Kiracı Tahliyesi - Azim HUKUK

Kira Tespit Davasını Açma Yetkisi Kimlerde?

Kira Tespit Davasını Açma Yetkisi Kimlerde?

Mülk Sahibi: Mülk sahibi, mülkün değerinin arttığına inanıyorsa ve mevcut kiracı ile anlaşamıyorsa, kira bedelinin tespit edilmesi için mahkemeye başvurabilir.
Kiracı: Kiracı, ödediği kira bedelinin piyasa değerinden yüksek olduğunu düşünüyorsa, daha adil bir kira bedelinin belirlenmesi amacıyla dava açabilir.
Kira tespit davasının açılabilmesi için kiralanan taşınmazın ticari, mesken veya buna benzer herhangi bir amaçla kullanılıyor olması fark etmez. Önemli olan, kira bedelinin güncel piyasa koşullarına uygun olup olmadığının resmi bir yargı organı tarafından tespit edilmesi gerekliliğidir.

 

 

Türk Borçlar Kanunu m. 299’da kira sözleşmesi şu şekilde tanımlanmıştır:

“Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir”.

Tanımdan da anlaşılacağı üzere kira sözleşmesi, iki tarafın karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanları ile kurulan, tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme türüdür.

Kira Hukuku’na ilişkin temel kurallar Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir.

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’a göre, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalarda Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir.

Kira avukatı, kira uyuşmazlıklarını, icra dairelerinde, arabuluculukta , sulh hukuk mahkemesinde, bölge adliye mahkemesinde ve Yargıtay’da takip etmektedir.

 

Kira Artış Oranı

Kiralanan bir mülk için yapılan kira sözleşmelerinde genellikle belirli bir süre sonunda kira bedelinin artırılması veya değiştirilmesi gerekebilir. Kira artış oranı, bu değişimin ne kadar olacağını belirler.

Kira artışı genellikle yıllık olarak belirli bir oranda yapılır. Ancak bazı durumlarda kira artışı daha uzun sürelerde veya daha sık periyotlarda da olabilir. Kira artış oranı, genellikle ülkenin kira ve mülkiyet hukuku çerçevesinde belirlenir. Yasal mevzuata uygun olarak kira artışı belirlenir ve uygulanır.

Kiracı ve ev sahibi arasında yapılan kira sözleşmelerinde kira artış oranı önceden belirlenir. Taraflar arasında yapılan sözleşmeye göre belirlenen oranlar uygulanır. Kira artış oranı genellikle ekonomik göstergelere, özellikle enflasyon oranlarına bağlı olarak belirlenir. Enflasyon oranı, genellikle TÜFE gibi endekslerle ölçülür ve kira artış oranı buna göre belirlenir.

 

 

Kira Sözleşmesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kira sözleşmesi, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde mahkemeler tarafından dikkate alınan en önemli belgedir. Kiralama süresi, kira ödeme detayları, devretme hakları, mülkün yeni malik tarafından edinilmesi durumu gibi hususlar sözleşmede açıkça belirtilmelidir.

 

Kiracı Tahliye Davası Nedir, Nasıl Açılır?

Günlük hayatta kiracı ve kiraya veren arasında gerek maddi gerekse manevi sebeplerle çok farklı uyuşmazlıklar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumun ortaya çıkması durumunda konut sahipleri doğal olarak, kiracıdan kiralamış olduğu evi boşaltmasını talep eder. Fakat, ev sahibi adına daha fazla bir mağduriyet durumunun ortaya çıkmaması adına bu evin boşaltılması talebi; yasal sürelere bağlı kalınarak, Noter kanalı ile yapılmalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra ancak Kiracı Tahliye Davası açılabilir.

Kiracı Tahliye Davası olarak bilinen hukuki yol, konut malikinin, konutunda haksız şekilde yer aldığını düşündüğü kiracısını konuttan çıkarmak için başvurduğu yola, davaya denir. Kiracı tahliye davasının nasıl açılacağı, yetki ve görevli mahkemenin neresi olduğu 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 4. Ve 10. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddelere bakacak olursak:

Sulh hukuk mahkemelerinin görevi

MADDE 4- (1) Sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın;

a) Kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları,

 

Kiracı Tahliye Davası Ne Kadar Sürer?

Ev sahiplerinin kiracılarını tahliye etmek için başvurabileceği hukuki süreç, kira tahliye davası olarak adlandırılır ve genellikle 4 ay ile 3 yıl arasında bir zaman alır. Ancak, bu süreç mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, kiracının taşınmazı boşaltma süresi de davanın seyrini etkileyebilir. Sonuç olarak, kira tahliye davasının tamamlanma süresi, mahkeme yoğunluğuna, davayı etkileyen faktörlere ve taraflar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

 

Sık Sorulan Sorular

Kiracı tahliye davası avukatlık ücreti ne kadar 2024?
Kiracı tahliye davası ne kadar sürer 2024?
Kira davalarına hangi avukat bakar?
Kiracı davayı kaybederse ne kadar öder?
Avukat ücretleri 2024
İş Davası avukat ücret
Kira sözleşmesi avukat
Kira avukatları
Tahliye davasında kiracı avukat Tutmalı mi
Kiracılara ücretsiz avukat
Gayrimenkul avukat ücretleri
Kira bedelinin tespiti Davası avukatlık ücreti
Kira Tespit Davasını Açma Yetkisi Kimlerde?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir