İş Davalarında Arabuluculuk 2024-2025

İş Davalarında Arabuluculuk 2024-2025

İş Davalarında Arabuluculuk 2024-2025

Arabuluculuk yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanmaktadır. Öncelikle İş ve İşçi Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk kapsamına giren davaları sıralayabiliriz. Buna göre aşağıdaki isteklerin öncelikle arabuluculukla çözümlenmesi gerekmektedir.

  • İşe İade Davaları
  • Boşta Geçen Süre Tazminatından Doğan Davalar
  • İşe Başlatmama Tazminatından Doğan Davalar
  • Kıdem Tazminatı Alacağından Doğan Davalar
  • İhbar Tazminatından Doğan Davalar
  • Kötüniyet Tazminatından Doğan Davalar
  • Bakiye Süre Ücreti Alacağından Doğan Davalar
  • Eşit Davranmama Tazminatından Doğan Davalar
  • Sendikal Tazminattan Doğan Davalar
  • Ücret Alacağından Doğan Davalar
  • Fazla Mesai Ücretinden Doğan Davalar
  • Yıllık İzin Ücretinden Doğan Davalar
  • Yol ve Yemek Ücretinden Doğan Davalar
  • Ulusal Bayram ve Genel Tatil ( UBGT ) Ücretinden Doğan Davalar
  • Prim ve İkramiye Ücretinden Doğan Davalar

 

 

Arabuluculuk Başvurusu Nasıl Yapılır?

Arabuluculuk başvurusu, arabuluculuk büroları tarafından sunulan başvuru formlarının doldurulup başvurulacak arabuluculuk bürosuna verilmesi suretiyle yapılmaktadır. Bunun yanında, UYP Vatandaş Portal siteminde yer alan başvuru formlarının doldurulup sisteme kaydedilmesiyle yapılabilmesi gerekmektedir. Tarafların bir arabulucunun atanması konusunda anlaşması halinde, arabulucuya bu yönde teklif sunularak başvuru yapılmaktadır. Arabulucunun da kabul etmesi sonrasında yine arabulucu tarafından UYAP üzerinden dosya açılmaktadır.

UYAP Vatandaş Portal üzerinden arabuluculuk başvurusu şu adımlarla yapılmaktadır:

E- devlet şifresi, e-imza yahut mobil imza gibi giriş seçeneklerinden biri tercih edilerek sisteme giriş yapılmaktadır.

Sol menüde yer alan “dava açılış işlemleri” kısayolundan “arabuluculuk dosya başvurusu” kısmına tıklanmaktadır,

Açılan sekmede “yeni başvuru yap” butonuna tıklanır ve başuvru sayfasına geçillmektedir,

Bu aşamada, başvuruya ilişkin bilgiler doğru ve eksiksiz şekilde girilmelidir. Ör. başvuru yapılan il, yargı birimi (arabuluculuk büroları), dosya türü (işçi-işveren, ticari dava, tüketici uyuşmazlıkları, ihtiyari arabuluculuk, diğer dava şartı arabuluculuk konuları), uyuşmazlık türü, uzmanlık türü, başvuru türü (seri, normal),

Tüm bilgiler girildikten sonra taraflara ilişkin adres, iletişim ve kimlik bilgileri eksiksiz ve hatasız girilmektedir,

Son adım olarak, konuya ilişkiin evrak gönderimi yapılıp başvuru sonuçlandırılmaktadır.

 

İş Davalarında Arabuluculuk Süresi

İş davalarında arabuluculuk süresi kanunla sınırlandırılmıştır. İş davalarında arabuluculuk ancak kanunda öngörülen süreler (iş davalarında arabuluculuk süresi) içerisinde yapılabilir, en geç bu sürelerin sonunda zorunlu arabuluculuk sürecinin sonlandırılması gerekmektedir. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırmaktadır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilmektedir. (İMK m. 3/10)

Görüldüğü üzere, iş davalarında arabuluculuk süresi zorunlu hâllerle birlikte toplam dört hafta ile sınırlandırılmış olup iş davalarında arabuluculuk sürecinin bu süre zarfında sonuçlandırılmış olması gerekmektedir. Ancak, burada bahsedilen dört haftalık süre iş davalarında zorunlu arabuluculuk düzenlemesi için geçerlidir. İş davalarında isteğe bağlı arabuluculukta ise, süre sınırlaması bulunmamaktadır.

 

Benzer Sorulan Sorular

Arabuluculuk görüşmeleri nerede yapılır?

Taraflardan biri arabuluculuk merkeziyle iletişime geçerek uyuşmazlığın diğer tarafını arabuluculuk sürecine davet edebilirler. Taraflar bir arabulucu üzerinde anlaşamazlarsa adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurarak uyuşmazlıklarını çözmek konusunda bir arabulucu atanmasını isteyebilirler.

 

Arabulucuya karşı taraf gelmezse ne olur?

Buna göre taraflardan birisi geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katlmazsa ve bu sebeple arabuluculuk faalıyeti sona ererse bu durum tutacağa geçirilir. Arabuluculuk görüşmesine katılmayan taraf, davada haklı da çıksa haksız da çıksa yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir.

 

Arabulucu kaç toplantı yapar?

Yetkili arabulucu toplantı sonunda bir tutanak düzenler ve tarafların anlaşma sağlayip sağlayamadığını beyan eder. Arabuluculuk toplantıları 4 defa yapılabilir. Fakat taraflar ilk toplantıda anlaşma sağlarsa veya kesinliikle anlaşma sağlanamayacağını beyan ederse, toplantı ilk görüşme sonrasında sonlandırılabilir.

 

Arabulucu avukat telefonda para ister mi?

Bazı durumlarda polis ya da mahkeme kalemleri kişilere telefonla ulaşıp, “şurada, şu satte ifade vermeniz gerekiyor, şu duruşmaya katılmanız gerekli”, gibi bildiriimlerde bulunabilir. Ama bu şekilde yapılan telefon aramalarında da asla ama asla sizden para talep edilmez.

 

Arabuluculuk görüşmesine vasi katılabilir mi?

Küçüğü temsilen Veli. Veli ile küçüğün menfaatinin çatışması halinde başvurucu bilgilendiriilerek atanan vasi ile, 16-18 yaş arası kişiler velisi yani anne baba birlikte katılabilir.

 

Arabulucu imza ister mi?

İster ihtiyari olsun ister zorunlu arabuluculuk görüşmeleriinin sonunda bir tutanak tutulmak zorundadır. Bu tutanak arabulucu ve taraflar, tarafların varsa vekilleri imza atmak zorundadır. Eğer taraflardan birisi imza atmaktan imtina ederse, arabulucu bu durumu tutanağın altına şerh düşer.

 

Arabulucuya gitmemek suç mu?

Arabuluculuk toplantısına katılmamanın sonuçları, 6325 sayılı Kanun’un 11. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, taraflardan biriinin geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmaması halinde, arabuluculuk faaliyeti sona erer.

 

Arabulucuyla tazminat nasıl alınır?

Yetkiili arabulucu kontrolünde düzenlenen toplantıyla birlikte, taraflar bir araya gelir ve anlaşma sağlanıp sağlanmayacağına dar görüşme yapılır. Örneğin; tazminat talebiyle arabulucuya başvuru yapılırsa ve taraflar tazminat konusunda anlaşma sağlarsa, arabulucu ile tazminat alma gerçekleşmiş olur.

 

Arabulucu ilk kimi arar?

Arabulucu, kendisine atanmış olan dosyayı sistemden kabul ettikten sonra ya da tarafların kendisini ihtiyari olarak seçmelerinden sonra tarafları arar, ön görüşme yapar, oturum gününü ve yerini belirleyip tarafları arabuluculuk görüşmesine davet eder.

 

Arabulucudan sonra kaç gün içinde dava açılmalı?

Adliye arabuluculuk bürosuna başvurulmasından, son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede uyuşmazlık konusu hususlarda zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez. Arabuluculuk için Yönetmelikte 6 haftalık bir süre öngörülmüştür.

 

Sık Sorulan Sorular

Hangi hallerde arabulucuya gidilir?
2024 arabuluculuk Ücreti Ne Kadar?
Arabulucuda anlaşma olursa işsizlik maaşı alınır mı?
Arabuluculuktan sonra 2 hafta içinde dava açılmazsa ne olur?
Arabulucu kaç toplantı yapar?
Arabuluculuk görüşmesine 3 kişi katılabilir mi?
İşçi işveren arabuluculuk görüşmesine kimler katılabilir?
Arabulucu avukat telefonda para ister mi?
Arabulucu soru sorar mı?
Arabulucu kabul etmezse ne olur?
Arabuluculuk görüşmesine vasi katılabilir mi?

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir