Deport Kaldırma ve Vatandaşlık Avukatı İstanbul
Uyuşturucu Ticareti Cezası - Azim HUKUK

Özel Statüdeki Davalar – Uyuşturucu Ticareti

Özel Statüdeki Davalar – Uyuşturucu Ticareti

Özel Statüdeki Davalar – Uyuşturucu Ticareti, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi cezalandırılır. Bu ceza, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezasıdır.

Maddenin 3.fıkrasına göre ise uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi cezalandırılır. Ceza, on yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezasıdır. Aynı fıkranın son cümlesine göre ise uyuşturucu madde satılan kişinin çocuk olması halinde cezanın on beş yıldan az olmayacağı düzenlenmiştir.

 

Yüz Kızartıcı Suçlar Sicil Kayıtlarından Ne Zaman Silinir?

Özellikle yüz kızartıcı suçların memuriyete etkisi oldukça fazladır. Suç işlendiği zaman adli sicil kaydında da görülür. Suçlardan dolayı adli sicil kaydının silinmesi ise bazı şartlara tabidir. Yasada bildirilen bazı koşullar gerçekleştiğinde, mahkumiyet bilgileri silinir ve suçla ilgili bilgiler arşive alınır. Yine aynı şekilde belirli koşullar sağlandığında arşivdeki kayıtlarda silinebilir.

Ceza tamamlandıktan sonra hükümlünün başvurması halinde arşiv kayıtları silinebilir. İlgili mahkemenin bu konuda “Memnu Hakların İadesi” kararı vermesi gerekir. Suçun sabit görülmesinden 15 yıl sonrasında arşiv kayıtları tamamen silinir. Eğer, memnu hakların ibaresi mahkeme tarafından verilmemiş ise her ne koşulda olursa olsun arşiv kayıtları 30 yıl sonrasında tamamen silinir.

Uyuşturucu Ticareti Cezası - Azim HUKUK
Uyuşturucu Ticareti Cezası – Azim HUKUK

Uyuşturucu Ticareti Cezası

Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti” başlıklı 188. Maddesinde düzenlenmektedir.

Kanunda, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu teşkil edecek fiilin nasıl gerçekleştirileceği konusunda bir tanımlama yapılmadığından uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçu serbest hareketli bir suçtur. Dolayısıyla suçun oluşması için imal, ithal veya ihraç etme eylemlerinden birinin gerçekleşmesi yeterlidir.

Uyuşturucu madde ticareti suçunda yakalanan uyuşturucu maddenin miktarı önem arz etmektedir. Sanığın kişisel ihtiyaç sınırını aşacak miktarda uyuşturucu madde bulundurması halinde uyuşturucu maddeyi ticari amaçla bulundurduğu kabul edilmektedir. Kişisel kullanım için kabul edilebilecek miktar, kişinin fiziksel ve ruhsal yapısı ile uyuşturucu veya uyarıcı maddenin niteliğine, cinsine ve kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti suçunda cezalar ise suç teşkil eden eylemin şekline göre değişiklik göstermektedir;

Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri, imal, ithal veya ihraç 20-30 yıl süreli hapis ve 2.000-20.000 gün karşılığı adlî para cezası,
Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri, satan, başkalarına veren, depolayan, satın alan veya bulunduran kişi, 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1.000- 20.000 gün karşılığı adlî para cezası,
ile cezalandırılır.

Uyuşturucu Madde Ticareti ve Etkin Pişmanlık Ceza İndirimi

Kişinin işlediği suçtan dolayı özgür iradesiyle sonradan pişman olması etkin pişmanlıktır. Uyuşturucu suçuyla alakalı ise pişmanlığın iki durumda gerçekleşmesiyle pişmanlığın değerlendirilmesi meydana gelir. Suçun işlendiği resmi makamlar tarafından haber alınmadan önce pişmanlığının belirtilmesinde ilgili mercii makamına suçu bildirmesi, suç ve suç ortaklarının yakalanmasına vesile olursa cezaya hükmolunmaz. Eğer ki suçun yetkili mercilerin öğrenmesinin ardından bir etkin pişmanlık durumu gerçekleşiyorsa diğer suç ortaklarının da bulunmasını sağlarsa da cezanın dörtte birden yarısına kadar cezanın indirimini görebilir.

Uyuşturucu Cezası Paraya Çevrilir Mi?

Uyuşturucu cezası paraya çevrilir mi sorusunun cevabı evettir. Uyuşturucu madde ticaretinin düzenlendiği kanuna göre hapis cezası 4 farklı şekilde para cezasına çevrilmektedir. Bunlardan bir tanesi bireylere doğrudan para cezası verilmesi durumudur. Burada herhangi bir suç yaptırımı olarak başka bir ceza yerine adli para cezası verilmektedir. İkinci para cezası şekli ise yaptırım olarak öngörülen cezadır. Bir suçun yaptırımı olarak hâkime hapis cezası vermeyi kararlaştırma yetkisi verilmektedir. Bu noktada hâkim cezaların ikisine birden karar veremez. Sanığın mahkemedeki durumu, pişmanlığı ve sicili bu hususa etki etmektedir. Üçüncü durum hapis cezası ile birlikte verilen para cezalarıdır. Uyuşturucu madde ticareti suçu bu maddeye örnek verilebilmektedir. Dördüncü para cezası çeşidi hapis cezasının para cezasına çevrilmesidir. Kasten gerçekleştirilen suçlarda 1 yıl ve altındaki hapis cezalarının adli para cezasına çevrilebileceğini ifade edebiliriz. 30 günün altındaki hapis cezalarında ise cezanın adli para cezasına çevrilmesi zorunludur.

Uyuşturucu Ticareti Suçunda Zamanaşımı

Dava zamanaşımı Türk Ceza Kanunu Madde 66’da düzenlenmiştir. Buna göre; “Yirmi yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda yirmi yıl geçmesiyle düşer.” Buna göre uyuşturucu ticareti suçu oluştuktan itibaren 20 yıl geçmekle birlikte zamanaşımına uğrayacaktır.

 

Sık Sorulan Sorular

Uyuşturucu kaçakçılığı hangi mahkeme?
Uyuşturucu ticareti hangi suça giriyor?
Uyuşturucu ticareti etkin pişmanlık indirimi ne kadar?
Uyuşturucu ticareti etkin pişmanlık var mı?
Uyuşturucu ticaretinden 10 yıl ceza alan ne kadar yatar?
Uyuşturucu ticareti suçu yüz kızartıcı suç mudur?
Uyuşturucu ticareti suçundan nasıl beraat edilir?
Uyuşturucu suçları para cezasına çevrilir mi?
Uyuşturucu kullanma suçu af kapsamında mı?
Hangi suçlarda etkin pişmanlık uygulanmaz?
Uyuşturucu ticareti suçundan nasıl beraat edilir?
Uyuşturucu ticareti zaman aşımı kaç yıl?
Uyuşturucu madde ticareti denetimli serbestlik kaç yıl?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul’da deport kaldırma, giriş yasağı iptali ve vatandaşlık başvurularınızda uzman avukat desteğiyle yanınızdayız.