Manevi Tazminat Davası 2024-2025

Manevi Tazminat Davası 2024-2025

Manevi Tazminat Davası 2024-2025

Manevi tazminat davalarında ilgili hakkın doğması için tazminat tutarının hesaplanması ve haksız fiil işleyen kişiden talep edilmesi amacıyla yetkili ve görevli olan mahkemeye manevi tazminat başlığı altında bir dilekçe ile birlikte veya vekâleti olan avukat aracılığıyla başvuru yapılmaktadır. Yapılan bu yazılı başvuruya manevi tazminat davası adı verilmektedir.

Manevi tazminat açmak için bulunmazı gereken bazı durum ve haller vardır. Bu haller aşağıda listelenmiştir.

Eşi tarafından aldatılan kişinin boşanma davasına ek olarak tazminat talep edbilinmektedir,
Sözleşmeye aykırı davranılan bir durumda mağdur taraf tazminat talep edebilmektedir,
Kişi bir suça karıştığında mağdur taraf tazminat talep edebilmektedir,
Kişi uğradığı haksız fiil karşısında üzüntü, elem ve keder duyduğu takdirde tazminat talep edebilmektedir,
Geçirdiği iş kazası sonucunda güç, uzuv kaybı, uzun süreli ve acılı hastane tedavisi gibi olaylar yaşadığında işçi çalıştığı kuruma tazminat talep edebilmektedir,
Bir eserin telif hakları sahibi uğradığı telif saldırısı sonucunda manevi tazminat davası açabilmektedir,
Klinik ortamında uygulanan yanlış tedavi vb. durumlarında hastalar doktorlarından tazminat talep edebilmektedir,
Kişi uğradığı bir hakaret saldırısı sonucunda manevi tazminat davası açabilmektedir.

 

 

Manevi Tazminat Dava Şartları

Manevi tazminat, kişinin uğramış olduğu haksız fiil nedeniyle üzüntü, elem duyması, kişilik haklarının zedelenmesi sonucu belli bir meblağ ödenmesinin talebidir. Türk Borçlar Kanunu’nun 56. ve 58. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddelerde; bedensel bütünlüğün zedelenmesi halinde olayın özellikleriyle zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat altında ödenebileceği, ağır bedensel zarar veya ölümde ise zarar gören veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat ödenmesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Kişilik haklarının zarar görmesi, manevi zarara karşılık manevi tazminat ödenebileceğini belirtmiştir.

 

Manevi Tazminat Şartları Nelerdir?

Manevi tazminat davası, yukarıda anlattığımız farklı farklı olaylara dayanıyor olsa da esasen kişilik hakkına saldırı teşkil eden bir olay veya bir acı, üzüntü sonucunu doğuran bir olay sonucu ortaya çıkar. Bu talebin mümkün olabilmesi için temelde şu şartların oluşup oluşmadığına bakılır:

Kişisel değer olarak kabul edilebilen bir değere yönelik saldırının varlığı

Bu saldırının hukuka aykırı olarak gerçekleştirilmiş olması

Bu hukuka aykırı saldırı ile manevi bir zararın ortaya çıkmış olması

Bu saldırıda, sorumlu tutulacak olan kişinin kusurunun olması veya kanunda öngörülen kusursuz sorumluluk hallerinden birisinin varlığı

Söz konusu saldırı ile ortaya çıkan manevi zarar arasında uygun illiyet bağının varlığı

Manevi tazminat şartları temelde bu şekildedir. Bu manevi tazminat şartlarının gerçekleşmesinin ardından aşağıda bahsedeceğimiz sürelere uyularak gene aşağıda bahsedeceğimiz görevli ve yetkili mahkemede manevi tazminat davası açılması da şartlar arasında yer almaktadır. Bu dava açılmazdan önce tazminat şartlarının oluştuğuna dair delilleri de içeren manevi tazminat davası dilekçesi hazırlanmaktadır  ve gerekli harç ve giderlerin ödenmesi ile birlikte bu dilekçe mahkemeye sunulmaktadır.

 

Manevi Tazminat Davasında Para Ödenir Mi?

Maddi tazminat davasında, kişi zararının karşılığını talep ettiği meblağ üzerinden değil ama daha küçük bir miktar belirleyerek dava açabilmektedir. Yargılama aşamasında kişinin maddi zararı hesaplandığında, davacı ıslahta bulunarak maddi zararını yükselterek talepte bulunabilmektedir.

Manevi tazminat davasında ise dava dilekçesinde belirtilen miktar sonrasında yargılama aşamasında ıslah edilerek yükseltilmeyecektir. Manevi tazminat talebi dava açarken hangi miktar belirlenmiş ise bu miktar üzerinden değerlendirmede bulunulacak ve ileri aşamalarda yükseltilemeyecektir. Her halükarda davacı, açtığı manevi tazminat davasında belli bir harç yatırmakla mükelleftir.

 

Manevi Tazminat Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Görevli ve yetkili mahkeme maddi tazminat davasındaki esaslara tabidir.

Buna göre görevli mahkeme asliye hukuk mahkemeleridir fakat somut olayın özelliklerine göre belirlenebilecek özel düzenlemeler saklıdır. Yetkili mahkeme belirlenirken ise manevi tazminatı doğuran olayın niteliğine bakılmalıdır. Bu davalarda genel yetkili mahkeme davacının yerleşim yeri mahkemesi ile davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Her somut olay için görevli ve yetkili mahkemeler yeniden değerlendirilmelidir.

 

Benzer Sorulan Sorular

Manevi tazminat davası hangi hallerde açılır?

Manevi tazminat ise kişinin uğradığı haksız fiil nedeniyle duyduğu elem ve üzüntü adına talep edilmektedir. Tazminat davaları; sözleşme ihlali, suç işlenmesi, trafik kazası, malpraktis (doktor hatası), iş kazaları, boşanma, nişanın bozulması nedeniyle maddi ve manevi tazminat olarak birden fazla türü vardır.

 

Manevi tazminat davası kaç ay sürer?

Tazminat davasının aşamaları bundan ibaret olup kısa sürede sona ermeyeceği aşikardır. Tazminat davasının ne kadar süreceği pek çok nedene bağlı olmakla birlikte ilk derece yargılaması 1-2 yıl sürmektedir. Yazımızda ayrıca tazminat davası nasıl açılır sorusunun da cevabını bulabilirsiniz.

 

Kimler manevi tazminat talep edebilir?

Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ölenin herhangi bir desteği olmamasına rağmen ölümden üzüntü duyan birinci derece yakınları da manevi tazminat davası açabilirler.

 

Kimler manevi tazminat talebinde bulunamaz?

Borçlar Kanunu’nun 47. maddesine göre manevi tazminat isteme hakkı doğrudan doğruya cismani zarara uğrayan kişiye aittir. Yansıma yoluyla aynı eylem nedeniyle manevi üzüntü duyanlar manevi tazminat isteyemezler.

 

Manevi tazminat davası cezası nedir?

Madde 125- (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

 

Manevi tazminat için faiz istenir mi?

Tazminat hukuku ilkeleri gereğince, haksız eylemden kaynaklanan zararın ödetilmesi amacıyla açılan davalarda, istek bulunması durumunda, hükmedilecek tazminatlara olay gününden itibaren faiz yürütülmesi gerekir.

 

Manevi tazminatı kim öder?

İhtiyari mali mesuliyet teminatı, maddi ve fiziki zararların yanı sıra manevi hasarlara karşı da tam bir güvence sağlar. Bu teminat sayesinde, herhangi bir manevi tazminat davasına maruz kaldığınızda, sigorta şirketi poliçede önceden belirtilen limitler içinde karşı tarafa manevi tazminat öder.

 

Davadan kazanılan para nereye yatar?

Hukuki süreç tamamlandıktan sonra işçi alacaklarını işveren doğrudan ödenebilmektedir. Kişinin adına açılmış bir banka hesabına yatırılacak tutar mahkemenin belirlediği ve karara bağladığı tutarlardı.

 

Manevi tazminat neleri kapsar?

Manevi tazminat, kaba bir tabirle bir kişinin hukuka aykırı bir fiil sonucunda duyduğu elem ve üzüntünün kendisinde doğurduğu manevi zararın tazmin edilmesidir. Manevi zarar, kişilik haklarına saldırı sonucunda ortaya çıkar ve manevi tazminat davası ile giderilir.

 

Manevi tazminat ödenmezse ne olur?

Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.

 

Manevi tazminat sicile işler mi?

Adli para cezası da nitelik olarak adli cezalar ile aynıdır. Bu nedenle bireylerin aldığı adli para cezaları adli sicile işler.

 

Avukatsız tazminat davası açılır mı?

İş hukuku kapsamına giren kıdem tazminatı ve işçilik alacakları, işe iade gibi davalar uygulamada en çok açılan dava türlerindendir. Hukuk sistemimizde özel hukuk davalarının avukat aracılığıyla takip edilmesi zorunluluğu yoktur.

 

Sık Sorulan Sorular

Hakaretten dolayı tazminat davasında ne kadar para alınır?
Manevi tazminat açma süresi ne kadardır?
Manevi tazminat neye göre açılır?
Manevi tazminatta para ödenir mi?
Manevi tazminat hangi mahkemede görülür?
Manevi tazminat neyi kapsar?
Manevi tazminat davası ne zaman sonuçlanır?
Manevi tazminat ödemesi nasıl yapılır?
Tazminat davası açan davayı kaybederse ne olur?
Küfür etmenin cezası kaç TL?
Manevi tazminat uzlaşmaya tabi mi?
Mahkemede kazanılan tazminat ne zaman ödenir?
Manevi tazminat kimler talep edebilir?
Hakaretten ne kadar tazminat alınır?
Manevi tazminat nasıl hesaplanır?
Manevi tazminat para ödenir mi?
Manevi tazminatta harç ne kadar?
Avukat davayı kaybederse ne olur?
Dava kazanan avukat ne kadar alır?
Tazminat parası kimin hesabına yatar?
Manevi zarar nasıl ispat edilir?
Manevi tazminatın şartları nelerdir?
Manevi tazminat ne kadar sürer?
Tazminat davası kaç celsede biter?
Davayı kazanırsam avukat ücretini kim öder?
Manevi tazminat neye göre belirlenir Yargıtay?
Manevi tazminat neleri kapsar?
Kimler manevi tazminat talebinde bulunamaz?
Manevi tazminatı kim öder?
Davadan kazanılan para nereye yatar?
Manevi tazminat miktarını kim belirler?
Manevi tazminat davası cezası nedir?
Manevi tazminat sicile işler mi?
Tazminat davası masrafı ne kadar?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir