Kadına Yönelik Şiddet 2024-2025 - Azim HUKUK

Kadına Yönelik Şiddet 2024-2025

Kadına Yönelik Şiddet 2024-2025

Kadına yönelik şiddet son zamanlarda ülkemizde artmaktadır. Kadına çocuğa yönelik darp, taciz, sözlü taciz, psikolojik şiddet görenlerin sessiz kalmaması gerekmektedir. Özellikle yaşı genç olanların korkup sessiz kalmamaları gerekmektedir. Korkup beklemek daha büyük felaketleri doğurmaktadır. Zarar vermekle tehdit edilmemiz, bir şeyleri yapmaya zorlanmamız ya da yapmak istediğimiz bir şeyi yapmamıza engel olunması, bir yere kapatılmamız da şiddettir. Tacize uğrayan kişinin benlik algısı değişir, kendini değersiz ve suçlu hisseder. Bu durum, çaresizlik, yalnızlık gibi duyguların açığa çıkmasına neden olur. Fiziksel tacize maruz kalan kadınlarda intihar eğilimi, depresif duygu durum sıklıkla görülebilmektedir.

Cinsel taciz suçunun mağduru kadın, erkek, çocuk, evli veya bekar toplumdaki tüm bireyler olabilir. Ancak mağdurun kişiliği ve fiilin mağdur üzerinde bıraktığı etki, kimi durumlarda cezayı ağırlaştıran neden veya suçun nitelikli halini teşkil edebilmektedir. Cinsel taciz fiilinin suç meydana getirmesi için somut olayda mağdurun rızasının olmaması gerekmektedir.  Şiddet, taciz uzak tanımadığınız kişilerden olabildiği kadar yakın çevreden de  ne yazık ki olabilmektedir. Bu durum insanı daha sessiz ve ne yapmasını gerektiğini bilmediği sürece yönlendirir. Kesinlikle sessiz kalmayın sakinliğinizi korumaya çalışın daha sonra yardım ve şikayette mutlaka bulunun..

 

Şiddete tacize sessiz kalmayın!!

ALO 183 ücretsizdir ve Türkiye’nin her yerinden 7 gün 24 saat ulaşılabilir. Yönlendirme hizmetleri verilmektedir. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanlara yönelik verilen tedbirlerin etkin olması için izleme yapan birimdir.

 

Şiddet  gören kişi hastanelerin acil bölümüne başvurabilirler, sizi muayene eden doktora yaşadıklarınızı anlatarak darp raporu almak istediğinizi ve eğer istiyorsanız hastane polisine şikayetinizi iletebilirsiniz. Vücudunuzdaki izler kaybolmadan, muayene olmak ve darp raporu almak, yaşadığınız şiddeti kanıtlayabilmek için çok önemlidir.

Cinsel Taciz Suçunun Nitelikli Haller

Cezanın artırılmasını gerektiren nitelikli unsurlar şu şekilde sayılabilir;

Suçun çocuğa karşı işlenmesi,
Suçun kamu görevi veya hizmet ilişkisi, aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle islenmesi
Suçun vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından işlenmesi
Suçun aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi
Suçun posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi
Suçun teşhir suretiyle işlenmesi

Eski sevgili veya flörtün rahatsız eden davranışlarına karşı ilk başvurulması gereken yollardan biri Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulması veya en yakın karakola gidilerek şikayetçi olunması gerekmektedir. Mahkeme tarafından şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişi aleyhine vermiş olduğu tedbir kararlarını ihlal etmesi halinde 3 günden 10 güne kadar zorlama hapis cezasına çarptırılabilirler. İhlal tekrarlanırsa 15 günden 30 güne kadar zorlama hapsi süresi devam edecektir.

 

Taciz davaları kaç yıl sürer?

Türk Ceza Kanunu’na göre cinsel taciz suçu, mağdurun şikayetçi olması halinde başlatılabilir niteliktedir. Bu noktada, cinsel taciz vakalarında şikayet süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren 6 ay olarak belirlenmiştir. Ancak, bu süre bazı durumlar göz önünde bulundurularak uzatılabilir. Cinsel suçlarla ilgili davalar, ceza ve ağır ceza ile ilgilidir. Bu tür davalar genel olarak 1-2 yıl arası sürer. Eğer dava temyiz aşamasına girmişse 4-5 yıla kadar uzayabilir. Diğer etkenlerle birlikte dava süreci uzayabilir.  Cinsel taciz suçunun şikayete tabi hali olan TCK 105/1. fıkrasında düzenlenen basit hali için 6 aylık süre içerisinde şikayette bulunulması gerekmektedir. Ancak cinsel taciz suçu açısından dava zamanaşımı süresi, Türk Ceza Kanunumuzun 66. maddesi gereği 8 yıldır.

 

Kadına şiddetin cezası

Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.Bu suç için 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Eğer suç, silahla, birden fazla kişi tarafından birlikte veya kamu görevi nedeniyle işlenmişse, ceza 2 yıldan 7 yıla kadar artırılır. Kadına yönelik şiddet kapsamında bu suç, kadının özgürlüğünü kısıtlayarak ciddi psikolojik ve fiziksel zararlar verir. Hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Hakaret suçunu işleyen sanık hakkında sadece adli para cezasının hükmedilmesi mümkündür.

 

Sık Sorulan Sorular

Hangi durumlar cinsel tacize girer?

Cinsel taciz suçunda suç fiili, Mağdura yönelik olarak, mağdurun vücut bütünlüğüne fiilen temas sağlanmaksızın ve mağdurun rızası olmaksızın, cinsel amaçlı gerçekleştirilen, rahatsız edici nitelikte her türlü söz, hareket ve davranışlardır.

 

Basit cinsel tacizin cezası paraya çevrilir mi?

Nitelikli cinsel saldırı suçu ile basit cinsel saldırı suçunda adli para cezasına hükmedilmesi ya da hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Ancak bazı istisnai hallerde sarkıntılık suçu sonucunda verilecek olan hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi söz konusu olabilir.

 

Cinsel tacizde uzlaşma olur mu?

Türkiye Ceza Kanunu’na göre cinsel taciz suçları genellikle uzlaşma kapsamında değerlendirilmez. Uzlaşmanın mümkün olup olmadığı ise suçun niteliğine, mağdurun yaşına ve tarafların iradesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

 

Cinsel istismarda delil olmadan ceza verilir mi?

Sonuç olarak, Cinsel Davalarda Delil Olmadan Ceza verilmesi, sadece kanıt ve bulgulara dayanarak mümkün olmalıdır. Mağdur beyanı ve tanık ifadeleri önemli olsa da, bunlar tek başına yeterli değildir ve her zaman somut delillerle desteklenmelidir.

 

Sosyal medyada tacizin para cezası ne kadar?

Suç, şikayete bağlı bir suçtur. Mağdurun şikayeti üzerine cinsel taciz fiilini işleyen kimse, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına çarptırılır. Fiilin çocuğa karşı işlenmesi halinde ise altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

Cinsel tacizde şikayet süresi ne kadardır?

Türk Ceza Kanunu’na göre cinsel taciz suçu, mağdurun şikayetçi olması halinde başlatılabilir niteliktedir. Bu noktada, cinsel taciz vakalarında şikayet süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren 6 ay olarak belirlenmiştir. Ancak, bu süre bazı durumlar göz önünde bulundurularak uzatılabilir.

 

Cinsel davalar ne kadar sürer?

Cinsel suçlarla ilgili davalar, ceza ve ağır ceza ile ilgilidir. Bu tür davalar genel olarak 1-2 yıl arası sürer. Eğer dava temyiz aşamasına girmişse 4-5 yıla kadar uzayabilir. Diğer etkenlerle birlikte dava süreci uzayabilir.

 

Basit cinsel tacizin cezası nedir?

Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

 

Cinsel tacizin cezası paraya çevrilir mi?

Cinsel taciz suçunun düzenlendiği 105. maddenin ilk fıkrasında mağdurun şikayeti üzerine üç aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı veya adli para cezası alacağı belirtilmiştir fakat suçun bir çocuğa karşı işlenmesi halinde adli para cezasına çevrileceği hakkında bir hüküm bulunmamaktadır.

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir