Part Time Çalışan İşçinin Yıllık İzin Hakkı Var Mıdır?, Kısmi süreli (part time) iş sözleşmesi, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 13. Maddesinde, “işçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesidir.” şeklinde tanımlanmıştır.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi kapsamında çıkarılan İş Kanunu’na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin 6. maddesinde, “ İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışma kısmi süreli çalışmadır”. Gerekçede “üçte ikisinden az” olan çalışma ifadesi kullanılmışken, yönetmelikte üçte iki oranına kadar yapılan çalışmalar kısmi çalışma sayılmıştır. Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.
Yıllık ücretli izin sürelerine ilişkin kanun kapsamındaki çalışma süreleri;
• 1 ile 5 yıl arasında olanlara (5 yıl dâhil) 14 gün,
• 6 ile 14 yıl arasında olanlara 20 gün,
• 15 yıl veya daha fazla olanlara 26 gündür.
Bununla birlikte, 18 ve daha küçük yaştakilerle, 50 ve daha büyük yaştakilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamayacaktır.
İş Sözleşmesinin Feshedilmesi
Kısmi süreli yani part time çalışma yapan çalışanların iş sözleşmesi işveren tarafından feshedileceği gibi işçi tarafından da feshedilebilir.
İş sözleşmesinin feshine ilişkin diğer yazılarımızı okuyabilir fesih nedenlerini inceleyebilirsiniz :
İş sözleşmesinin Feshi
İş Sözleşmesinin Feshinde Haklı Neden Geçerli Neden ,
İş Kanunu’nda sayılan maddeler kapsamında iş sözleşmesi feshedilen veya iş sözleşmesini fesheden işçinin açacağı işçilik alacakları davasında, kıdem tazminatı aşağıdaki esaslar çerçevesinde belirlenecektir.
Yıllık ücretli izne hak kazanma ve izni kullanma dönemi
Madde 54 – Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin,
aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır.
Şu kadar ki, bir işverenin bu Kanun kapsamına giren işyerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin işyerlerinde bu Kanun kapsamına girmeksizin geçirmiş bulundukları süreler de hesaba katılır.
İş Sözleşmesiyle Çalışan İşçinin Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Yıllık ücretli izin ücretinin hesaplanmasında esas alınacak ücret işçinin kısmi çalışma karşılığı aldığı ücret olacaktır (Yargıtay 9. HD. 20.11.2008 gün 2007/31344 E, 2008/31565 K).
Örneğin haftada üç gün (Pazartesi, Salı ve Çarşamba) çalışan ve günlük ücreti 100 TL olan bir işçi 02.05.2024 tarihinde yıllık izne ayrılıp 15.05.2024 tarihine kadar izin kullandığında toplam 6 çalışma gününde izin kullanmış olacağından 600 TL yıllık ücretli izin ücretine hak kazanacaktır.
Part-time çalışan işçi aynı anda birden farklı işyerinde çalışabilir. Bu konuda kanuni olarak bir sorun bulunmamaktadır. Birden fazla işyerinde kısmi süreli çalışan işçinin yıllık izin süreleri hesaplanırken ayrı ayrı hesaplanır. Ayrı işverene ait olmak koşuluyla farklı işyerlerinde çalışması yıllık izin haklarının çalıştığı yerlerdeki sürelerine göre ayrı ayrı hesaplanır. Ancak aynı işverene ait başka bir işyerinde çalışması durumunda çalışma süreleri birleştirilir.
Kısmi Süreli Çalışanlar Kalan Sürelere İlişkin GSS Primi Yatırmak Zorunda Mıdır?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 88. Maddesi uyarınca 20 gün ve daha az süreyle çalışanların sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için primlerini 30 güne tamamlamaları gerekiyordu. Ancak 26 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7226 sayılı Kanun ile 88. Maddenin ilgili hükmü değiştirildi. Yeni düzenleme uyarınca, ayda 9 gün sigortalı çalışanlar, eksik günlere ilişkin primlerini 30 güne tamamlamaya gerek olmaksızın sağlık hizmetinden yararlanabilecektir.
Part Time Çalışan İşçinin Yıllık İzin Hakkı Var Mıdır? Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.