Ortak Velayet Nedir 2024-2025
Ortak velayet kavramını açıklamadan önce Türk Medeni Kanunu çerçevesinde “velayet” kavramının kısa tanımının yapılması yerinde olacaktır. Velayet; on sekiz yaşından küçük veya on sekiz yaşından büyük olup; hâkim kararı ile hakkında kısıtlama kararı olan kişilerin; eğitimleri başta olmak üzere, gelişimleri ve diğer ihtiyaçların karşılanması adına anne ve babaya temsil için verilmiş yetkidir. Ortak velayet ise; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 336. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba çocuğun velayetini birlikte kullanırlar.” Görüldüğü üzere ortak velayet evlilik birliği süresince anne ve baba tarafından aynı anda kullanılmaktadır. Ayrıca Medeni Kanunun 335. Maddesine göre herhangi bir yasal sebep olmaksızın ortak velayet anne ve babadan alınamaz.
Ortak Velayet Hakkı Neleri Kapsar ?
Ortak velayet hakkı aşağıdaki maddelerin hepsini ve gerek görülürse daha fazlasını kapsamaktadır. Boşanan çiftin bu kapsamdaki yetkileri birbiriyle paylaşması ve müşterek çocuk hakkında sorunsuz karar alabilmesi evli çiftlerin iletişimine göre daha zor olabilmektedir. Dolayısıyla ortak velayet kararı alınırken boşanmış çiftlerin bu bilgilerden haberdar olarak tekrar düşünmesi gerektiğini ifade ederiz.
çocuğun yerleşim yerini belirleme,
mesleki ve dini eğitimini seçme,
çocuğun adını koyma ve adını değiştirme,
çocuğun anne babasının sözünü dinleme yükümlülüğü,
çocuğa ilişkin kararlarda çocuğun görüşünün alınmasını,
çocuğun mallarının yönetimini,
Aile birliği içerisinde çocuğun mallarının hakkaniyet sınırları ölçüsünde kullanılması olarak ifade edilebilir.
Ortak Velayetin Şartları Nelerdir?
Mahkemenin ortak velayet kararı vermesi, belirli şartların sağlanmasına bağlıdır. Ortak velayet şartlarından ilki, çocuğun üstün yararının korunması önceliklidir. Mahkeme, çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak bir düzenin varlığını değerlendirmelidir. Ebeveynlerin bu velayet konusunda anlaşmış olmaları da ortak velayetin bir diğer önemli şartıdır. Bu velayet türüne ancak ebeveynler arasında ciddi bir anlaşmazlık olmadığında karar verilir. Eğer ebeveynler arasında devam eden bir çekişme varsa, bu durum çocuğun gelişimini olumsuz etkileyebilir ve mahkeme tek taraflı velayet kararını tercih edebilir. Ayrıca, çocuğun yaşının ve olgunluğunun da bu kararda dikkate alınması önemlidir.
Velayetin değiştirilmesi veya kaldırılması istemiyle açılan davaların, yetkin ve deneyimli bir aile hukuku avukatı marifetiyle takip edilmesi, hatalı veya ihmali işlemler sebebiyle hak ve menfaat kaybı yaşanmasına engel olacağı gibi davanın kısa sürede neticelenmesi adına da doğru bir yaklaşım olacaktır. Bahse konu davalar, mahkemenin iş yükü ve sürece etki eden faktörlerden dolayı farklı sürelerde sonuçlanabilir. Somut olay özelinde dava süresine ilişkin bilgi sahibi olmak için hukuki danışmanlık alınması isabetli olacaktır.
Ortak Velayetin Avantajları ve Dejavantajları
Ortak velayetin dejavantajları şunlardır:
Evlilik birliği eşlerin anlaşamaması nedeniyle boşanma ile sona erdiğinden eşler arasında tekrar anlaşmazlık çıkması ortak/birlikte velayet altındaki çocuğun olumsuz etkilenmesine yol açabilir,
Eşler anlaşamadıklarından evlilik birliğine son verdikleri için velayet hakkından doğan hakların kullanılması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesinde ortak hareket edemeyebilirler,
Boşanan eşlerin başka biriyle evlenmeleri sebebiyle velayetin birlikte kullanılması halinde aralarında sorunlar çıkabilir,
Velayetin birlikte kullanılması altındaki çocuk anne ve babasının boşandığını ve buna bağlanan sonuçları kabullenmede zorluk çekebilir.
Ortak velayetin avantajları şunlardır:
Eşlerin boşanmalarında en az etkilenmesi gereken çocuklar olduğundan ebeveynler velayetin birlikte kullanılması sayesinde onların menfaati doğrultusunda ortak hareket edeceklerdir. Böylece çocuklar hakkında karar alırken görüş alışverişi yapmak zorunda olacaklardır.
Ebeveynleri ayrılmış olsa da ortak/birlikte velayet altındaki çocuk hem annesinin hem de babasının sorumluluğunu üzerinde hissetmeye devam edecektir.
Çocuğun ebeveynleri ile olan iletişim süresi artacak, daha fazla sevgi görecek ve onlardan öğrenebileceği şeylerin sayısı artacaktır.
Benzer Sorulan Sorular
Ortak velayet şartları nelerdir?
Türk Medeni Kanunu’nun 335. maddesine göre ergin olmayan çocuk, anne ve babasının velayeti altındadır. Bu hak kapsamında anne ve baba, çocuğun bakımı, gelişimi, eğitimi ve temsili gibi konularda çocuk adına karar alabilmektedir. TMK m. 336’ya göre evlilik devam ettiği sürece anne ve baba velâyeti birlikte kullanırlar.
Ortak velayette anne evlenirse ne olur?
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Ortak velayette çocuğun adres değişikliği nasıl yapılır?
Velayet hakkı olan ebeveyn adres değişikliğinde diğer ebeveynden muvafakatname almasına gerek yoktur. Velayeti alan ebeveyn adres veya şehir değiştirebilir. Kural olarak, velayet hakkı kendisinde olan ebeveyn yer değiştirirken, il değiştirirken diğer ebeveynden izin almak zorunda değildir.
Ortak velayet mantıklı mı?
Ortak velayet iyi yanları olmakla birlikte bazı durumlarda çocuğun menfaatlerine uygun olmayabilir. Örneğin taraflar arasında çok büyük iletişim kopukluklarının bulunması veya tarafların karşılıklı hınç duygularından ötürü çocuklarının menfaatini gözetemeyecek olması gibi durumlar ortak velayet için uygun değildir.
Ortak velayet davası ne kadar sürer?
Ortak velayet davasının süresi, davanın özelliklerine ve karışıklığına, tarafların anlaşmazlık durumlarına, mahkemenin iş yüküne ve ayrıca dava sürecindeki herhangi bir uzlaşma çabalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle, bu tür davalarda karar alınması birkaç aydan bir yıla kadar değişebilir.
Ortak velayet neleri kapsar?
Ortak velayet, anne ve babanın reşit olmayan çocuk üzerindeki haklarını küçüğün üstün menfaati ve gönüllülük esasına uygun şekilde, birlikte ve eşit olarak kullanmalarını sağlayan bir kurumdur. Evlilik birliği içerisinde anne ve baba, velayete dair hakları birlikte ve eşit olarak kullanmaktadır.
Ortak velayette baba evlenirse ne olur?
“Velâyete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velâyetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velâyet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velâyet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.”
Boşandıktan sonra ortak velayet nasıl alınır?
Boşandıktan sonra çocuğun velayeti için her zaman velayet davası açılması mümkündür. Boşanma davasında ortak velayete ilişkin hiçbir hüküm bulunmayabilir. Aynı şekilde boşandıktan sonra ortak velayet için de dava açılabilecektir.
Sık Sorulan Sorular
Velayet davası kaç celsede biter?
Ortak velayette çocuk yurt dışına çıkabilir mi?
Ortak velayet nasıl değiştirilir?
Velayeti annede olan çocuğu baba ne kadar görebilir?
Kız çocuğunun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir?
Anne evlenirse velayeti baba alabilir mi?
Çocuk isterse velayet değişir mi?
Anlaşmalı boşanmada çocuğun velayeti kime verilir?
10 yaşındaki çocuğun velayeti kime verilir?
Velayet davasında kaç yaşında çocuğa sorulur?
Boşanmış baba kaç yaşında çocuğu yatılı alabilir?
1 çocuğun nafakası ne kadar?
Anne baba boşanırsa çocuk kimde kalır?
Velayet babada ise anne nafaka öder mi?
1 çocuğun nafakası ne kadar 2024?
15000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?
Erkek hangi hallerde nafaka ödemez?
Aldatmada nafaka verilir mi?
Erkek evlenince nafaka ödemeye devam eder mi?
Erkek kadına kaç yıl nafaka öder?
Erkek kadına kaç yıl nafaka öder?
1 ay nafaka ödenmezse ne olur?
1 gün evli kalınca nafaka ödenir mi?
Boşanmada nafaka kaç yıl ödenir?
Süresiz nafaka ne zaman kalkacak 2024?
Nafaka ödememek için ne yapmalı?
Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.