Tahdit Kodu Nedir ve Neden Konulur

Pasaport Tahdidi Nedir?

Pasaport Tahdidi Nedir?

Pasaport tahdidi işlemi bir kimsenin yurt dışına çıkmasını engellemek amacıyla idare tarafından tesis edilen bir idari işlemdir. Dayanağını Pasaport Kanununun 22. maddesinden alan söz konusu işlemin tesisi için idarece herhangi bir mahkeme kararına ihtiyaç duyulmaz. Seyahat özgürlüğü, bireylerin bir yerden başka bir yere istedikleri gibi gitme ve serbestçe dolaşma hakkı olarak tanımlanan temel insan haklarından biridir. Ancak bazı durumlarda, bu seyahat hakkı kısıtlanabilir. Kişilerin yurt dışına çıkışını ve seyahatini engelleyen durumlardan biri, pasaport tahdidi uygulamasıdır. Bu kısıtlama, 5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nun 22. Maddesinde düzenlenmiştir ve başta seyahat özgürlüğü olmak üzere, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlayan bir işlemdir. Bu yazıda, söz konusu maddenin içeriğini, pasaport tahdidinin nasıl kaldırılacağını ve yurt dışı çıkış yasağını inceleyeceğiz.

Buna göre;

 

Madde 22 – (Değişik: 28/5/1988 – 3463/3 md.)

Yurt dışına çıkmaları; mahkemelerce yasaklananlara, memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere ve terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen yurtdışındaki her türlü eğitim, öğretim ve sağlık kuruluşları ile vakıf, dernek veya şirketlerin kurucu ve yöneticisi olduğu veya bu yerlerde çalıştığı İçişleri Bakanlığınca tespit edilenlere pasaport veya seyahat vesikası verilmez.

Ancak, yabancı memleketlere gitmeleri mahkemelerce yasaklananlar dışında kalanlara, zaruri hallerde Cumhurbaşkanının onayı ile pasaport veya pasaport yerine geçen seyahat vesikası verilebilir.

 

 

Pasaport Tahdidinde Gerçekleştirilen İdari İşlemin Unsurları Nelerdir?

Bir idari işlem olan pasaport tahdidi işlemi yetki, şekil, sebep, konu, amaç bakımından hukuka uygun olarak gerçekleştirilmiş olmalıdır. Yetki açısından idare, mahkeme kararı olmaksızın pasaport tahdidi işlemi uygularsa fonksiyon gaspına neden olur. Yetki unsurundaki sakatlıktan dolayı işlem geçersiz hale gelir. Sebep unsuru bakımından idarenin yaptığı işlem için gösterdiği sebep hukuka uygun olmalıdır. Mahkeme kararı olmadan, Pasaport Kanunundaki Anayasaya aykırı düzenlemeyi sebep göstererek işlem yapıldığı takdirde sebep açısından hukuka aykırılık olacaktır.

Konu açısından, Anayasa madde 23 uyarınca yurt dışına çıkış kısıtlaması verme hakkı yargınındır idarenin böyle bir hakkı yoktur. Amaç unsurunun hukuka uygun olması için idare işlemi gerçekleştirirken kamu yararını ve amacını güderek karar vermelidir.

 

Tahdit Kodu Nedir ve Neden Konulur
Tahdit Kodu Nedir ve Neden Konulur

Pasaport Tahdidi Nasıl Kaldırılır?

Pasaport tahdidi, genellikle pasaportun kaybedilmesi, çalınması veya değiştirilmesi gibi durumlarda hükümet veya ilgili yetkililer tarafından uygulanır.

Eğer pasaportunuz tahdit edildiyse, yeni bir pasaport almak için pasaport yetkilileri veya yerel konsolosluk/elçilik ofisine başvurmanız gerekecektir. Başvuru süreci ülkelere göre değişebilir, ancak genellikle pasaport başvuru formunu doldurmanız, gerekli belgeleri sunmanız ve başvuru ücretini ödemeniz gerekecektir.

Pasaport yetkilileri, başvurunuzu değerlendirecek ve tahdit edilmiş pasaportun yerine yeni bir pasaport çıkaracaklardır. Yeni pasaportun alınmasıyla birlikte pasaport tahdidi de otomatik olarak kaldırılmış olacaktır.

 

Tahdit Kodu Nedir ve Neden Konur?

Suçun önlenmesi, güvenliğin sağlanması ve kanunların uygulanması için güvenlik birimleri başta olmak üzere ilgili resmi makam ve merciler ülkemizde bulunan ve ülkemize gelmek isteyen yabancılar hakkında gereken inceleme ve araştırmaları yapmakta, bunun sonucunda yabancıların ülkemize gelmeleri ve kalmaları konusunda karar verilmektedir. Tahdit kodlarının bir çok konuş nedeni olabilir. Yapılan eylemin önemine bağlı olarak tahdit süresi değişiklik göstermektedir. Tahdit kodu süresi 5 aydan 5 yıla kadar uzayabilir. Genel olarak tahdit kodu konulmasının başlıca nedenleri şunlardır:

V-69 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
V-71 (Adreste bulunamayan yabancı kişiler)
V-70 (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler)
V-77 (Ahıska Türkü uyruklu olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler)
V-84 (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluna bağlı olarak giriş yapan yabancı kişiler)
G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler)
G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler)
Ç-113 (Türkiye’ye yasadışı giriş ve çıkış yapan yabancı kişiler)
Ç-114 (Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler)
Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler)
Ç-116 (Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler)
Ç-117 (Kaçak çalışan yabancı kişiler)
Ç-118 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
Ç-119 (Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu)
Ç-120 (Vize ya da ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi durumu)
Ç-135 (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na aykırı davranan yabancı kişiler)
Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler)
Ç-137 (Terke davet edilen yabancı kişiler)
Ç-138 (INAD yolcu / Inadmissible Passenger)
Ç-141 (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler)
K (Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler)
N-99 (Interpol kodu)
O-100 (Semti meçhul ve yurda girişi yasaklı sığınmacı)
N-82 (İstihzan kodu / Girişi öz izine bağlı olan yabancı kişiler)
Turistik ya da ticari amaçlarla, çalışmak veya eğitim için, yerleşmek maksadıyla, sığınmacı, göçmen ya da mülteci olarak, kısacası her ne amaçla olursa olsun ülkemize gelen yabancıların izlemesi gereken prosedürler, uymaları gereken kurallar ve yerine getirmeleri gereken sorumlulukları bulunmaktadır.

 

Pasaport Tahdidi İşleminin Hukuka Uygunluğu

Pasaport tahdidi işlemi, idarenin yetki, sebep, şekil, konu ve maksat unsurlarını sağlamalıdır. İdarenin, yargı organlarının yetkisini gasp ederek ve Anayasa’ya aykırı şekilde bu işlemi yapması hukuka aykırıdır. Ayrıca, işlemin sebebinin hukuka uygun olmaması, yetkinin yargı organlarına ait olması, konunun kamu yararıyla ilişkilendirilememesi gibi unsurlar işlemin hukuka aykırı olduğunu gösterir.

Pasaport tahdidi işlemi, idari mahkemelerde iptal davası açılarak kaldırılabilir. Bu davada, işlemin hukuka uygunluğu incelenir ve işlemde hukuka aykırılık tespit edilirse iptal edilir. Temel hak ve özgürlükleri kısıtlanan kişilerin, bu süreçte hukuki destek almaları önemlidir.

 

Pasaport Tahdidi İptal Davasında Süre

Pasaport tahdidi işleminin kaldırılması amacıyla açılan iptal davası için özel bir düzenleme bulunmamakta, genel dava açma süresi içinde iptal davası açılmaktadır. Hukuka aykırı tahdide karşı iptal davası açılmadan önce idareye başvurularak tahdidin gerekçesinin açıklanması, idarenin işlemlerini bir nedene dayandırma zorunluluğu gereği, talep edilebilmektedir. Bu başvuru sonucunda idare 30 gün içinde başvuruda bulunana cevap verir, cevap verilmemesi hali ise zımni ret sayılır. Başvuruda bulanan cevabın tebliğ tarihinden itibaren, cevap verilmediği takdirde ise 30 günlük sürenin bitiminden itibaren 60 gün içerisinde iptal davasını açabilmektedir. Başvuruda bulunan pasaport tahdidi işlemi uygulanması sebebiyle temel hak ve özgürlükleri kısıtlanan kişi olmalıdır.

 

Sık Sorulan Sorular

Tahdit neden konulur?
Tahdit sakınca bilgisi ne demek?
Tahdit bilgileri ne demek?
Pasaport tahdit nasıl kaldırılır?
Pasaport tahdidi nasıl öğrenilir?
Pasaport Tahditi kim koyar?
Tahdit kararı ne demek?
Tahdit kararı ne demek?
Pasaport yasağı nasıl kalkar?
Tahdit kaydı ne demek?
Tahdit kodu ne zaman kalkar?
Tahdit kodu nasıl kaldırılır?
Tahdit kodu kaldırma davası nerede açılır?
Pasaport kontrolünü kim yapar?
Pasaportu kim onaylar?
Emniyette tahdit ne demek?
Tahdit neden konulur?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir