İşe İade İhtarname Örneği 2025
İşçinin işverene ihtarname göndermesi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; işçiye fazla mesai yaptırılması, fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, işçiye yıllık izin verilmemesi, işçiye yıllık izin ücretinin ödenmemesi, işyerinde mobbing yapılması, işçinin haksız olarak işten çıkarılması, işçiye ücretin ödenmemesi, işçiye ücretinin eksik ödenmesi, işçinin zorla istifa ettirilmesi gibi nedenler sıralanabilmektedir.
İşe İade İhtarname Örneği Nasıl Doldurulur?
İşe iade ihtarnamesi örneği genellikle şu bilgileri içerir:
İhtar Eden (İşçi): Ad, soyad, T.C. kimlik numarası, adres ve iletişim bilgileri.
Vekili (Avukat): Eğer bir avukat tarafından temsil ediliyorsanız, avukatın adı, soyadı, baro sicil numarası ve iletişim bilgileri.
Muhatap (İşveren): İşverenin adı veya unvanı, adresi ve varsa vergi kimlik numarası.
Konu: İhtarın konusu, “işe iade talebi” şeklinde belirtilir.
Açıklamalar:
İş sözleşmesinin yapıldığı tarih ve işten çıkarılma tarihi.
Mahkemenin işe iade kararı veren kararının tarihi, esas ve karar numarası.
Kararın kesinleştiği tarih ve Yargıtay dosya numarası (varsa).
İşe başlama talebi ve varsa ödenmesi gereken ücret ve diğer haklar.
Sonuç ve İstem: İşverenden, mahkeme kararına uygun olarak işe başlatılması ve varsa ödenmesi gereken hakların ödenmesi talep edilir.
Tarih ve İmza: İhtar eden veya vekili tarafından tarih atılarak imzalanır.
Noter İhtarname Kaç Günde Ulaşır?
Noter aracılığıyla yollanan ihtarname ortalama 1-15 gün arasında ulaşır ancak duruma göre bu süre değişiklik gösterebilmektedir. İhtarnamenin APS ile gönderilmesi durumunda ise ortalama 1-2 gün içerisnde ihtarname gidecektir. İhtarnamenin gönderiliş saati de bu durumu etkileyen faktörlerdendir. Noter aracılığıyla ihtarname çektiğinizde noterden mutlaka gönderi takip numarasını almanız gerekmektedir. Böylece gönderi takip numarasıyla ihtarnamenin gönderi durumunu öğrenebilmektesiniz. İhtarnamenin gönderilmesinin akabinde noterden alınan tebliğ şerhi ile de ihtarnamenin muhataba ulaştığı kesinleşmiş olacaktır. Noterden gönderilen ihtarname PTT vasıtasıyla gönderilmektedir. PTT memurunun tebliğat yapmasında usul aynı burada da geçerli olmaktadır.
Arabuluculuk sürecinde herhangi bir anlaşma olmaması durumunda Son Tutanağın tanzim edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde (iki hafta değil) dava açılması gerekmektedir. Bu süre içinde dava açılmazsa işçi bu yönden alacak hakkını kaybetmektedr. İşe iade davası 1 ay ve 15 günlük hak düşürücü sürelere tabidir. Dolayısıyla bu tür davayı açmak için herhangi bir zamanaşımı süresi öngörülmemiştiir. Görevli mahkeme hiç şüphesiz İş Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme ise işçiniin en son çalıştığı yer İş Mahkemesi olacaktır.
İhtarname Örneği
…../…../…..
İHTARNAME
İHTAR EDEN: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
MUHATAP: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
KONU: Müvekkilimin iş sözleşmesinin haksız feshedildiğine ilişkin kesinleşen mahkeme kararı sebebiyle işe iade talepli ihtarnamedir.
AÇIKLAMALAR:
Müvekkilimin tarafınıza bildirdiği ihtarnameye istinaden, iş akdi …/…/… tarihinde haksız bir şekilde sonlandırılmıştır. Bu durum üzerine, işe iade davası açılmış olup, yapılan yargılama sonucunda İş Mahkemesi’nin …/… Esas sayılı dosyasında verilen …/… K. sayılı ve …/…/… tarihli karar ile müvekkilim lehine hüküm tesis edilmiştir. Söz konusu karar, tarafınızca temyiz edilmiş ve Yargıtay … H.D. tarafından …/… E. …/… K. sayılı ilam ile onanmıştır. Bu onama kararı tarafımıza …/…/… tarihinde tebliğ edilmiş ve ilgili karar kesinleşmiştir.
(Yukarıdaki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
Yasal 10 günlük süre içerisinde, müvekkilimin işine iade edilmesi hususunda tarafınıza yapılan ihtarın tebliğinden itibaren, yasal süreler içinde yazılı olarak tarafımıza bildirimde bulunmanız talep edilmektedir. Bu çerçevede, müvekkilim olan işe başlatma konusundaki tasarrufunuzu yazılı olarak tarafımıza iletmemeniz halinde, müvekkilim adına yasal işlemlere başvurulacağını önemle bildiririz.
Sayın Noter, üç nüshadan olan işbu ihtarnamenin bir suretinin dairenizde saklanmasını, bir suretinin muhataba tebliğini ve muhataba tebliğ şerhini havi bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygı ile ihtar eden olarak talep ederim. (…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Benzer Sorulan Sorular
İşe iade davası kaç maaş?
İşçiyi başvurusu üzerine işveren bir ay içinde işe başlatmaz ise, işçiye en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlü olur. Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler.
İşe iade davasını kazanan işçi ne yapmalı?
İşe iade davası sonuçları davanın kazanılıp kaybedilmesine göre değişecektir. İşe iade davası kazanılırsa işverenin işçiyi tekrar işe başlatma yükümlülüğü doğar. İşçinin iş sözleşmesinin geçersiz bir nedenle feshedildiğinde hükmedilirse işveren işçiyi 1 ay içinde tekrar işe başlatmakla yükümlü olacaktır.
İşe iade davasında işe başlatılmazsa ne olur?
İşçi, kesinleşen mahkeme kararının kendisine tebliğinden itibaren on iş günü içinde işe başlatılması için başvuru yapmamış ise, işverence yapılan feshin geçerli bir fesih olacağı ve işverenin sadece bunun hukuki sonuçlarından sorumlu olacağı m.21/5’de belirtilmiştir.
İşveren işe iadeyi kabul etmezse ne olur?
İşverenin davet yazısında bu koşulları sağlamasına rağmen, işe daveti kabul etmemeniz durumunda, işe iade davasında hükmedilen boşta geçen süre ücreti ve işe başlatmama tazminatını alabilmeniz söz konusu değildir. Ancak, kıdem ve ihbar tazminatınızı talep edebilirsiniz.
İş mahkemesi kazandım parayı ne zaman alırım?
İşveren alacağı mahkemenin verdiği karara bağlı olarak 7 ila 14 gün içerisinde ödenmelidir. Bu süreler içerisinde tutarlar ödenmiyor ise işçiler icra yoluna gidebilmektedir. İcra takibi işçi alacaklarının alınabilmesi için en doğru yollardan biridir. İşveren tutarı maddi olarak ödeniyorsa mallarına el konulabilir.
İşe iade davası istinafa giderse ne olur?
İşe İade Davasının Kesinleşmesi , İstinaf neticesinde kararın onanması ile karar kesinleşecektir. Kesinleşen kararın davacı işçiye tebliğinden itibaren 10 gün içinde işçinin işe başlama talebini işverene tebliğ etmesi gerekmektedir.
İşe iade davası genelde nasıl sonuçlanır?
İş Kanunu’ndaki düzenlemelere göre işe iade davaları işçi tarafından kendisine feshin tebliğinden itibaren bir ay içinde açılmak, açılan davanın da iki ay içinde sonuçlandırılmasını, temyizi halinde ise Yargıtay’ın bir ay içinde kesin olarak karar vereceğini hükme bağlamıştır.
İş mahkemesi kaybedilirse ne olur?
İş mahkemesinde bir davayı kaybetmek, hemen herkes için hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak, “İş Mahkemesi Kaybedilirse” bu sonun son olmadığını hatırlatmak önemlidir. İş davalarında kararın ardından temyiz süreci devreye girebilir. Bu süreç, karara itiraz etmek ve davayı bir üst mahkemeye taşımak anlamına gelir.
Sık Sorulan Sorular
İşe iade davasında ne kadar tazminat alınır?
Kimler işe iade davası açamaz?
1 yıldan az çalışan işe iade davası açabilir mi?
İşe iade davasında bilirkişi ücretini kim öder?
İşe iade davasını kazanan işçi işe başlamazsa ne olur?
İşe iade sonrası kıdem tazminatı hangi ücret?
İşe iade davası kaç TL?
İşe iade davasında avukatlık ücretini kim öder?
İşe iade davası açan işsizlik maaşı alabilir mi?
İşe iade davasında istinaf kararı kesin mi?
İşe iade davası kaç celse sürer?
İşçi davayı kazanırsa ne olur?
İş mahkemesinde şahit olmazsa ne olur?
İş mahkemeleri işçiden yana mı?
İs mahkemesi tazminat kazanınca kazanilan ücrete ne kadar faiz eklenir?
İşe iade davaları genelde nasıl sonuçlanır?
İş mahkemesi kaç celsede biter?
İşe iade davasını kim kazanır?
İse İade davası kaç maaş?
İşe iade davasını kazanan işçi ne yapmalı?
İşe iade davasını kaybettim ne yapmalıyım?
İşveren işe iadeyi kabul etmezse ne olur?
İşe iade davaları kaç ayda sonuçlanır?
İşe iade davasında 4 aylık ücret brüt mü?
İş mahkemesi avukat ücreti yüzde kaç alır?
İş mahkemesini genelde kim kazanır?
Davayı kaybeden ne kadar ücret öder?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.