halde başkasına ait marka hakkı üzeriinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılıır.
Marka kullanım ispatı nedir?
Marka kullanım ispatı için markaya ait faturalar, fiyat listeleri, ürün katalogları, reklam için hazırlanan tanıtım videoları, promosyonlar, yapılan ticari faaliyetlere ait bilgiler, müşteri ya da tedarikçi gibi marka ile ilgili olanların beyanları delil olarak kullanılabilecek dokümanlardandıır.
Marka hakkı nasıl sona erer?
Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona ermektedir.
Sık Sorulan Sorular
Patent davası ne kadar sürer?
Marka ihlali davası nereye açılır?
Marka hakkının ihlali ihtarname şart mı?
Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?
Markayı kötülemek suç mu?
Patentli bir ürünün izinsiz kullanılması durumunda ne tür cezalar verilmektedir?
Marka ürün satmanın cezası nedir?
Hakaret davası açmak kaç TL?
Hakaret davası para cezası kaç TL 2024?
Bok demek hakaret mi?
Patent iptali nasıl yapılır?
Marka hükümsüzlüğü davası nerede açılır?
Markanın iptalini kimler isteyebilir?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.