Marka Hakkının İhlali 2024-2025

Marka Hakkının İhlali 2024-2025

Marka Hakkının İhlali 2024-2025

Markanın taklit edilmesi: Başkasına ait markanın aynısı veya benzeri bir şekilde taklit edilmesi, marka hakkının ihlali anlamına gelmektedir. Bu durumda, taklit edilen markanın sahibi, markasının özgünlüğünün korunması amacıyla hukuki yollara başvurabilmektedir. Marka, sahibine pek çok hak ve imkan sağlayabilecek bir değer olduğu için, haksız yere ve yetki sahibi olmayan kişilerce kullanılmasını önlemek adına korunmaya muhtaçtır. Mevzuatımızda bu koruma mutlak bir hak olup herkese karşı ileri sürülebilen “marka hakkı” kapsamında sağlanmaktadır. Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmaktadır.

 

Marka hukukuna ilişkin mevzuat nedir?

Türkiye’de marka hukuku, 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren ve 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin yerini alan 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na (“Kanun”) tabidir. Kanun, marka hukukunda önemli değişiklikler getirmiş ve Avrupa Birliği düzenlemelerine uygun hale getirmiştir.

Türkiye ayrıca aşağıda belirtilen uluslararası anlaşmalara da taraftır;

• Sınai Hakların Korunmasına Dair Paris Sözleşmesi

• Markaların Uluslararası Tesciline İlişkin Madrid Anlaşmasına İlişkin Protokol

• Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Anlaşması

 

 

Marka Hakkına Tecavüz Suçunun Cezası Nedir?

Marka hakkına tecavüz suçunun cezası, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanun’un 30. maddesinde şu şekilde sayılmıştır:

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Marka koruması olduğunu belirten işareti mal veya ambalaj üzerinden yetkisi olmadan kaldıran kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Yetkisi olmadığı hâlde başkasına ait marka hakkı üzerinde devretmek, lisans veya rehin vermek suretiyle tasarrufta bulunan kişi iki yıldan dört yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

 

Marka Hakkının İhlali Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme, Zamanaşımı

Marka hakkının ihlaline ilişkin olarak açılacak hukuk davalarında görevli olan mahkeme Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’dir. Bu mahkemeler bazen her il ve ilçede bulunmamaktadır bu durumlarda mahkemenin kurulmadığı il ve içlerde görevli mahkemem Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Ceza davalarında ise görevli mahkeme Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi olacaktır. Yetkili mahkeme açısından ise yetkili mahkeme ihlali gerçekleştiren kişinin yerleşim yeri yada marka hakkının ihlalinin gerçekleştirildiği yer mahkemesidir.

TBK hükümleri, marka hakkına ilişkin işlenen ihlal suçlarında zamanaşımının ne kadar olduğunu belirlemiş bulunmaktadır. Bu hükümlere göre marka hakkının ihlali durumunda kişinin bu ihlali öğrenmesinden itibaren 1 yıl içinde dava yoluna başvurması gerekmektedir. kişinin bu ihlalin varlığından haberdar olmadığı süre zarfından ise zamanaşımı süresi 10 yıl olmaktadır. Ancak bu zamanaşımı süresi ihlalin bitmesi ile başlamaktadır. Yani diğer bir değişle ihlalin deva ettiği sürece zamanaşımı süresi başlamayacaktır.

 

Benzer Sorulan Sorular

Marka hakkının ihlali ihtarname şart mı?

Marka sahibi, tescil haklarının ihlal edildiğini düşündüğünde ihlalin sona erdirilmesi için marka ihtarnamesi çekebilir. İhtarname çekmek her zaman yasal bir zorunluluk olmasa da bazı durumlarda yasal süreç başlatma şartı olarak aranabilir.

 

Marka hakkı ihlali halinde ne yapılabilir?

Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.

 

Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?

Marka haklarına gerçekleşecek olan tecavüz durumlarında, Marka hakkına tecavüz davası açabileceğiniz görevli ve yetkili mahkemeler sınai haklar hukuk mahkemeleri olarak bilinmektedir. Bu mahkemelere başvuru yapabilir ve dava açabilirsiniz.

 

Marka olarak kullanımı yasak olan durumlar nelerdir?

Yetkili mercilerden kullanmak için izin alınmamış işaretler marka olarak tescil edilemez. Kamuyu ilgilendiren, tarihi, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği diğer **armalar**, amblemler veya nişanları içeren işaretler marka olarak tescil edilemez.

 

Marka kullanım ispatı nedir?

Marka kullanım ispatı için markaya ait faturalar, fiyat listeleri, ürün katalogları, reklam için hazırlanan tanıtım videoları, promosyonlar, yapılan ticari faaliyetlere ait bilgiler, müşteri ya da tedarikçi gibi marka ile ilgili olanların beyanları delil olarak kullanılabilecek dokümanlardandır.

 

Markanın hükümsüzlüğü nedir?

Marka hukuku anlamında hükümsüzlük: “Tescil edilmiş bir markanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.” Tescil edilmiş bir markanın hükümsüzlüğü sadece mahkeme yoluyla yapılabilmektedir.

 

Şikayet ettikten sonra ne olur?

Müştekinin şikayet dilekçesi veya beyanı üzerine savcılık iddianın suç teşkil ettiği kanaatine varırsa derhal soruşturma başlatır. Soruşturma işlemleri ile deliller toplanır; tanık dinlenir, keşif veya bilirkişi incelemesi yapılır, ilgili yerlere müzekkereler yazılarak iddianın doğruluğu araştırılır.

 

Sık Sorulan Sorular

Özel firmalar nereye şikayet edilir?
Bok kelimesi hakaret mi?
Hakaret davası açmak kaç TL?
Hakaret davası para cezası kaç T
Marka hakkı kaç yıl geçerli?
Marka hükümsüzlüğü davası nedir?
Marka hükümsüzlüğü davası nerede açılır?
Markamı başkası kullanıyor ne yapmalıyım?
Markayı karalamak suç mu?
İsim patenti kaç TL?
Marka hakkı ihlali nedir?
Marka hakkının tükenmesi nedir?
Bir markanın korunması için yapılan ne yapılabilir?
Marka ihlali davası nereye açılır?
Marka olarak kullanımı yasak olan durumlar nelerdir?
Trendyol marka hakkı ihlali nedir?
Marka hakkı kaç yıl korunur?
Markanın iptalini kimler isteyebilir?
Markanın hükümsüzlüğü nedir?
Marka ürün satmanın cezası nedir?
Marka tesciline itiraz gelirse ne olur?
Marka tescil ücreti ödenmezse ne olur?
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
CİMER’e şikayet edince ne olur?
İhbar eden kişinin kimliği açıklanır mı?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir