İşe Devamsızlık Nedir?
İşe devamsızlık dediğimiz zaman bunun içerisine işçinin herhangi bir mazereti olmadan veya mazereti olsa da bunun haksız olması halinde işe gelmemesi veya kimi durumda işe devamsızlığın haklı olmasını katıyoruz. İşçinin mazereti olsa bile bu durum işveren açısından kabul edilir olmayabilir veya mazeret sınırı aşılmış olabilir. Yahut işçi hiçbir mazeret göstermeden işe gelmemiştir.
Peki işçinin bu davranışının hukuki sonuçları ne olacak? Bunun sonuçlarına aşağıda değineceğiz ancak işçinin işe gelmemesi olayının sınırlarını kanun nasıl çizmiş onu izah etmekte yarar vardır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun farklı yerlerinde işçinin işe devam etmediği haller öngörülmüştür. Bunları şu şekilde gösterebiliriz:
İşçinin hastalık nedeniyle ardarda 3 iş günü rapor alması veya bir ayda aldığı raporların toplam 5 iş gününü geçmesi (İK 25/1)
İşçinin herhangi bir izin almaksızın ve haklı sebebi olmaksızın ardarda 2 iş günü yahut 1 ay içerisinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ay içerisinde toplam 3 iş günü devamsızlığı (İK 25/2-g)
İşçiyi işyerinde 1 haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin söz konusu olması (İK 25/3)
İşçi tutuklandığı veya gözaltına alındığı zaman bunlardan ötürü işe gelememesinin madde 17’de yer alan fesih ihbar sürelerini aşması (İK 25/4)
İşçinin devamsızlığı genel olarak kanunda bu şekilde yer almıştır.
Yasal Mevzuat
İşçinin devamsızlığı halinde 4857 sayılı İş Kanunun 25. Maddesinin II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri bendinin (g) alt bendine dayanılarak iş akdinin feshine karar verilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu’ nun 25/II-g maddesi;
“İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” şeklinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi ;
1. İşveren veya vekilinden izin almadan; ya da haklı, geçerli, inandırıcı bir sebebe dayanmadan,
2. Ardı ardına 2 İşgünü işe gelmemesi,
3. Bir ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonra başlayan ilk iş günü,
4. Bir ay içinde arka arkaya olmadan 3 iş günü işe gelmemesi,
Hallerinde işveren haklı nedenle çalışanın iş akdi feshini tazminatsız olarak gerçekleştirebilir.
Fesih hakkının kullanılması
İşveren aşağıdaki durumlarda, İş Kanunu 25/2-g maddesi gereğince iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkına sahiptir. Bu halde, işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeyecektir.
1- İşçi iki gün ardı ardına işe gelmemesi,
2- Bir ay içerisinde toplam üç işgünü işe gelmemesi,
3- Bir ay içinde iki kez hafta tatilinden sonraki gün işe gelmemesi,
Burada geçen “bir ay” ifadesi takvim ayını değil ilk devamsızlıktan sonra geçecek olan bir ayı ifade eder. İlk devamsızlığın yapıldığı gün ayın kaçıncı günüyse takip eden ayın aynı günü bir aylık süre sona erer. Son ayda ilk devamsızlığının gerçekleştiği günün bulunmaması halinde son ayın son günü bir aylık süre dolmuş olur. Sonraki devamsızlıklar ise takip eden aylık dönemler içinde değerlendirilir.
Sık Sorulan Sorular
Bir işçi mazeretsiz kaç gün işe gelmeyebilir?
Mazeretsiz işe gelmeyen işçi tazminat alabilir mi?
Izinsiz işe gitmemenin cezası nedir?
Mazeretsiz işe gelmeme ne demek?
İşçi habersiz işe gelmezse ne olur?
Kaç gün işe gelmezse işten çıkarılır?
1 gün mazeretsiz işe gelmeme
1 gün işe gitmemenin cezası özel sektör
1 gün işe gelmeme cezası işçi
Mazeretsiz işe gelmeme hakkı kaç gün
Mazeretsiz işe gelmeme ihtarname örneği
mazeretsiz işe gelmeyen işçi için neler yapılmalıdır.
3 gün işe gelmeme cezası özel sektör
Mazeretli işe gelmeme ücret kesintisi
İşe Devamsızlık Nedir?