Mobbing Davası 2024-2025

Mobbing Davası 2024-2025

Mobbing Davası 2024-2025

Mobbing davası, işçiye çalıştığı işyerinde uygulanan sistematik yıldırma hareketleri nedeniyle uğradığı zararlar nedeniyle açılan maddi ve manevi tazminat davasına denir. Mobbing kapsamında işveren işçiye sürekli ve sistematik şekilde farklı ve olumsuz davranışlarda bulunduğunda işçiye eşit davranma borcunu ihlal etmiş sayılır. Bu durumda mağdur dört aylık ücreti tutarında ayrımcılık tazminatı ve yoksun bırakıldığı haklarını talep etmek üzere dava açabilmektedir.

Davanın açılması ile birlikte yeterli kanıt ve tanık söz konusu ise dava kazanılır. Davanın kazanılmasının ardından davacı kıdem tazminatını, manevi tazminatını, varsa mesai haklarını veya maaş haklarını faizi ile birlikte talep edebilmektedir.

 

 

İşyerinde Mobbing Nedir?

İşvereni tarafından mobbinge maruz kalan işçi, mobbing nedeniyle yasal yollardan hakkını arayabilir. Mobbing davası neticesinde, işverenler adına son derece ağır sonuçlar söz konusudur. Zira, maddi açıdan ağır bir sonuç olan tazminata neden olur. İşçi, haklı görüldüğü takdirde yalnızca bu tazminatı değil, ödenmeyen haklarını da talep edebilecektir. Genellikle işçinin istifaya zorlanması şeklinde vücut bulan mobbing, uygulamada farklı şekillerde de gözlenir.

İşyerinde yapılan mobbingin 2 türü vardır. Bunlar;

İlk olarak, aynı hiyerarşik seviyede bulunan, birbirleriyle fonksiyonel düzeyde ilişkileri olan çalışanların birbirlerine karşı mobbing kapsamına girecek tutum ve davranışları yatay mobbing olarak değerlendirilmektedir. Bu tür davranışlar, özellikle eşit statüde bulunan ve rekabet halindeki kişiler arasında uygulama alanı bulur.
İkinci olarak, dikey mobbing mevcuttur. Ülkemizde mobbingin en çok görülen şekli budur. Hiyerarşik düzende yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya şeklinde gerçekleşebilmektedir. Örneğin bir amirin, müdür vb. üst makamdaki kişinin görevinin vermiş olduğu yetki gücünü astına karşı kötü niyetle kullanması bu kapsamdadır.

Mobbing davası açma şartları şunlardır:

İşyerinde ve iş ilişkisi içinde gerçekleşmesi,

Mobbingin sistematik veya düzenli olarak gerçekleşmesi,

Mobbingin kasıtlı olarak yapılması veya bu yönde ciddi emareler bulunması,

Mobbingin pasifize etme, yıldırma, bezdirme, taciz etme, işten uzaklaştırma vb. gibi bir amaç taşıması,

Mağdurun işine, kişiliğine ya da sağlığına zarar verilmesi.

 

Mobbing Nasıl İspatlanır?

Mobbing olgusunun ispatı tanık beyanı, işyeri kamera kayıtları, mesajlaşma ekran görüntüsü vb. her türlü hukuka uygun delil ile sağlanabilir. Uygulamada mobbing olgusunun ispatında kesin ispat koşulu aranmamakta, yaklaşık ispatın sağlanması yeterli olmaktadır.

İş yerinde kötü muamele görülmeye başlandığı andan itibaren çalışan; yaşadıklarını, yapılan zorbalıkları, uğradığı kötü muamele sonucunda düştüğü psikolojik durumu günü gününe tarih belirterek not almalı.
Psikolojik şiddet olarak adlandırılan her davranışla ilgili olan yazışmalar (e-mailler, whatsapp yazışmaları, telefon görüşmeleri vs.) kayıt altında tutulmalı.
Çalışan kişinin yerinin sıklıkla değiştirilmesi mobbing’in bir türü olduğundan çalışan, sürekli olarak çalıştığı departmanın değiştirilmesine dair ve bulunduğu şubeden başka bir şubeye gönderme bilgilerini kayda almalıdır.
Özgüven ve özsaygının yitirilmesi sonucunda psikolojik destek için başvurulan psikolog/psikiyatriden rapor istenmeli.
170’i arayıp destek alınmalı, içinde bulunulan durum anlatılmalı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TBMM, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Türkiye İnsan Hakları Kurumu gibi kurumlara şikâyette bulunulmalı.

Mobbing suçuna ilişkin verilen cezalar, suçun niteliğine ve failin durumuna göre değişebilmektedir. Ancak, genel olarak, mobbing suçu nedeniyle verilen cezalar, 2 yıl ile 5 yıl arasında değişmektedir.

 

Sık Sorulan Sorular

Kazanılmış örnek mobbing davaları
Kamuda mobbing cezası
657 mobbing cezası
Yaşanmış mobbing örnekleri
Mobbing cezası Nedir
Amire mobbing davası
Psikiyatriden mobbing raporu
Müdüre mobbing davası
Mobbing yapana ne ceza verilir?
Mobbing davası tazminat miktarı ne kadar?
Mobbing delilleri nelerdir?
Mobbing davası kazanılırsa ne olur?
Mobbing nasıl ispat edilir?
Kamuda mobbing nasıl ispatlanır?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir