İş Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İş Sözleşmesi Örneği 2024-2025

İş Sözleşmesi Örneği 2024-2025

Türkiye’de iş sözleşmesinin yapılması zorunlu değildir. Ancak, İş Kanunu’nun 8. maddesine göre, süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunlu olmaktadır. Bu durumda, iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmadığı takdirde, işçinin bu sözleşmeye dayanarak hak iddia etmesi mümkün olmamaktadır.

İş Sözleşmesinde Hangi Hususlar Yer Almalıdır?

Sözleşme tarihi (imza tarihi)
Tarafların tam isimleri ve bilgileri (resmi makamlara bilgi verilmektedir)
Ücret ve ödeme tarihi.
Görev tanımı
Sözleşmenin belirli ya da belirsiz süreli olduğu.
Tarafların hak ve yükümlülükleri.
Çalışma süreleri.
Fesih halleri.

 

İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?

Çeşitli iş ilişkileri ve ihtiyaçlarına göre farklı iş sözleşmesi türleri yapabilirsiniz. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Belirli süreli iş sözleşmesi
Belirsiz süreli iş sözleşmesi
Toplu iş sözleşmesi
Tam süreli iş sözleşmesi
Kısmi süreli iş sözleşmesi
Deneme süreli iş sözleşmesi
Çağrı üzerine çalışma sözleşmesi
Uzaktan çalışmaya dayalı sözleşme
Takım sözleşmesi

İş sözleşmesi, işçi ile işveren arasında imzalanan ve işçinin işverene hizmet etmesini, işverenin ise işçiye ücret ödemesini öngören bir sözleşmedir. İş sözleşmesi imzalandıktan sonra, hem işçi hem de işveren tarafından belirlenen sözleşme şartları yerine getirilmeye başlanmaktadır.

İşçi, iş sözleşmesinde belirtilen tarihte işe başlamak üzere işverene başvurmalıdır. İşveren, işçinin iş sözleşmesinde belirtilen niteliklere sahip olup olmadığını kontrol ettikten sonra, işçiyi işe başlatılmaktadır.

 

 

Benzer Sorulan Sorular

Sözleşme yoksa ihbar süresi olur mu?

4857 sayılı İş Kanunu’nda deneme süresinin en önemli uygulama alanı ihbar öneli ve ihbar tazminatı müessesesidir. Zira yukarıda belirtilen yasa maddesi, deneme süresi içinde tarafların iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız olarak feshedebileceğini açıkça belirtmektedir.

 

İş sözleşmesi nasıl sona erer?

İş sözleşmesinin sona ermesi genel olarak iki gruba ayrılır. Şöyle ki; fesih bildirimi ile sona ermesi ve fesih bildirimi dışında sona ermesidir. İş sözleşmesinin fesih bildirimi ile sona ermesi tarafların tek taraflı irade beyanları ile sözleşmenin sona erdirilmesidir.

 

İş sözleşmesi yapılmadıysa ne olur?

Sözleşme yazılı olarak yapılmadıysa; işveren işçiye en fazla iki ay içinde iş kuralları ve koşullarını, genel olarak çalışma şartlarını, ödeme sisteminin nasıl olduğunu, iş sözleşmesinin süresini, fesih olması durumunda iki tarafın da uymak zorunda olduğu hükümlerin yazılı olduğu bir belgeyi vermek zorundadır.

 

Sözleşmesiz işçi çalıştırılır mı?

Sözleşmesiz işe başlanması durumunda işveren, işçiye çalışmaya başlamasından en az 2 ay sonrasına kadar çalışma koşullarını, saatlerini ve ücreti belirtmek zorundadır. Eğer işveren sözleşme yapmıyorsa, idari para cezası ödemek durumunda kalır. İş sözleşmelerinin yazılı olması, ispat açısından önemlidir.

 

İstifa eden kişi kaç gün çalışmak zorunda?

6 aydan az sürmüş ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında sürmüş ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında sürmüş ise 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise 8 hafta içinde istifasını bildirmeli ve çalışmaya devam etmelidir çünkü iş sözleşmesi de devam ediyor.

 

İş sözleşmesi bittikten sonra ne olur?

Nitekim bu husus Borçlar Kanunu’nun 430. maddesinin 2. fıkrasında; “Belirli süreli sözleşme, süresinin bitiminden sonra örtülü olarak sürdürülüyorsa, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür. Ancak, esaslı bir sebebin varlığı hâlinde, üst üste belirli süreli hizmet sözleşmesi kurulabilir.” şeklinde hüküm altına alınmıştır.

 

İş sözleşmesi örneği işçiye verilir mi?

Sözleşmenin yazılı yapılması halinde bir nüshasının işçiye verilmesi zorunlu olduğu gibi bir nüshası da işveren tarafında kalır. Yazılı olan sözleşmelerin işçi ve işveren tarafından imzalanması gerekir ve bu işlem yapılmadığı takdirde sözleşme geçersiz sayılmaktadır.

 

İş sözleşmesi imzalamak zorunlu mu?

Türkiye’de iş sözleşmesinin yapılması zorunlu değildir. Ancak, İş Kanunu’nun 8. maddesine göre, süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu durumda, iş sözleşmesi yazılı olarak yapılmadığı takdirde, işçinin bu sözleşmeye dayanarak hak iddia etmesi mümkün değildir.

 

Sözleşme bitmeden işten çıkılırsa ne olur?

Sözleşmenin İşçi Tarafından Feshinin Sonuçları İşçi de belirli süreli iş sözleşmesini süresinden önce haksız olarak fesheder veya işe haksız olarak hiç başlamazsa işverene tazminat ödemek durumunda kalır. Burada işçinin aylık ücretinin ¼’ü kadar bir tazminat ödemek zorunda kalınır.

 

İş sözleşmesi noter onayı gerekir mi?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicil Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”) 06.12.2016 tarihli, 29910 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Sık Sorulan Sorular

Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?
Kağıt üzerinde yapılan sözleşmenin bir hükmü var mıdır?
İş sözleşmesini kimler yapabilir?
İş sözleşmesi en geç ne zaman yapılır?
İş sözleşmesini geçersiz kılan durumlar nelerdir?
İşveren iş sözleşmesini işçiye vermek zorunda mı?
Basit sözleşme nasıl yapılır?
Notersiz yapılan sözleşme geçerli mi?
İşe girerken sözleşme imzalamak zorunlu mu?
Sözleşme imzalanmazsa ne olur?
Kendi isteğiyle işten ayrılan işçinin hakları nelerdir?
İmza atmadan işten çıkış olur mu?
1 ay dolmadan istifa edilir mi?
1 ay dolmadan işten çıkınca para alınır mı?
Kaç yıllık işçi istifa ederse tazminat alır?
İşten çıkmak istiyorum kıdem tazminatımı nasıl alabilirim?
İş sözleşmesi bitince tazminat alınır mı?
Sözleşmesi biten işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
İş sözleşmesi en az kaç aydır?
İş sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?
İş sözleşmesi örneği işçiye verilir mi?
İş sözleşmesi şartları nelerdir?
Noter ücretini kim öder?
Noter ücreti nasıl hesaplanır?
A4 kağıdına yazılan sözleşme geçerli mi?
Sözleşmelerde noter onayı şart mı?
İş sözleşmenin noter onaylı olması gerekir mi?
Bir sözleşmenin geçerli olması için hangi şart zorunludur?
İş Sözleşmesi Örneği 2024-2025

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir