İşveren Maaşı Kaç Gün Geciktirebilir ?
İşçilerin maaş ödemeleri, yasal normlarla koruma altına alınmıştır. 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca, çalışanların maaşları her 30 günde bir ödenmek zorundadır. Bu süre sözleşmeyle değiştirilerek 1 aydan 1 haftaya kadar düşürülebilirse de, Maaş ödemeleri için 1 aydan uzun süre belirlenemeyecektir.
4857 sayılı İş Kanunu madde34 uyarınca mücbir bir neden olmaksızın işverenin maaşı en geç 20 gün içerisinde yatırması gerekmektedir. Yasal olarak kısacası maaş ödemeleri 20 gün geciktirilebilir.
Maaşı Ödenmeyen İşçi Dava Açtığında Hangi Mahkemeye Başvurmalıdır?
Maaşı ödenmeyen işçi görevli ve yetkili mahkemeye dava açar. İş Mahkemeleri ücret alacaklarına ilişkin davalarda görevli olurken işverenin yerleşim yeri mahkemesi veya işin görüldüğü yer mahkemesi yetkilidir.
Bu tür davalarda zamanaşımı süresi 5 yıl olarak işler. Kıdem ve ihbar tazminatları için de aynı süre geçerlidir. Ücret alacaklarını ilgilendiren davalar için de bu süre uygulanır.
Maaşın Ödenmemesi Nedeniyle İş Akdinin Feshi
Maaşı ödenmemiş olan işçi arzu ederse maaşının ödenmemesini gerekçe göstererek haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilmektedir. İşçinin işbu haklı nedenle derhal fesih hakkı İş Kanunu’muzun 24/2-e maddesinde öngörülmüştür. Önemle belirtmek gerekir ki; İK m.24/2-e’ye istinaden haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanan işçi, işten ayrıldığını işverenine usulüne ve şekil şartlarına uygun olarak bildirmek zorundadır. Aksi halde yapılan bu fesih, işçinin haklı nedenini ortadan kaldırabilir, işçilik alacaklarından olan kıdem tazminatı ve diğer alacaklardan indirim yapılmasına sebebiyet verebilir.
Hangi Ücretlerin Ödenmemesi Fesih Sebebi Sayılabilir?
4857 sayılı iş kanunun 24 maddesinin (II)-e numaralı bendinde ücret konusu hususu Yargıtay tarafından oldukça geniş bir şekilde yorumlanmaktadır. Buna göre, 24. Maddenin (II) numaralı e bendinde sözü edilen ücret, geniş anlamda ücret olarak değerlendirilmelidir. İkramiye, prim, yakacak yardımı, fazla mesai, giyecek yardımı, genel tatil, hafta tatili gibi alacakların ödenmemesi durumunda da işçinin haklı fesih imkânı bulunmaktadır. Yine aynı doğrultuda Yargıtay kararlarına göre, ‘’ bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ayni yardımların yerine getirilmemesi de ( erzak ve kömür yardımı vb.) bu madde kapsamında değerlendirilmeli ve işçinin haklı fesih hakkı bulunduğu kabul edilmelidir. ( Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/ 10559E ve 2014/16142K )
Maaşı Ödenmeyen İşçinin Hakları Nedir?
Çalışanlarının maaşlarını ödemekte geciken işverenler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çeşitli yaptırımlara maruz bırakılmaktadır. Peki maaşı ödenmeyen işçinin hakları nelerdir inceleyelim:
Maaşını almakta güçlük yaşayan işçiler, iş sözleşmelerini tek taraflı olarak feshetme hakkına sahiptir.
Maaşları ödenmediği için işten ayrılan işçiler haklı şekilde feshedilmesinin yarattığı tüm hukuki haklara sahiptir.
Maaşları ödenmediği gerekçesiyle istifa edecek işçiler ihbar sürelerinden muaftır.
Maaşları ödenmediği gerekçesiyle istifa edecek işçiler çalışma süreleri 1 yıldan uzun olması halinde kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır.
İşçinin ödenmemiş tüm hak ve alacakları bankalar tarafından mevduat hesaplarına uygulanan güncel faiz oranı üzerinden işleyecek faizi ile birlikte talep edilebilir.
Maaş ve ücretlerini alamayan işçiler işçilik hak ve alacaklarını faiziyle talep etmek, bu doğrultuda ihtar çekmek, icra başlatmak, dava açmak gibi yasal yollara başvuru hakkına sahiptir.
Çalışanların ücret ve maaş ödemelerini geciktiren iş yerlerinde, işçiler işi durdurma hakkına sahiptir.
İşçilerin ücretlerini kasten ödemeyen ya da eksik ödeyen iş yerlerine, Sgk tarafından para cezası da uygulanmaktadır.
Ücreti Ödenmeyen İşçilerin Tazminat Hakkı Var Mıdır?
Ücreti ödenmeyen, geç ya da eksik ödenen işçi, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir. İş akdinin haklı nedenle feshedilmesi halinde işçi, iş sözleşmesinden kaynaklı tazminat hakların ve işçilik alacaklarını almaya hak kazanacaktır.
Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması
Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır. Ancak dava açmak için 01.01.2018 tarihi itibariyle zorunlu arabuluculuk kurumu devreye girmiştir. Buna göre maaşı ödenmeyen işçinin alacağı için açacağı davadan önce arabulucuya başvurması zorunludur.
Sık Sorulan Sorular
Cimere özel sektör şikayet edilir mi?
Çalıştığım şirketi nereye şikayet edebilirim?
İşten ayrıldım son maaşımı alamıyorum ne yapmalıyım?
İşten ayrılan işçinin maaşı en geç ne zaman ödenir?
İşçi hakkını nerede aramalı?
Maaşını geç alan işçi ne yapmalı?
Maaşımı alamadım nereye şikayet edebilirim?
Ücretini alamayan işçi ne yapmalı?
İşveren maaşı kaç gün geciktirebilir 2024?