Parselasyon Nedir 2024-2025

Parselasyon Nedir 2024-2025

Parselasyon Nedir 2024-2025

İmar programlarının yapılması ve kamuya ait bazı taşınmazların devrinin sağlanması plan hedeflerine ulaşılması için her zaman yeterli değildir. Plan kararlarının varsa programa uygun olarak ayrıca uygulamaya da aktarılması gerekmektedir. İmar planlarında yer alan kararların uygulanması amacıyla başvurulan en önemli araçlardan biri de arazi ve ana düzenlemesidir. Arazi ve arsa düzenlemesine parselasyon, imar uygulama veya hamur kural gibi isimler de verilmektedir.

Parselasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Parselasyon süreci, birkaç aşamadan oluşmaktadır ve ilk olarak ifraz ile başlamaktadır. İfraz, tapu kütüğünde tek bir parsel olarak kayıtlı olan bir taşınmazın, belirlenen haritalara göre birden fazla parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesidir. Bu işlem, özellikle büyük arazilerin daha verimli kullanılabilmesi ve çeşitli mülk sahiplerine tahsis edilebilmesi için önemlidir. İkinci aşama ise tevhit işlemine denir. Tevhit, farklı imar parsellerinin imar mevzuatı çerçevesinde etkin bir şekilde kullanılmasına engel olan durumları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Bu işlem, iki veya daha fazla imar parselinin birleştirilmesini gerektirmektedir. Çünkü atıl durumda bulunan imar parçalarının kullanılır hale getirilmesi önemlidir. Eğer cephe büyüklüğü yetersizse, ayrıştırıcı parsellerin birleştirilmesi sağlanmaktadır.

 

 

Parselasyon Planına İtiraz

Parselasyon planları, idari makamlar tarafından kamu hizmetinin yürütülmesi amacıyla kamu gücü kullanılarak hazırlanır. Bu nedenle söz konusu planları idari işlem olarak tanımlamak mümkündür. Dolayısıyla idari makamlar tarafından hazırlanan plana karşı İdari Yargılama Usulü Kanununda belirtildiği usul ve şekilde itiraz etmek ve iptali için dava açmak mümkündür. İdari işlemlere itiraza ilişkin düzenleme İYUK madde 11’de yer alır. Madde uyarınca idari işlem niteliğindeki parselasyon planına karşı ilgilisi olan herkes itiraz yoluna başvurabilir. İtirazın; planın değiştirilmesi, kaldırılması veya yeni bir plan yapılmasına ilişkin olması mümkündür.

 

Benzer Sorulan Sorular

Parselasyon yüzde kaç?

3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla %45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir. Bu oranın belirlenmesinde düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümleri esas alınacaktır.

Parselasyonu yapılmış ne demek?

Parselasyon işlemi, kadastro parselinin imar parseline dönüştürülmesi sürecini ifade eder. İmar planlarının ve parselasyonunun amacı kadastro parselinin imar parseline dönüştürülmesi suretiyle, düzenli, sağlıklı ve estetik bir şehirleşmenin gerçekleştirilmesidir.

Parselasyon davası nedir?

İmar Kanunu madde 18 hükmünde düzenlenmiş olan parselasyon işleminin amacı; imar planına uygun düzgün imar parseli oluşturmak için arazi ve arsaların düzenlemeye tabi tutulmasıdır. Mülkiyet hakkına müdahale niteliğindeki bu düzenlemelerin yasal temeli, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesine dayanmaktadır.

Tapuda parselasyon nedir?

Ada ve parsel bilgisi, bir bütün içerisindeki taşınmazın tam yerini gösteren sıra numaralarıdır. Bu kapsamda, kayıt altına alınmak istenen taşınmazın, yerinin, mülkiyetinin ve diğer niteliklerinin belirlenerek tapu siciline tescil edilebilmesi işlemine parselasyon denir.

Parselasyonu kim onaylar?

3194 sayılı İmar Kanunu’nun 19.maddesi “İmar planlarına göre parselasyon planları yapılıp, belediye ve mücavir alan içinde belediye encümeni, dışında ise il idare kurulunun onayından sonra yürürlüğe girer.

Tarlaya parselasyon yapılır mı?

Tarla ve bölünmemiş araziler üzerinde işlem yaparak, araziyi parsel şekline getirme işlemine parselasyon adı verilmektedir. Bu işlem imar parselleri oluşturmak amacı ile yapılmaktadır. Bu işlem ile birlikte plan sınırları oluşturulmuş olur.

 

Parselasyon ne demek hukuk?

Parselasyon, bir arsanın birden fazla parçaya ayrılma sürecidir. Bu işlem genellikle bir arazinin farklı kişiler veya kurumlar arasında bölünmesi ya da mevcut bir parselin daha küçük alanlara ayrılması amacıyla gerçekleştirilir.

 

Sık Sorulan Sorular

Minimum parsel büyüklüğü ne kadardır?
Parselin yerinde gösterilmesi işlemi nasıl yapılır?
Parselasyon paftası nedir?
En az kaç dönüm tarla bölünebilir?
Tarla parsellenip satılır mı?
Tarla kaç dönüme kadar bölünür?
Parselasyonu hangi kurum yapar?
Tarla parsellere ayrılır mı?
Parselasyon planı kim onaylar?
Parselasyon neye göre yapılır?
Belediye parselasyon planı nedir?
Tarlanın imara girdiğini nasıl anlarız?
İmar planı kaç yıl geçerli?
Kimler imar planına itiraz edebilir?
Parsel bazında imar plan değişikliği yapılabilir mi?
Parselasyon ne kadar sürer?
Devlet tapulu arsaya el koyabilir mi?
Parselasyon davası nedir?
Parselasyon yüzde kaç?
Parselasyon zorunlu mu?
Belediye arsanın yüzde kaçını alabilir?
Parselasyon ücreti 2024 ne kadar?
Parselasyonu kim onaylar?
Tapuda parselasyon nedir?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir