Müstehcenlik Suçu Ceza Almayan Haller - Azim HUKUK

Müstehcenlik Suçu Ceza Almayan Haller

Müstehcenlik Suçu Ceza Almayan Haller

Müstehcenlik Suçu Nedir? (TCK 226)

Müstehcenlik suçu; müstehcen ürünlerin alenileştirilmesi, satılması, kiraya verilmesi, reklamının yapılması, şiddet içeren veya doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiyi içeren materyallerin üretilmesi, satılması, bulundurulması, depolanması, kullanıma sunulması vb. seçimlik hareketlerle genel ahlaka karşı işlenen suçlardandır. Müstehcen ürünlerin üretilmesinde çocukların kullanılması veya çocukların kullanıldığı müstehcen ürünlerin ülkeye sokulması, çoğaltılması, satılması, depolanması, bulundurulması ve kullanıma sunulması gibi hareketlerle işlenen müstehcenlik suçu, genel müstehcenlik suçuna göre daha ağır yaptırım gerektiren bir suç olarak düzenlenmiştir. Müstehcenlik suçu, TCK md.226’da “Genel Ahlaka Karşı Suçlar” bölümünde düzenlenmiş olup kanunda müstehcenliğin tanımı yapılmadan suçun unsurları ve cezasına yer verilmiştir.

 

 

Müstehcenlik Suçu Türleri

TCK madde 226 metni ve gerekçesini dikkate aldığımızda bu suçu genel ve özel olmak üzere iki kategoride inceleyebiliriz. Genel müstehcenlik suçu, içeriği yetişkinlere hitap eden müstehcen ürünlerin çocuklardan uzak tutulması şeklindeki kamusal yararın ihlal edilmesi durumlarında söz konusudur. Aşağıdaki durumlar genel müstehcenlik suçunun farklı şekillerini göstermektedir.

Müstehcen ürünlerin çocukların girebileceği veya görebileceği yerlerde gösterimi
Müstehcen içerikli bir ürünlerin içeriğini belli eder biçimde satılması veya kiralanması,
Müstehcen ürünlerin, kendisine özgü yerler dışında kalan yerlerde satılmasına veya kiraya verilmesi,
Müstehcen ürünlerin bedelsiz olarak verilmesi veya ücretsiz dağıtılması,
Müstehcen ürünlerin reklamının yapılması,
Müstehcen görüntü, yazı veya sözlerin basın ve yayın yolu ile yayınlanması veya yayınlanmasına aracılık edilmesi.

 

Uygunsuz Fotoğraf Paylaşma TCK 134/2 Görüntü ve Seslerin İfşa Edilmesi Yoluyla Özel Hayatın Gizliliğini İhlal

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda suçu nitelikli hale getiren durumlardan biri de görüntü ve seslerin ifşasıdır. Gizli bir şeyin açığa çıkarılması anlamına gelen ifşa kavramı söz konusu olduğunda uygunsuz fotoğrafların başkasına gösterilmesi de bu kapsamda değerlendirilir.

Bu suç işlendiğinde başkasının duyması veya görmesi dikkate alınmaz. Burada önemli olan görüntülerin başkasının görebileceği şekilde ifşa edilmiş olmasıdır. İfşa edilmiş olan görüntülerin mağdurun rızası ile ya da rızası dışında da elde edilmiş olması mümkündür.

İfşa sırasında görüntülerdeki kişinin anlaşılabilir olması gerekir. Suçun oluşması için ifşa yeterli görülür ve başkaca bir zararın doğup doğmadığına bakılmaz. İfşa için kullanılan aracın da bu suçu işlemeye elverişli olması gerekir. Kullanılan aracın elverişsizliği suçun oluşmasına engel teşkil eder.

 

Müstehcenlik Suçu Ceza Almayan Haller - Azim HUKUK
Müstehcenlik Suçu Ceza Almayan Haller – Azim HUKUK

Müstehcenlik Suçunun Cezası

Müstehcenliğin uygulamada en sık görülen sevk maddesi TCK 226/3 olup, bu fıkrada öngörülen ceza miktarı 2 ila 5 yıl arası hapis ve 5.000 güne kadar para cezasıdır. TCK, müstehcenlik suçunda hem hapis cezası hem de para cezasının birlikte ve aynı anda verilmesini zorunlu tutmuştur. Bu nedenle, müstehcenlik suçlaması nedeniyle mahkum olan bir sanık hem hapis cezası hem de para cezası alacaktır.

 

Müstehcenlik Suçu Ceza Almayan Haller

Müstehcenlik suçu bazı hallerde cezalandırılmamaktadır. TCK 226 hükümleri uyarınca cezalandırılan müstehcenlik suçunda ceza alınmasına engel teşkil eden durumlar aşağıdaki gibidir:

Kişinin özel alanında kalan müstehcenlik, suç olarak kabul edilmez,
Müstehcen ürünlerin satışı için izin alınmış ise bu durumda da suç unsuru ortaya çıkmaz,
Sanatsal ve edebi değere haiz eserler çocukların ulaşması engellenmek sureti ile sergilendiğinde suç oluşmaz. Bu eserlerde çocukların kullanılmaması koşulu aranır.

 

Müstehcenlik Suçunda Cezayı Artıran Haller

Müstehcenlik suçunda cezayı artıran hallerden biri olarak bu suçun kamu görevlileri tarafından işlenmesi kabul edilmiştir. Avukatlar, sağlık ocağında görev yapan hekimler, belediye veya nüfus müdürlüğünde hizmetli, aşçı, marangoz, şoför vb. kadrolarda daimi olarak istihdam edilen kamu hizmeti yükümlüleri kamu görevlisi olarak kabul edilmiştir. Kamu görevlisi olarak kabul edilen ve TCK m. 226’dan sorumlu tutulan fail hakkında TCK m. 266’nın uygulanabilmesi için, görevlinin suçun işlenmesi sırasında kullandığı ürünleri görev gereği olarak elinde bulundurması gerekir. Örneğin görevi gereği görüntü almaya yarar cihazları elinde bulunduran kamu görevlisi olan polis tarafından bu cihazların müstehcen ürünün çocuğa gösterilmesinde veya çocukların, temsili çocuk görüntülerinin, çocuk gibi görünen kişilerin kullanıldığı müstehcen ürünün üretiminde kullanılması halinde TCK m. 266 gereği verilecek ceza üçte bir oranında arttırılır. Bu noktada, yargılamanın sağlıklı ilerleyebilmesi için ceza avukatı alanında uzman, İstanbul Avukat desteği almak faydalı olacaktır.

 

Müstehcenlik Suçunda Savunma Süreci

Öncelikle konusu ne olursun bir davada somut olayın değerlendirilmesi yapılmalı, deliller ve suç vasfı analiz edilmelidir. Etkili bir savunmanın temel unsuru bunlardan geçtiği gibi, müstehcenlik suçu gibi niteliği ve sonuçları yargılanan kişi adına gerek yasal ve gerek toplumsal açıdan ağır olabilecek bir süreçte internet üzerinden bulunan savunma dilekçesi örnekleri faydasız olmanın ötesinde ciddi zararlar doğuracaktır. Gerek soruşturma ve kovuşturma ve gerek kanun yolları aşaması uzman bir çalışma, araştırma ve birikim istemektedir.

 

Müstehcenlik Suçu ve Erişim Engelleme

Müstehcenlik suçu sebebiyle erişim engelleme mümkün müdür? Erişim engelleme kararı 5651 sayılı Kanun kapsamında gerçekleşmektedir. İlgili kanunun 8.maddesi uyarınca internet ortamında yapılan ve içeriği müstehcenlik suçunu oluşturan ya da oluşturmasında yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişim engelleme kararı verilebilecektir.

 

Müstehcenlik Suçunda Hukuka Uygunluk Nedenleri

TCK nın 226/7 maddesinde “Bu madde hükümleri, bilimsel eserlerle; üçüncü fıkra hariç olmak ve çocuklara ulaşması engellenmek koşuluyla, sanatsal ve edebi değeri olan eserler hakkında uygulanmaz.” denilerek bilimsel eser ve araştırmalara konu olması, bilimsel eserlerin içerisinde bulunması ve çocuklara ulaşması engellenmek kaydıyla sanat adına yapılan, üretilen ürünlerde müstehcenlik suçu söz konusu olmayacaktır.

 

Sık Sorulan Sorular

Müstehcenlik suçu beraat kararları
müstehcenlik suçu (tck)
Müstehcenlik Suçu cezası
Müstehcenlik Nedir
Müstehcenlik suçu Savunma Dilekçesi
Müstehcen görüntü ne demek
Müstehcenlik Suçu etkin pişmanlık

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir