Miras Ortaklığı Nedir 2024-2025
Miras Ortaklığı Nedir, Miras ortaklığı mirasın açılması ile mirasçılar arasında kendiliğinden oluşur. Kanunen miras ortaklığı murisin ölüm anıyla birlikte oluşur. Mülkiyetin el değiştirmesi için şart olan taşınmazların tescili, taşınırların teslimi, alacağın temliki işlemleri miras ortaklığının kurulması bakımından şart değildir. Murisin ölüm anıyla birlikte kanunen tereke üzerinde el birliği ile mülkiyet doğar. Sözleşme ve ölüme bağlı tasarruf ile bu durumun aksi kararlaştırılamaz.
Müteveffanın ölümü üzerine mirasçılardan birisi miras ortaklığını sürdürmek istemez ve miras mallarının paylaşılmasını isterse bu taleple dava açması gerekmektedir. Bir mirasçının açacağı bu şekildeki davaya miras ortaklığının giderilmesi davası denir.
Mirasın paylaşılması iki şekilde mümkündür. Birincisi mirasçıların kendi aralarında anlaşması ile. Bunun mümkün olmaması halinde mahkeme müdahalesi ile (izaleyi şuyu davası) mirasın paylaşılması mümkündür. Mirasın ortaklığı kanunen kendiliğinden oluşan bir kapsamdır. Yani kişiler bunu kendi isteği ile başlatmaz. Mirasçısı oldukları terekenin paylaştırılması durumunda ortaklık başlar ve paylaşım sonrasında da bu ortaklık herhangi bir resmi işlem yapılmadan son bulur. Her bir mirasçı miras hakkında tek başına taleplerde bulunabilir. Tabiki bu talepler kanunen mahkeme aracılığıyla yapılmalıdır. Mirasçı olan bir kişi mahkeme yoluna başvuru yaparsa ve davasını kaybederse bu durum diğer mirasçıları etkilemez.
Miras ortaklığında borç ödeyen mirasçının birtakım hakları bulunmaktadır. Mirasçıların hep birlikte sorumlu oldukları bir borcu sadece biri ya da birkaçı öderse, diğerlerine başvurma hakkı doğar. Miras ortaklığında kendi miras payından fazla ödeme yapan mirasçı, diğer mirasçılardan her birine, ödediği fazla kısım için miras payları oranında başvuru hakkına sahiptir. Her mirasçı miras kalan malın bölünmeye imkan vermemesi durumunda ortak malın satılarak satış bedelinden hakkını almak için mahkemeye başvurabilir. Satış bölünmesi mümkün olmayan mallar için son çaredir. Eğer mirasa konu mallar tüm mirasçılara bölünerek verilebilecek durumdaysa diğer mirasçıların satış yapılmasına itiraz edip etmediğine bakılarak satış yerine bölerek paylaşılmasına karar verilir.
Miras ortaklığının giderilmesi davası miras bırakanın son yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesinde açılmadır. Yani görevli mahkeme Sulh hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme ise ölenin son yerleşim yeri mahkemesidir. Türk Medeni Kanunu bu konuda yetkiyi sulh hukuk mahkemesi hakimine vermiştir. Buna göre temsilciyi hakim belirler. Ancak bu belirlemeden önce tüm mirasçıların görüşlerini alması değerlidir. Yine tüm mirasçılar temsilci olabilecek kişilerle ilgili öneride de bulunabilirler. Ama karar hakime ait olacaktır.
Miras paylaşımı herhangi bir süre tabi değildir. Mirasçılar, miras ortakliğı devam ettiği sürece yani miiras paylaşımı yapılmadıkça her zaman miirasın paylaşılmasını talep edebiliirler. Ancak miras davaları bakımından 1 yıl, 10 yıl ve 20 yıllık süreler mevcuttur. Miras ortaklığı, geçici bir ortaklıktır ve mirasçılar her zaman miras paylaşımının yapılmasını isteyebilir. Mirasın paylaşılmasıyla, miras ortaklığı sona erer ve miras malları mirasçıların elbirliği hak sahipliğinden kişisel hak sahipliğine geçmektedir.
Miras ortaklığının giderilmesi davasında hakim, mirasçıların talebine ve duruma göre terekedeki malların aynen bölüşülmesine veya satış yoluyla paylaşıma karar verebilir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilmektedirler. Davanın açılması, delillerin sunulması, mirasın envanterinin çıkarılması, tanıkların ifade vermesi ve mahkemede yargılama süreçleri gibi adımlar içerir. Bu süreçler, avukatlar aracılığıyla yürütülür ve mahkeme kararıyla sonuçlanmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Miras Ortaklığı Nedir 2024-2025
Miras ortaklığı nasıl olur?
Miras ortaklığı ne zaman sona erer?
Miras ortaklığına kimler temsilci olabilir?
Miras ortaklığı hangi mülkiyet?
Miras ortaklığı nasıl giderilir?
Miras ortaklığı sürekli midir?
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Miras Kalan Evde Oturma Hakkı Kimin?
Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.