Mirastan Feragat Sözleşmesini Kim Hazırlar? - Azim HUKUK

Mirastan Feragat Sözleşmesini Kim Hazırlar?

Mirastan Feragat Sözleşmesini Kim Hazırlar?

Tarafların taleplerini alan miras sözleşmesini tanzim edecek resmi memur bunu yazar veya yazdırır. Daha sonra hazır olan metni okumaları için miras sözleşmesinin taraflarına verir. Miras sözleşmesinin tarafları hazır olan metni okuduktan sonra resmi memur ve iki tanık huzurunda imzalar.

 

Babamın mirasını istemiyorum. Ne yapmalıyım?

Mirastan feragat sözleşmesi, ivazlı (karşılığında bir bedel alarak) veya ivazsız (bir bedel olmaksızın) yapılabilir. Bir karşılığı olan (ivazlı) feragat sözleşmesinde, müstakbel mirasçı, ileride doğacak miras payı için miras bırakandan bir bedel alarak bu miras payından vazgeçer.

 

Noterden mirastan feragat nasıl yapılır?

Sözleşmenin tarafları, arzularını resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın huzurunda imzalarlar. (TMK. md.545) Noter huzurunda yapılan bu işlemle taraflar güvenceye alınmaktadır.

 

Mirastan feragat sözleşmesini kim hazırlar?

Tarafların taleplerini alan miras sözleşmesini tanzim edecek resmi memur bunu yazar veya yazdırır. Daha sonra hazır olan metni okumaları için miras sözleşmesinin taraflarına verir. Miras sözleşmesinin tarafları hazır olan metni okuduktan sonra resmi memur ve iki tanık huzurunda imzalar.

 

Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur?

Mirasın reddi, miras bırakanın ölümünden sonra mirasçıların, mirasçılık sıfatından vazgeçmeleridir. Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa, reddi yapan kardeş mirasçılık sıfatını kaybeder. Bu durumda, reddi yapan kardeşin miras payı, kalan mirasçılar arasında eşit olarak paylaştırılır.

 

Baba hayattayken reddi miras olur mu?

Miras bırakan hayattayken mirasın reddi yoluna başvurmak mümkün değildir. Zira öncelikle bu hakkın başlaması için miras bırakanın ölmüş olması gerekmektedir. Ancak çeşitli sebeplerle miras bırakanın sağlığında miras hakkından feragat etmek isteyen mirasçısı arasında mirastan feragat sözleşmesi yapılması mümkündür.

 

Babaya reddi miras nasıl yapılır?

Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine yapılan yazılı veya sözlü beyan ile yapılır. Reddin kayıtsız ve şartsız olması esas tutulmaktadır. Burada mahkeme tarafından reddi miras tutanağı tutularak kişinin beyanı resmileştirilir. Tutanakla resmileştirme işini sulh mahkemesi hakimi yapar.

 

Noterde mirastan feragat sözleşmesi iptal edilir mi?

Mirastan feragat sözleşmesinin tarafları anlaşarak sözleşmeyi iptal edebilir. Taraflar karşılıklı olarak mirastan feragat sözleşmesinden caymak istiyorlarsa tekrar Notere gitmeye gerek yoktur. Ancak caymanın yazılı sözleşme ile hüküm altına alınması gerekir.

 

Mirastan feragat sözleşmesi vekaletname ile yapılabilir mi?

Mirastan feragat sözleşmesi vekaleten yapılamaz, çünkü miras sözleşmesinin bir türü olup, resmi vasiyetname şeklinde yapılması, dolayısıyla sözleşmeye mirasbırakanın bizzat katılması gerekir. Aksi halde ortada geçerli bir mirastan feragat sözleşmesi yoktur.

 

Kardeşler tenkis davası açabilir mi?

Kardeşlerin açmayı planladıkları dava tenkis davasıdır; ama bu davayı sadece saklı paylı mirasçılar açabilir. Kardeşler saklı paylı mirasçı olmadığı için bu davayı açamazlar.

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir