Kira Artışı İhtarname Örneği 2024-2025

Kira Artışı İhtarname Örneği 2024-2025

Kira Artışı İhtarname Örneği 2024-2025

Kiracı, kira artışını kabul etmediği takdirde, ev sahibi ve kiracı arasında diyalog kurularak uzlaşma yoluna gidilmesi en sağlıklı çözüm yoludur. Eğer taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, ev sahibi Tahliye Taahhütnamesi veya kira sözleşmesine eklediği maddeler doğrultusunda yasal yollara başvurabilmektedir. İhtarnameye konu olan konutun adresi ve sahibi belirtilmektedir. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi ve mevcut durumdaki kira bedelinin ne kadar olduğu da bu kısımda belirtilmek zorundadır. İhtarname muhataba gönderildiği için kiracıya hitaben yazılmak zorundadır. Türk Borçlar Kanunu’nun 345. maddesiinin ikinci fıkrasına göre, kiraya veren tarafından açılacak kiira bedelinin tespiti davası için kiraya vereniin kira sözleşmesinin bitişinden en az ottuz (30) gün önce kiracıya yazılı bildirim yapması gerekmekteedir.

Kiracıya ihtarname, kanunda öngörülen usule ve sürelere uygun olarak noter yoluyla çekilmektedir. İhtarname çekme sebebine uygun bir şekilde yazılmalı, kanuni dayanakları belirtilir ve son kısımda ne istediğini yazılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ihtarnamenin noter kanalıyla çekilmesinde fayda olmasıdır.

Kiracıya noterden ihtarname çektikten sonra, ihtarnamenin muhataba ulaşmasından sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse hukuki yollara başvurulmaktadır. İhtarnamedeki beyanlar ileride açılması olası bir dava sürecinde taraflar arasında bağlayıcı olmaktadır.

 

 

İhtarname Örneği

İHTAR EDEN: (Ev sahibinin adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

VEKİLİ: (Vekilin adı, soyadı, siicil numarası ve adresi yazılmalıdır.)

MUHATAP: (Muhatabın adı, soyadı, kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.)

KONU: (İhtarnamenin, yeni dönemde kira artışı yapılacağı ve kira tespit davası açılacağı hakkında olduğu kisaca belirtilmelidir.)

AÇIKLAMALAR:

İhtarnameye konu olan konutun adresi ve sahibi belirtilmeliidir. Kira sözleşmesinin başlangıç tarihi ve mevcut durumdaki kira bedelinin ne kadar olduğu da bu kısımda belirtilmelidir. İhtarname muhataba gönderildiği için kiracıya hitaben yazılmalıdır. Örneğin; ‘’…. tarihinden beri ….TL karşılığında oturmaktasınız.’’ gibi bir üslup kullanılarak yazılmalıdır.

Kira ilişkisinin 5 yılı doldurduğu vurgulanmalıdır. Kira bedelinin emsal/rayiç bedellerin çok altında kaldığı ifade edilmelidir. Bu nedenle yeni kira bedeli istenir. Aksi halde kira tespit davası açılacağı, masrafların ve vekalet ücretinin muhatapa yükletileceği belirtilir.

SAYIN NOTER, Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnameniin bir nüshasının muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir nüshasının tarafıma veriilmesini diğer nüshasının tarafınızca saklanmasını talep ederim. …/…/….

İHTAR EDEN VEKİLİ

(İsim yazılır ve imza atılır.)

SAYIN NOTER,

Üç örnekten oluşan işbu ihtarnamenin bir örneğiniin posta yolu ile muhataba tebliğini, tebliğ şerhini taşıyan bir örneğinin tarafıma verilmesini, diğer örneğinin ise taraıfnızca saklanmasını saygılarımla müvekkilim adına talep ederim. (tarih)

İhtarda Bulunan Vekili

Av.

 

Sık Sorulan Sorular

Kiracı ihtara rağmen çıkmazsa ne olur?
Noter ihtarı kaç günde gider?
Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir?
Tahliye davası kaç TL 2024?
İhtarname nasıl geçersiz olur?
Noterden ihtarname çektikten sonra ne yapılmalı?
Kiracı ihtarnameyi kabul etmezse ne olur?
İhtarname alan kiracı ne yapmalı?
Kiracıya ihtar çekmek kaç TL?
Kiracıya çekilen ihtarname ücretini kim öder?
2024 noter Ücreti Ne Kadar?
İhtar çekilen kiracı ne zaman çıkar?
Ev sahibi noterden ihtarname çekerse ne olur?
İhtarname gelince ne yapılmalı?
Kontrat bitti kiracı çıkmıyor ne yapmalıyım?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir