Miras Davası Kaç Yıl Sürer? - Azim HUKUK

Miras Davası Kaç Yıl Sürer?

Miras Davası Kaç Yıl Sürer?

Mirasbırakan ölümünden önce taşınmazlarını, hisselerini, paralarını veya diğer mallarını bir başkasına satış, bağışlama ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi görünüşte hukuki işlemlerle devretmiş olabilir. Bu gibi durumlarda mirasbırakanın gerçekteki amacı mirastan mal kaçırmaktır. Mirastan mal kaçırma davaları, mirasbırakanın mirasçılarını miras hakkından yoksun bırakmak amacıyla yaptığı hukuki işlemlerin geçersiz sayılmasını amaçlayan davalardır. Bu davalar mirasbırakan öldükten sonra açılabilir.

 

Miras Davası Kaç Yıl Sürer? - Azim HUKUK
Miras Davası Kaç Yıl Sürer? – Azim HUKUK

Miras Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

 

Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için “resmi vasiyetname” formatında düzenlenmesi gerekmektedir. Mirastan feragat sözleşmesi de miras sözleşmesi niteliğinde olduğundan, o da “resmi vasiyetname” şeklinde düzenlenmelidir.

Miras sözleşmesi, tarafların aynı anda bulunarak resmi bir memur önünde imzalanmasıyla gerçekleşir. Adi bir şekilde yazılan miras sözleşmesi geçerli değildir.

Olumlu bir miras sözleşmesi vasiyetname formatında hazırlanabilirken, mirastan feragat sözleşmesi yalnızca miras sözleşmesi şeklinde düzenlenmelidir.

 

 

 

Miras Davası Nasıl Açılır?

Davanın niteliğine göre hazırlanacak bir dava dilekçesiyle yetkili mahkemeye başvurmak ve harcı yatırmak suretiyle dava açılabilmektedir. Miras davası görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Asliye Hukuk mahkemeleri görevli mahkemelerdir.

Miras sebebiyle istihkak ve tasarrufun iptali davalarında ise murisin yerleşim yeri mahkemesi yetkili mahkemeler olarak belirlenmektedir. Miras davası açılmadan önce mutlaka mirasçıların kimler olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Çünkü dava sürecinde dava dilekçesinin tüm tarafları tebliğ edilmesi gerekir. Bu nedenle de tarafların kim olduğu ve tarafların adreslerinin doğru bir şekilde tespitiyle dilekçenin hazırlanması gerekiyor.

 

Miras Davası Kaç Yıl Sürer?

Miras davası süresi, davanın türüne göre değişiyor. Miras davasının süreleri şu şekilde sıralanabilir;

Tenkis davası yaklaşık 1,5 yıl sürüyor.
Miras paylaşımı davası yaklaşık 2 yıl sürer.
Miras davasıyla alacak davası ortalama 1 yıl sürmektedir.
Miras nedeniyle istihkak davası ortalama 2 sene sürer.
Muris muvazaası davası yaklaşık 4 sene sürer.
Tescil ve tapu iptal davaları ortalama 1,5 yıl sürmektedir.
Veraset ilamının iptali davası ortalama 1 sene sürer.
İzale-i şüyu davası ortalama 2,5 yıl sürer.

 

Miras Kalan Evin Kullanım Hakkı

Miras kalan evin kullanım hakkı, miras ortaklığına dahil olan her mirasçı için geçerlidir. Yani, bir miras bırakanın ölümü sonrasında ev mirasçılar arasında paylaşıldığında, her bir mirasçı bu evi kullanma hakkına sahiptir. Ancak bu kullanım hakkı diğer mirasçıların haklarına saygılı bir şekilde olmalıdır.

Mirasçılar arasında evi kullanma süresi veya kullanım şekli konusunda anlaşmazlık yaşanıyorsa, bu durum mahkeme kararıyla çözümlenebilir. Mahkeme, mirasçının kira alacağını korumak ve adil bir çözüm bulmak amacıyla karar verecektir. Bu karar, mirasçıların eşit haklara sahip olduğunu ve evi tek bir mirasçının keyfi kullanımına bırakamayacağını vurgular.

Sonuç olarak, miras kalan evin kullanım hakkı, mirasçılar arasında paylaşılır ve her bir mirasçı bu haktan eşit olarak yararlanır. Eğer mirasçılar arasında anlaşmazlık olursa, mahkeme bu konuda karar verir.

 

Mirasçılıktan Çıkarma Nasıl Yapılır?

Saklı paylı mirasçıların Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen bir takım hareketlerde bulunmaları halinde mirasbırakan tarafından mirastan çıkarılabilirler. Kanuna göre saklı paylı mirasçılar mirasbırakana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlerse veya mirasbırakana veya mirasbırakanın aile üyelerine karşı aile hukukundan doğan ödevlerini yerine getirmez ise mirasbırakan tarafından mirasçılıktan çıkarılabilir. Mirastan çıkarılan saklı paylı mirasçı mirastan pay alamayacağı gibi tenkis davası da açamaz. Mirasçılıktan çıkarılan bu saklı paylı mirasçının payı altsoyu var ise ona geçer altsoy yok ise diğer mirasçılar arasında eşit oranda paylaştırılır. Mirasbırakan mirastan çıkarma sebebini açıkça belirtmelidir. Aksi halde çıkarma işlemi geçersiz olur.

 

Mirastan Mal Kaçırma (Muris Muvazaası) Davası Hangi Mirasçılar Açabilir?

Mirastan mal kaçırma davası açılması gerekli olduğunda hukuki yararı olan her mirasçı dava açma hakkına sahiptir. Bu durumda mirasçılar tapu kaydının iptali ve tescil davası açar. Dava açan mirasçı yasal mirasçı olabileceği gibi atanmış mirasçı da olabilir.

Mirasçı dava açma sürecinde diğer mirasçıların onayını almak zorunda değildir. Dava açan mirasçının kendi payı nispetinde dava açma hakkı bulunur. Bunun yanında mirasçı taşınmaz terekeye dönsün istiyorsa diğer mirasçıların olurunu almalıdır. Muris muvazaası davasını açma hakkı olmayan mirasçılar ise şunlardır:

Mirası reddedenler
Mirastan feragat edenler
Mirastan çıkarılanlar

 

Miras Davası İçin Avukat Tercih Edilmeli Mi?

Miras davaları, birçok tarafın bulunması, zorunlu düzenlemeler, yorum ilkeleri ve aile içindeki miras davaları gibi sebeplerden dolayı oldukça karmaşık hukuki süreçlerdir.

Miras davalarının sonucunda mirasçının sosyal ve ekonomik durumunda önemli değişiklikler meydana gelebileceğinden, bu tür davalarda profesyonel adımlar atılması ve hukuki destek alınması büyük önem taşır. Bu nedenle avukatsız bir şekilde miras davası açmak tehlikeli ve risklidir.

Sık Sorulan Sorular

Geriye dönük miras hakkı Nasıl alınır
Babadan kalan miras zaman aşımına uğrar mı
Geçmişe Dönük miras davası açılabilir Mi
Geriye dönük dava açma süreleri
Kardeşler arasında zamanaşımı
Geriye dönük hak talebi
Torun miras davası açabilir mi
Mirasta geriye dönük kira
Kira bedeli Geriye dönük kaç yıl istenebilir?
Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?
Geçmişe dönük miras davası kaç yıl?
Geriye dönük miras hakkı nasıl alınır?
30 yıl sonra miras davası açılır mı?
Dededen kalan miras zaman aşımına uğrar mı?
Hangi durumlar mirastan mal kaçırmaya girmez?
Dedemden kalan mirası nasıl alabilirim?
Mal kaçırmada zaman aşımı var mı?
Ölmeden önce verilen tapu bozulur mu?
Dededen toruna verilen tapu bozulur mu?
Mirastan mal Kaçırma nasıl ispatlanır?
Mirastan mal kaçırma davası ne kadar sürer?
Kişi sağlığında malını istediğine verebilir mi?
Bir anne malını istediği evladına verebilir mi?
40 yıllık tapu bozulur mu?
Miras Davası Kaç Yıl Sürer?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir