Hukuk İstinaf Dilekçesi Örneği 2024-2025
Yerel mahkemelerden çıkan kararlar için istinaf yoluna başvurulacaktır. İstinaf dilekçesi kararı veren yerel mahkemeye verilecektir. O mahkemeye erişim yoksa herhangi bir yer asliye hukuk mahkemesine de verilebilir. Bu mahkeme kararı veren mahkemeye gönderir. Yerel mahkeme de dilekçeyi bölge adliye mahkemesine gönderilmektedir. İstinaf dilekçesinde belirtilen daireye gönderme zorunluluğu yoktur. Bu nedenle ilgili daire şeklinde başlık atılması yeterli olmaktadır. Resen görevli olan istinaf dairesi seçilir ve dilekçe gönderilmektedir. İstinaf dilekçesinde olması gereken tüm hususlar eksiksiz olarak yer almaktadır. Böylece başvuru kabul edilerek incelemeye alınacaktır.
İstinaf Mahkemesi Nedir, Ne İşe Yapar?
İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı bir itiraz ve denetleme merciidir.
Türk hukukunda 2 adet istinaf mahkemesi vardır. Bunlar Bölge Adliye Mahkemesi ve Bölge İdare Mahkemesidir.
Bölge Adliye Mahkemelerinde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin verdikleri kararlar incelenirken, Bölge İdare Mahkemesinde ilk derece idare mahkemesi tarafından verilen kararlar incelenmektedir.
İstinaf mahkemeleri tarafından ilk derece mahkemelerinin verdikleri kararlarda bir yanlış, eksik inceleme gibi kararın hukuka aykırı bir unsur taşıyıp taşımadığı incelenmekte ve buna göre bir karar verilmektedir.
İstinaf Dilekçesine Cevap Süresi
İstinaf yoluna başvurmayı düşünen fakat süreyi kaçıran birisi, katılma yoluyla istinaf yoluna başvurabilmektedir. Bu bağlamda, katılma yoluyla istinaf hakkını kendisine tebliğ edilen karşı tarafın istinaf dilekçesine cevap vererek kullanılmaktadır. Bu süre, tebliğden itibaren 2 haftadır. Bir mahkeme kararının doğrudan temyize götürülemeyeceği durumlarda, öncelikle istinaf yoluyla incelenmesi söz konusudur. Mahkeme kararına itiraz etme ve kararın bir üst mahkeme tarafından yeniden incelenmesini talep etme sürecine denmektedir. İstinaf, hukuki süreçte önemli bir yer tutmakta ve bazı durumlarda, yapılan hatalı yargılamaların veya usule ilişkin hataların düzeltilmesine olanak sağlamaktadır.
Özetleyecek olursak:
Bir davanın istinaf edilmesi, yerel mahkeme kararının, bölge adliye mahkemeleri olarak da bilinen istinaf mahkemelerinde yeniden gözden geçirilmesini talep etmek demektir.
Kararın istinaf edilmesi için ilgili kanunlarda belirlenmiş süre ve şartlar dâhilinde itiraz başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
İstinaf süreci, mahkemenin usul ve yasalara uygun hareket edip etmediğini, kararın delillere ve kanuna uygun olup olmadığını kontrol etmeyi amaçlamaktadır.
Dilekçe Örneği
Dosya No: …./….
……….. BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ İLGİLİ HUKUK DAİRESİ’NE
Gönderilmek Üzere
…………… SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE
İSTİNAF TALEP EDEN DAVACI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatınız var ise bu kısmı doldurunuz)
DAVALI: İsim-Soyisim, T.C Kimlik Numarası, Adres
VEKİLİ: İsim-Soyisim, Baro Sicil Numarası, Adres, UETS Numarası
(Avukatı var ise bu kısmı doldurunuz)
TEBLİĞ TARİHİ: …./…../…..
(İlgili mahkeme kararının size tebliğ edildiği tarih yazılmalıdır)
KONU: ………… Sulh Hukuk Mahkemesi’nin …/… esas numaralı, …./…. karar numaralı kararına karşı istinaf talebinden ibarettir.
AÇIKLAMALAR:
Müvekkil adına başlattığımız hukuki süreç, bir alacak davasıdır. İlgili dava dosyasında sunduğumuz deliller ve çağırdığımız tanıklar, iddiamızın doğruluğunu kanıtlamaktadır.
Ancak, … Sulh Mahkemesi’nin …/…/… tarih ve …/… esas, …/… karar sayılı kararı, davamızın reddedilmesiyle sonuçlandı. Bu durum karşısında, istinaf başvurusu yapma zorunluluğu doğmuştur.
(Yukarıdaki iki paragrafta yer alan bilgileri kişi kendi durum ve koşullarına göre doldurmalıdır)
HUKUKİ SEBEPLER: Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 341-345 ve sair hukuki sebepler
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda özetlenen sebepler doğrultusunda, … Sulh Hukuk Mahkemesi’nin …/…/… tarihli ve E. …/…, K. …/… sayılı kararının, iptal edilmesini talep etmekteyim.(…../……../……)
İSİM-SOYİSİM
İMZA
Benzer Sorulan Sorular
İstinaf dilekçesine ne yazılır?
İstinaf Dilekçesi Nereye Yazılır? Bölge Adliye Mahkemesine sunulmak üzere kararı veren Mahkemeye yazılır. Yazılacak Dilekçede; Dosya numaraları, İstinaf Talebinde Bulunan Kişinin Ad, Soyad, T.C. Kimlik Numarası, Adres Bilgileri yazılır.
İstinaf dilekçesi kaç gün içinde verilir?
İstinaf başvurusu, kararın açıklanmasından itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. Bu kural, başvuru hakkı olanların duruşmada hazır bulunduğu durumlarda geçerlidir.
Avukat olmadan istinaf edilir mi?
Sanık kanun yollarına bizzat kendisi başvurabileceği gibi müdafii (avukatı) aracılığıyla da başvurabilir. Kanun yollarına kural olarak yazılı başvuru ya da zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle başvurulabilir.
İstinaf dilekçesinde delil sunulur mu?
Davayı uzatmak ya da adaleti yanıltmak amacını taşımadıkça bir delilin geç ileri sürülmesi onun reddi için neden oluşturmaz. Duruşmanın her aşamasında kanıt ikame edilebilir. Kanıtlar hüküm verilinceye kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar istinaf aşamasında da yeni delil ileri sürebilirler.
İstinaf masraflarını kim öder?
Gerek istinaf gerekse Özel Daire kararında değinildiği üzere; ilk derece mahkemesi kararına karşı istinaf yoluna başvurulurken bu başvuru için gerekli harçlar ve tebliğ giderleri de dâhil olmak üzere tüm giderler başvuran tarafından ödenir.
İstinaf kaç günde sonuçlanır?
Bölge adliye mahkemesine giden dosya 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Yerel mahkemede görülen davada, gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara bildirilir ve istinaf süresi başlamış olur. Eğer itiraz süresi içerisinde başvuru yapılmaz ise dosya 2 ay da kesinleşir.
İstinaf mahkemesi kararı bozarsa ne olur?
Bozma kararı, mahkemenin vermiş olduğu hükmü bozarak ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine dosyayı yeniden göndermektedir. Bozma kararı verilmesi halinde mahkemenin vermiş olduğu hüküm kesinleşmeyecektir, karar üzerinde henüz kesinleşmiş bir hüküm kurulmamış demektir.
İstinaf dilekçesi reddedilirse ne olur?
İstinaf mahkemesi tarafından reddedilmişse, 1 hafta içerisinde bu ret kararına karşı temyiz kanun yoluna başvuru yapılabilecektir. Bu durumda dosya Yargıtay ilgili dairesine gönderilecektir.
İstinaf tanık dinler mi?
İstinaf mahkemesi gerek gördüğünde yerel mahkeme tarafından yapılan işlemlerin tekrarlanmasına karar verebilir. Mahkeme yeniden keşif yapabilir, tanık veya bilirkişileri dinleyebilir.
İstinaf kaç ay sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların düşük olduğu özellikli bölgelerde istinaf süresi ortalama olarak 6 ay ila 1 yıl arasında değişebilir. Ancak ve ancak dava dosyalarının ve suç oranlarının sayılarının daha yüksek olduğu bölgelerde ise, istinaf karar süresi 1 ila 2 yıl arasında değiştiği bilinir.
Avukat davayı kaybederse ücret alır mı?
Davanın kaybedilmesi halinde ise, bu ücret sözleşmei hüküm ifade etmemelidir. Bu son halde avukat, artık sözleşmeye dayanmamalı, doğrudan Avukatlık Kanunu’nun 163/111, maddesi uygulanarak, asgari tarifeye göre avukata ücret ödenmelidir.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
Kesinleşmiş İstinaf Mahkemesi kararlarına karşı, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı kararı veren İstinaf Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusu yapabilir.
İstinaf red gelirse ne olur?
Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan istinaf (itiraz) başvurusunu reddetmiş (eş söyleyişle kararı onaylamış) ise bölge adliye mahkemesinin kararı, Yargıtay’ın bozma kararı ile kaldırılır ve dava dosyası ilk derece mahkemesine gönderilir.
İstinaf masrafını kim öder?
6100 sayılı Kanunda Yer Alan Madde Gerekçesi, İstinaf yoluna başvuruda harç ve giderlerin yatırılmasına ilişkin esaslar bu maddede düzenlenmektedir. Buna göre, istinaf yoluna başvuruda bulunan, dilekçeyi verirken, tebliğ giderleri de dahil olmak üzere gerekli harç ve giderleri ödemek zorundadır.
Sık Sorulan Sorular
İstinafa gitmek ücretli mi?
İkinci kez İstinaf dilekçesi Verilebilir mi?
İstinafdan sonra hangi mahkemeye başvurulur?
Hangi istinaf kararları temyiz edilemez?
İstinaf için gerekçeli karar beklenir mi?
Avukat olmadan istinaf edilir mi?
İstinaf dilekçesinde delil sunulur mu?
İstinaf mahkemesine nasıl müracaat edilir?
İstinafta savunma istenir mi?
İstinaf hukuk dairesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
İstinaf mahkemesi neyi inceler?
İstinaf kararı bozarsa ne olur?
İstinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?
İstinaf davası ne kadar sürer 2024?
2024 avukat Danışma ücreti Ne Kadar?
Avukat tutmadan dava kazanılır mı?
Dava kazanılırsa avukat ücretini kim öder?
İstinaf dilekçesi reddedilirse ne olur?
İstinaftan dönen dosya ne olur?
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
İstinaf kaç yıl sürer?
Her karar İstinaf’a gider mi?
Hangi durumlarda İstinafa gidilemez?
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
Avukat istinaf için ayrı ücret isteyebilir mi?
İstinaf dilekçesi ücreti ne kadar?
Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.