Parada Sahtecilik Suçu Şartları Nelerdir?
Türk Ceza Kanunu’nun ‘’Kamu Güvenine Karşı Suçlar’’ başlığı altında düzenlenen parada sahtecilik suçu seçimlik hareketli bir suçtur. Bu suçun oluşabilmesi için belli başlı hareketler bulunmaktadır. Bu hareketler;
Parayı sahte olarak üretmek,
Sahte parayı ülkeye sokmak,
Sahte parayı nakletmek,
Sahte parayı muhafaza etmek veya tedavüle koymak,
Sahte olduğunu bilmesine rağmen parayı kabul etmek,
Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koymak
Bu hareketlerden birinin tamamlanması ile birlikte parada sahtecilik suçu meydana gelmiş bulunmaktadır.
Parada Sahtecilik Suçu
TCK Madde 197
(1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Parada Sahtecilik Suçu Madde Düzenlemesi
(1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Parada sahtecilik suçu Türk Ceza Kanunu 2. kitap 3. kısım 4. bölümde “Kamu Güvenine Karşı Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir.
Kamu güvenine karşı suçlar şunlardır:
Parada Sahtecilik (m.197)
Kıymetli Damgada Sahtecilik (m.199)
Mühürde Sahtecilik (m.202)
Mühür Bozma (m.203)
Resmi Belgede Sahtecilik (m.204)
Resmi Belgeyi Bozmak, Yok Etmek Veya Gizlemek (m.205)
Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyan (m.206)
Özel Belgede Sahtecilik (m.207)
Özel Belgeyi Bozmak, Yok Etmek Veya Gizlemek (m.208)
Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması (m.209)
Parada Sahtecilik Suçunun Cezası
Türk Ceza Kanununun 197. Maddesinde parada sahtecilik suçu düzenlenmiştir. Buna göre:
Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan on iki yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Sahte parayı bilerek kabul eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
Sahteliğini bilmeden kabul ettiği parayı bu niteliğini bilerek tedavüle koyan kişiye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Parada Sahtecilik Suçunun Nitelikli Hali
Suçların daha ağır cezayı gerektiren halleri bulunur ve bu çerçevede nitelikli ya da basit hal ayrımı yapılır. Parada sahtecilik suçunda tüm haller nitelikli olarak adlandırılmaktadır. Yalnızca bilmeden aldığı sahte parayı bilerek tedavüle sokan kişinin alacağı ceza, diğer hallere göre daha az ceza gerektirir.
Sık Sorulan Sorular
Parada sahtecilik katalog suç mu?
Kanunda tutuklama kararı verilecek katalog suçları arasında yer almamaktadır. Ancak tutuklama nedenlerinin varlığı halinde parada sahtecilik suçu nedeniyle aleyhine soruşturma başlatılan şüpheli veya dava açılan sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir.
Resmi belgede sahtecilik suçu cezası kaç yıl?
Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Resmi belgede sahtecilik suçu, yüz kızartıcı suçlardandır.
Parada sahtecilik kaç yıl ceza alır?
MADDE 197. – (1) Memlekette veya yabancı ülkelerde kanunen tedavülde bulunan parayı, sahte olarak üreten, ülkeye sokan, nakleden, muhafaza eden veya tedavüle koyan kişi, iki yıldan oniki yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Parada sahtecilik suçu şikayete tabi mi?
Parada sahtecilik suçunun takibi şikayete bağlı değildir. Suç, savcılık tarafından re’sen soruşturulur ve kamu davası açılır. Görevli mahkeme; m.197/1 suçu için üst sınırın on yılı geçmiş olması sebebiyle Ağır Ceza Mahkemesi, m.197/2 suçu için Asliye Ceza Mahkemesi ve son olarak m.197/3 için Sulh Ceza mahkemesidir.
Resmi belgede sahtecilik cezası paraya çevrilir mi?
Resmi belgede sahtecilik suçunun adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir, ancak özel belgede sahtecilik suçunda; olayın mahiyetine göre suçun adli para cezasına çevrilmesi gündeme gelebilecektir.
Resmi evrakta sahtecilik yüz kızartıcı suç mu?
Kanunlarda yüz kızartıcı suç olarak nitelendirilen suçlar şunlardır: İhtilas, zimmat, irtikap, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanmak, dolaylı yoldan iflas gibi yüz kızartıcı suçlar madde 76.da belirtilmiştir.
Resmi belgede sahtecilik suçu uzlaşmaya tabi mi?
Kamu görevlisinin resmi evrakta sahtecilik suçu (TCK m.204/2) işlemesi halinde dava zamanaşımı süresi 15 yıldır. Resmi belgede sahtecilik suçu, uzlaşma prosedürü uygulanmasını gerektiren suçlardan değildir.
Resmi belgede sahtecilik suçu ne zaman tamamlanır?
Resmi belgede sahtecilik suçu seçimlik hareketli bir suçtur. Resmi belgede sahtecilik suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halinde ise dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.