KAPI ÖNÜNE AYAKKABI KOYMAK YASAK MI?
KAPI ÖNÜNE AYAKKABI KOYMAK YASAK MI? Bir site ya da apartmanda oturanların her zaman ortak alanlara komşularının da haklarına saygı göstermek suretiyle hareket etmedikleri hemen hepimizin başına gelen birkaç olayla sabittir. Yasa koyucu bu hususu öngörerek ortak alanların nasıl kullanılabileceğini açıkça hükme bağlamıştır. Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak sayılmasa da binada kapı önleri ortak geçiş alanı olarak değerlendiriliyor. Daire kapısı önüne ayakkabı veya herhangi bir eşya koyan kat malikleri ve kiracılar mahkemelik olabiliyor.
“634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesine göre, kat malikleri, gerek kendi bağımsız bölümlerini, gerekse ortak yerleri kullanırlarken birbirlerini rahatsız etmemek ve haklarını çiğnememekle yükümlüdürler. Komşuluk hukuku gereğince ortak alanlarda apartman sakinleri birbirlerine saygı gösterme mecburiyetindedir. Apartmanda ortak yerler Kat Mülkiyeti Kanunu 4. maddede düzenlenmiştir. Binalarda kapı önleri, apartman girişleri de ortak alan olarak kabul edilmiştir. Hiç kimse apartman boşluğunda bir başkasının eşyasını görme mecburiyetinde değildir. Dairelerin küçüklüğü, eşyaların ortak alana konulması işgal etme sebebi olamaz.
Apartmanın önü kime aittir?
“İş yerleri önündeki boş yeşil alan, apartmanın, sitenin ortak alanıdır. Masa, sandalye koyarak, kış bahçesi yaparak sadece işletme müşterilerinin kullanması mümkün değildir. Kat mülkiyeti kanuna göre aksi sözleşme yoksa kat malikleri ortak alan ve tesisleri arsa paylarına oranla kullanım hakkına sahiptir.
Müdahalenin Önlenmesi Davası Ne Kadar Sürer?
Meni müdahale davası sulh hukuk mahkemelerinin yoğunluğu düşünüldüğünde bir sene belki daha uzun sürebilir.
Tanıkların dinlenmesi, yerinde keşif yapılması, fotoğrafların orijinal olup olmadığına dair bilirkişi incelemesi süreçleri hâkimin takdirine göre süreci uzatabilir.
Ortak Yerin İşgal Edilmesi
Ortak yerin işgal edilmesi, bu yerlerin hukuka aykırı olarak bir ya da birden fazla kat malikince kullanılması anlamına gelir. En temel ortak yer işgal biçimleri şunlar olup bu örnekler elbette artırılabilir (Bu örneklerde kat malikinin izin almadığını ve yönetim planında buna ilişkin özel hüküm olmadığını varsayıyorum):
Merdiven boşluğuna ayakkabılık yapmak
Yangın merdivenine eşya koymak
Kapıcı dairesini yöneticinin özel kullanımına tahsis etmek
Bina dış cephesine klima ünitesi montajı yapmak
Sığınakta eşya biriktirmek
Kendisine ait olmayan kömürlüğü kullanmak
Bahçeye ağaç dikmek, bahçede izinsiz sebze ve meyve yetiştirmek
Apartman antresine sokak hayvanları için barınak ya da mama kabı yerleştirmek
Çatıya çanak anten taktırmak
Detaylı hukuki bilgi edinmek için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.