İhtiyati Haciz Nedir? -Azim HUKUK

İhtiyati Haciz Nedir?

İhtiyati Haciz Nedir?

İhtiyati haciz, alacaklının alacağını güvence altına almak ve alacağı tahsil kabiliyet ve imkanının artırılabilmesi için öngörülmüş olan geçici bir hukuki koruma mekanizmasıdır. Borçlunun mal kaçırması gibi olasılıkların ortadan kaldırılması amacıyla uygulanır. Ancak ihtiyati haciz uygulaması tek başına alacaklıya hacizli malların satışını talep etme hakkı vermez, çünkü ihtiyati haciz kesin haciz teşkil etmemektedir.

 

İhtiyati Haczin Şartları Nelerdir?

Alacağın rehinle teminat altına alınmamış olması gereklidir.
Kural olarak vadesi gelmiş bir alacak bulunmalıdır.
Alacağın paraca alacağı olması gereklidir.
Alacağa ilişkin ve ihtiyati haczin yapılmasını haklı gösterecek delillerin bulunması gereklidir.
İhtiyati haciz talebinde bulunan alacaklının mahkemeye teminat yatırması gereklidir. Ancak alacak bir ilama dayanıyorsa teminat yatırılmasına gerek yoktur.

 

İhtiyati Haciz Koşulları Nelerdir?

İhtiyati hacze konu edilecek para alacağının kural olarak vadesinin gelmiş olması gerekir. Vadesi gelmiş alacak hakkında ihtiyati haciz kararı verilebilmesi için teminat dışında kural olarak başka bir şart aranmaz.

İhtiyati haciz isteyebilmek için alacağın para alacağı veya para olarak istenebilen bir alacak olması gerekir.
İhtiyati haciz isteyebilmek için alacağın para alacağı veya para olarak istenebilen bir alacak olması gerekir.
İhtiyati haciz nedenlerden birinin bulunması lazım.
İhtiyati haciz kararı verilebilmesi için mahkemenin alacağın varlığı yönünde kanı edinmiş olması yeterlidir.

 

İhtiyati Haczin Kaldırılması

Verilen ihtiyati haczin kararının kaldırılmasının iki farklı yolu vardır.

Birincisi; borçlu ihtiyati haciz kararına yukarıda açıklamış olduğumuz şekilde itiraz etmeli ve bunun sonucunda mahkeme tarafından itirazın yerinde görülmesi yolu ile ihtiyati haciz kaldırılabilecektir.

İkincisi ise; teminattır. Borçlu, para veya mahkemece kabul edilecek rehin veya esham yahut tahvilat depo etmek veya taşınmaz rehin yahut muteber bir banka kefaleti göstermek şartı ile ihtiyati haczin kaldırılmasını mahkemeden isteyebilecektir. Takibe başlandıktan sonra bu yetki, icra mahkemesine geçer.

 

İhtiyati Haciz Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

İhtiyati haciz kararına itiraz, haciz kararının alındığı yargı organına yapılır. İtiraz, haciz kararının yanlış olduğunu veya haciz kararının alınmasının yasal koşullarının sağlanmadığını iddia eden bir dilekçe ile yapılır.

İtiraz, haciz kararının verildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yapılması gerekir. Böyle bir durumda, yargı organı haciz kararını gözden geçirir ve kararın doğruluğunu veya yanlışlığını belirler.

 

İhtiyati Haciz Süresi Ne Kadar?

Mahkeme tarafından haciz kararının verilmesinin ardından alacaklı icra dairesine başvurarak sürecin başlamasını sağlayabilir. Yetkili İcra Dairesi, İİK’nın 261/1 maddesine göre mahkemenin kararını yerine getirmekle görevlidir.

Alacaklının icra dairesine başvurması için 10 gün süre belirlenmiştir. Eğer alacaklı bu süre zarfında icra dairesine başvurmazsa, karar kendiliğinden ortadan kalkar.

 

Ihtiyati haciz hangi hallerde verilir?

İhtiyati haciz İİK’nun 257. Maddesinde “Rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir “para borcunun” alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklar ile diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

Ihtiyati haciz kesin hacze ne zaman dönüşür?

Borçluya tanınan ödeme süresi on gündür ve bu sürenin ödeme yapılmaksızın geçirilmesiyle ancak alacaklıya kesin haciz talebinde bulunma yetkisi verilir ve ihtiyati haciz de bu sürenin sonunda kesin hacze dönüşür.

 

Ihtiyati hacizli mal satılabilir mi?

Söz konusu itiraz yoluna borçlunun başvurabilmesi için öncelikle kararın yokluğunda verilmiş olması gerekir. Borçlu bu şartı sağladığı takdirde karara karşı üç konu üzerinden itiraz edebilir. İhtiyati Hacizli Mal Satılabilir Mi? İcrai hacizlerde olduğu gibi ihtiyati hacizde de haciz satışa engel değildir.

 

Ihtiyati haciz kararı aldıktan sonra ne yapılır?

İhtiyati Haciz Kararı Alındıktan Sonra Ne Yapılır? İhtiyati haciz kararı talebinde bulunan alacaklı, ihtiyati haciz kararının verilmesinden itibaren on(10) gün içerisinde icra dairesine başvurmalı ve ihtiyati haciz kararının infazını talep etmelidir. Aksi takdirde ihtiyati haciz kararı kendiliğinden kalkar.

 

Ihtiyati haciz nasıl engellenir?

Taşınmaz üzerindeki ihtiyati haciz, kararı veren mahkemeye itiraz ederek kaldırılabilir. Şayet bu mahkeme kaldırmazsa anılan karar Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde de itiraz edilerek kaldırılabilir. Her halükarda alacaklı, 10 gün içerisinde esas takibe geçmezse ihtiyati haciz kalkar.

 

Ihtiyati haciz süresi ne kadar?

İhtiyati haciz kararının verilmesi üzerine alacaklı tarafından karar tarihinden itibaren on günlük süre içerisinde ihtiyati haciz kararını veren mahkemenin yargı çevresindeki icra dairesinden ihtiyati haczin infazının istenmesi zorunludur. Aksi takdirde karar kendiliğinden kalkar.

 

Ihtiyati hacze nasıl çıkılır?

Verilen ihtiyati haczin kararının kaldırılmasının iki farklı yolu vardır. Birincisi; borçlu ihtiyati haciz kararına yukarıda açıklamış olduğumuz şekilde itiraz etmeli ve bunun sonucunda mahkeme tarafından itirazın yerinde görülmesi yolu ile ihtiyati haciz kaldırılabilecektir. İkincisi ise; teminattır.

 

Ihtiyati haciz karara çıkmış ne demek?

İhtiyati haciz, para alacaklarına ilişkin doğmuş (mevcut) veya doğacak (müstakbel) takibin sonucunun güvence altına alınması için mahkeme kararı ile borçlunun mal varlığına el konulmasını sağlayan geçici bir hukuksal korumadır. İhtiyati haciz bir “dava” değil, “geçici hukuksal koruma tedbiridir.

Ihtiyati haciz hangi mahkemeden istenir?

İhtiyati haciz, bir dilekçeyle borcun niteliğine göre asliye hukuk veya asliye ticaret mahkemesinden istenir. Alacaklı, alacağı ve ihtiyati haciz sebeplerinin varlığı hakkında delilleri mahkemeye sunmaya mecburdur (İİK m.258/1). Mahkeme her iki tarafı dinleyip dinlememekte serbesttir (İİK m.258/2).

 

 

Instagram Hesabımız 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir