Koruyucu Aile Boşandığında Ne Olur?
Çocuğun koruma altına alınma şartlarının ortadan kalkması söz konusu olduğunda biyolojik aileye dönüş gerçekleştirilebilmektedir. Bu süreç çocuğun yaşı ve özellikleri dikkate alınarak yürütülmekte ve 1 yıla kadar da uzayabilmektedir.
Evlat Edinmeye İzin Davası
Evlat edinme, soybağının kurulması sonucunu doğuracağından, ancak bir mahkeme kararı ile mümkündür. Evlat edinmeye izin davasında, mahkemece kanunda aranan genel şartların bulunup bulunmadığı araştırılır. Ayrıca gerekli araştırmalarla evlat edinmenin, küçüğün yararına olup olmadığı takdir edilir.
Evlat edinmeye izin davasında mahkemenin tüm ilgilileri, özellikle de evlat edinmek isteyen ile evlat edinilecek kişiyi dinlemesi şarttır.
Evlat edinmeye izin davasında yetkili mahkeme, evlat edinenin yerleşim yeri mahkemesidir.
Evlat edinme, kişiye sıkı sıkıya bağı bir hak olduğundan, evlat edinmeye izin davalarında avukata bu yetkiyi içeren özel vekaletname verilmesi gerekmektedir. Genel vekaletname ile evlat edinme işlemleri yapılamaz.
Evlat Edinme Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?
Evlat edinme başvurusu, somut durumun koşullarına ve tarafların özelliklerine göre farklı yerlere yapılacaktır. Öte yandan, evlat edinme başvurusu, belirli bir şekle tabidir. Buna göre, evlat edinme başvurusunda bulunmak isteyenler;
Yerleşim yeri Türkiye’de bulunan T.C. vatandaşları, yerleşim yerlerindeki İl Müdürlüklerine,
Yabancı ülke vatandaşları ile yerleşim yeri yurt dışında bulunan T.C. vatandaşları, kabul eden Devletin merkezi makamına,
Türkiye’de bir yıldan fazla süreli ikamet iznine sahip yabancı ülke vatandaşları, Merkezi Makama gönderilmek üzere, bulundukları yerin İl Müdürlüğüne başvuruda bulunurlar.
Evlat edinme başvurusunun nereye yapılacağı sorusu yanıtlandıktan sonra, başvurunun şeklini izah etmek yerinde olacaktır. Evlat edinmek isteyen, şahsen ve yazılı şeklinde başvuruda bulunmalıdır. Eşlerin her ikisi de evlat edinme başvurusunda bulunmalıdır. Evlat edinme başvurusunda bulunmak üzere gitmeden önce randevu alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Evlat Edinme Davasında Davalı Kim Olur?
Evlat edinen kişi ya da kişiler davacı olurken evlat edinilen davaya taraf değildir. Davalı tarafı ise ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü veya reşit olmayanın alınacağı kişi ya da kişiler oluşturur.
Kimler Evlat Edinme Başvurusunda Bulunabilir?
Türk Medeni Kanunu’nun 306 ve 307. Maddelerinde yer alan şartları yerine getiren bireyler evlat edinme başvurusunda bulunabilirler.
Kanun düzenlemelerinde özellikle tekrar eden husus 30 yaşını doldurmuş olma ölçütüdür.
Birlikte evlat edinmede 30 yaş ölçütüne alternatif olarak; üçüncü bir kişiyi evlat edinmede 5 yıl evli olma şartı, diğer eşin çocuğunu evlat edinmede ise 2 yıl evli olma şartları düzenlenmiştir.
Dolayısıyla birlikte evlat edinmede kişiler 30 yaşını doldurmuş olmasalar dahi şartları yerine getirdikleri takdirde evlat edinebilirler.
Evlatlık İlişkisinin Sona Ermesi
Evlatlık ilişkisinin kurulmasından sonra, kanunda belirtilen kişilerden birisinin izninin alınmamış olması durumunda evlatlık ilişkisinin kaldırılması istenebilir. Bu durumda dava açmaya hakkı olan taraf, izni alınmamış olan kişidir.
Yine evlat edinmede esasa ilişkin diğer noksanlıkların bulunması halinde Cumhuriyet savcısı veya her ilgili bu ilişkinin kaldırılmasını isteyebilir.
Hakim her iki durumda da talebi değerlendirirken küçüğün menfaatinin ağır biçimde zedelenmemesi koşulunu gözetmek zorundadır.
Dava açmada hak düşürücü süre evlatlık ilişkisinin kaldırılması sebebinin öğrenilmesinden itibaren bir yıldır. Her halükarda, evlatlık ilişkisinin kurulduğu tarihten itibaren beş yıl geçmekle bu hak düşer.
Kanunda, usuli şartların noksanlığı dışında evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını sağlayacak başkaca nedenler düzenlenmemiştir. Herhangi başka bir nedenle evlatlık ilişkisinin iptali mümkün değildir.
Sık Sorulan Sorular
Koruyucu aile ücreti 2024 ne kadar?
Evlat edinme davasında davalı kim olur?
Evlat edinmede mahkeme kararı şart mı?
Koruyucu aile evlat edinebilir mi?
Koruyucu aileden çocuğumu nasıl alabilirim?
Evlatlık almak için ne yapmak lazım?
Koruyucu aile ne kadar maaş alıyor?
Koruyucu aile boşanırsa ne olur?
Evlatlık alınan çocuk namahrem olur mu?
Evlat edinmek için neler gerekli?
Koruyucu Aile Boşandığında Ne Olur?