Kentsel Dönüşüme İtiraz Edilirse Ne Olur? - Azim HUKUK

Kentsel Dönüşüme İtiraz Edilirse Ne Olur?

Kentsel Dönüşüme İtiraz Edilirse Ne Olur?

Kentsel dönüşüm davası yürürlükte olan dava ilgili taraflara 15 gün içinde itiraz dilekçesi içerisinde bulunduğu ildeki İl Müdürlüğüne itiraz dilekçesi ile başvurarak kentsel dönüşüme itiraz edilebilmektedir. Kentsel dönüşüme itiraz edilmesi durumunda ne olur karar durdurulur mu sorusu bize çok fazla gelmekte. Kentsel dönüşüm riskli yapı tespitine itiraz edebilmek için itiraz dilekçesi hazırlanmalıdır. Hazırlanan itiraz dilekçesi müdürlük tarafından itirazın değerlendirileceği teknik heyete gönderilir. Heyet, kentsel dönüşüme itiraz dilekçesini 60 gün içinde değerlendirilir. İtiraz sonucu maliklere tebliğ edilene kadar yıkım ve tahliye işlemleri durdurulur.

 

 

Kaç yıllık ev kentsel dönüşüme girer?

Kentsel dönüşümün hangi binaları kapsadığına baktığımızda esasında güvenli olmayan tüm binaları kapsadığını görmekteyiz. Burada 50 yaşın üzerinde olan veya 1999 yılından önce yapılmış olan bina riskli olabilir. Böylece kentsel dönüşüm yasasından yararlanılabilmektedir.

 

Kentsel dönüşümde ev sahiplerinin hakları nelerdir?

Kentsel dönüşümde konut sahiplerine sunulan haklar. Hasarlı yapılar ve risk teşkil edilen alanlar için kentsel dönüşüm projeleri devreye giriyor.
Kira yardımı
Nakliye desteği
Konut kredisi desteği
Alan inşası hakkı
Harç ve vergi indirimleri
Gerekli evrakların tamamlanması

 

2024 kentsel dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar?

Başkanlığımızın 03.01.2024 tarih ve 260 Sayılı Makam Olur’una istinaden (Riskli Yapı, Riskli Alan ve Rezerv Yapı Alanı) Kira Yardımı Tutarları ekteki tabloya göre güncellenmiştir. Buna göre İlimiz için kira yardımı 3000,00 TL olmuştur.

 

Kentsel dönüşümde arsa sahibine kaç daire verilir?

Kat karşılığı sözleşmelerde iki taraf için de genel olarak kabul görülen oran %50-%50 şeklindedir. Arsaya yapılacak olan daire sayısı bu açıdan önem arz eder. Mesela arsaya 4 katlı ve her katında 2 daire olan bir bina yapılacaksa arsa sahibine 4 daire, müteahhide 4 daire düşer.

 

Kentsel dönüşümde malikler anlaşamazsa ne olur?

Kentsel dönüşüm kararına katılmayan malikler, süreçteki işlemlerin hukuka uygun olmadığını düşünüyorlarsa, hukuki yolları kullanarak itiraz edebilirler. İşlem aşamalarında hukuka aykırılıklar olduğunu iddia ederek dava açabilirler.

 

Ev kentsel dönüşüme girerse ne olur?

İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir