Nafaka Davası 2024 – 2025
Nafaka, boşanma veya ayrılık sonrasında bir tarafın diğer tarafa maddi destek sağlamasını ifade eder. Bu maddi destek, tek seferlik, ömür boyu veya belirli bir süre olabilir. Nafaka, genellikle boşanma ile haksızlık oluşmasını önlemek ve tarafların ekonomik olarak dengeyi korumak amacıyla verilir. Nafaka, genel olarak bakım nafakası ve yardım nafakası olarak ikiye ayrılır. Bakım nafakası ise kendi içerisinde tedbir nafakası, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası olmak üzere üçe ayrılır.
Nafaka, Türk Medeni Kanunu’nda düzenleme alanı bulmuştur ve sözcük anlamı itibariyle yaşamın idamesi için lazım gelen geçimlik manasını taşımaktadır. Kanunda , 4 farklı nafaka türü düzenlemiştir ve bu nafakalar şu şekilde ifade edilebilmektedir:
Tedbir Nafakası: Tedbir nafakası, boşanma davası açılmadan evvel ya da açıldıktan sonra herhangi bir tarafın veyahut 18 yaşını doldurmamış çocukların geçinmesi adına hükmedilen nafakaya denilmektedir.
İştirak Nafakası: Boşanma davasının sonuçlanmasıyla birlikte, velayet hakkı kendisine verilmeyen taraf için, müşterek çocuğun giderlerine katılması adına karar verilen nafaka türüne denmektedir.
Yoksulluk Nafakası: Boşanma davası ile birlikte sona eren evlilik nedeniyle yoksulluğa düşecek tarafa ödenen nafaka türüne denmektedir.
Yardım Nafakası: Yardım nafakası; iştirak, tedbir ve yoksulluk nafakası gibi boşanma davası ile bir bağı bulunan nafaka türlerinden değildir. Yardım nafakası; bir kişinin yardım etmemesi nedeniyle yoksulluğa düşecek alt ve üst soyu ile kardeşleri için ödenmektedir.
Nafaka isteyenin yoksulluğa düşecek olması gerekir. Yoksulluğa düşme Yargıtay’ca yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım, kültür, eğitim gibi bireyin maddi varlığını geliştirmek için zorunlu ve gerekli görülen harcamaları karşılayacak düzeyde gelirin bulunmaması demektir.
Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın boşandıktan sonra ne zaman geçimini sağlayabilecek geliri elde ederse o zaman kadına nafaka ödenmez.
Nafaka, boşanma, ayrılık veya evliliğin butlan veya iptali hallerinde, eşlerden birinin diğerine sağladığı maddi yardımdır. Nafaka, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına, boşanmadaki kusur oranına göre, boşanma sonrasında yoksulluğa düşme durumlarına bakılarak hakim tarafından hesaplanmaktadır. Nafaka alan tarafın evlenmesi, maddi yoksunluğun sona ermesi, taraflardan birinin vefatı, nafaka alan tarafın evlilik dışı beraberlik yaşaması ve haysiyetsiz bir yaşantı sürmesi durumlarında verilmekte olan nafaka kesilmektedir. Nafaka davası, boşanma nedeniyle, eşlerin birbirlerine ve çocuklarına yardım yükümlülüğünü yerine getirmesi için açılan davadır. Boşanma davasında nafaka talebinde bulunulabileceği gibi, boşanma davasından ayrı olarak nafaka davası açılabilmesi de mümkündür. Nafaka davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir.
Sık Sorulan Sorular
1 ay nafaka ödenmezse ne olur?
2024 nafaka ne kadar?
1 çocuğun nafakası ne kadar?
15000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?
Boşandıktan kaç yıl sonra nafaka davası açılabilir?
Boşanmak istemeyen erkek nafaka öder mi?
Eşe nafaka kaç yıl ödenir?
Boşanırken ne kadar nafaka alınır?
Ayrılan eşe ne kadar nafaka bağlanır?
Nafaka için kaç yıl evli olmak gerekir?
Nafaka kıza kaç yaşına kadar verilir?
Erkek nafakaya itiraz edebilir mi?
Aldatmada nafaka verilir mi?
Çalışmayan erkek çalışan kadına nafaka öder mi?