BOŞANMA HUKUKU - AZİM HUKUK

Hangi Hallerde Boşanma Olmaz?

Hangi Hallerde Boşanma Olmaz?
Boşanma davasında davanın kazanılması için boşanma sebeplerinin iyi tespit edilmesi şarttır. Siz eşinizin sizi aldattığını iddia ettiniz ve boşanma davası açtıysanız. Bu durumda boşanma davanızın konusu eşinizin sizi aldatması yani sadakat yükümlülüğüne aykırı davranması olacaktır. Bu olaylardan başka bir olaya dayanmamışsanız dilekçelerinizde bu durumda sadece odaklanmanız gereken durum aldatma olayının sadakat yükümlülüğüne aykırı davranma olayının ispatlanması olacaktır. Sadakat yükünlülüğüne aykırı davranan eşinizin sizi aldattığını iddia edip de bu iddianızı ispatlayamamışsanız ne yazık ki boşanma olmayacaktır. Hakim, davanızı ispatlayamadığınızdan dolayı boşanma davasını reddecektir. Bu durumda sizi aldattığını düşündüğünüz eşinizle evli olmaya devam edeceksiniz. Bu durum gerçekten katlanılır bir şey değildir. Hem maddi olarak hem de manevi olarak zararınız ortaya çıkacağı gibi psikolojiniz de alt üst olacaktır.

 

Boşanma Davalarında İspata Yararsız Deliller Nelerdir?

Tarafların sundukları deliller hukuka uygun olmalıdır. Hukuka aykırı deliller olarak belirtilen deliller elde ediliş yöntemi itibariyle yasal değildir. Yasal olmayan yollardan elde edilen delillerde mahkemeye sunulsa dahi HMK gereğince delil olarak dikkate alınmayacaktır. Aynı zamanda hukuka aykırı delil sunan kişiler bu delillerin elde ediliş yöntemi bir suç teşkil ediyorsa örneğin özel hayatın gizliliği ihlal edilmişse ceza davasında da yargılanabilecektir. Hukukta haklı olmaktan daha önemli olan şey haklılığı ispat ederken doğru yollara başvurmaktır. Aksi durumda haklıyken haksız çıkmanız ve yargılanmanız söz konusu olabilir.

 

Aile Mahkemelerinin Özellikleri

 

Aile mahkemeleri özel mahkeme statüsündedir. Bu nedenle aile mahkemelerinde hakim ve uzmanlar adına özel olarak nitelik belirlenmektedir. Uzmanlık olarak Aile Hukuku alanında lisansüstü eğitim yapmış olması da önem taşımaktadır. Öncelikle Aile mahkemesindeki hakimlerin belli başlı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Aile hakimleri için evli, çocuk sahibi ve belli yaşta kıdeme sahip olanlar arasından tercih edilmektedir. Anayasal haklar içerisinde “aileyi korumak” yer aldığından evliliğin bitimi hususuna mahkeme dikkatle incelemede bulunacak ve boşanma şartları hususunu irdeyelecektir. 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun’un 3. Maddesinde de belirtmiş olduğu üzere;

“Aile mahkemelerine, atanacakları bölgeye veya bir alt bölgeye hak kazanmış, adli yargıda görevli, evli ve çocuk sahibi, otuz yaşını doldurmuş ve tercihen aile hukuku alanında lisansüstü eğitim yapmış hakimler arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca atama yapılır.”

Aile mahkemeleri tarafından istenilen sosyal inceleme raporlarının hazırlaması için uzmanlar görevlendirilmiştir. Aile mahkemeleri bünyesindeki uzmanlar için kanunun 5. maddesinde aranılan kriterler belirlenmiştir. Hakimler için belirtilen nitelik olan evli, çocuklu ve otuz yaşını doldurma kriteri uzmanlar için de geçerlidir. Ayrıca aile sorunları alanında lisansüstü eğitim yapmış olanlar arasından psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılar arasından atanmaktadır.

 

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma talebinde bulunan eşin hazırladığı boşanma dava dilekçesinin nöbetçi aile mahkemesine sunulmasıyla resmi olarak başlamış olur. Ancak, dilekçelerde yer alması zorunlu olan unsurların (mahkemenin adı, davacı ve davalının adı, , adresleri, T.C. kimlik numaraları, dava konusu malvarlığı ise dava değeri, davacının iddialarını destekleyen vakıaların anlatımı vs) bulunması gerekmektedir. Eğer bu unsurlarda bir eksiklik tespit edilirse dava reddedilip yapılan masraflar ve emekler boşa gitmiş olacaktır.

Özellikle okurlarımıza avukatsız boşanma davası açmama, arzuhalcilerden alınan dilekçelerle mahkemeye gitmemeleri konusunda ikazda bulunuyoruz. Boşanma davası çok karışık ve usulü şartları ağır olan bir dava olduğundan mutlak suretle boşanma avukatı hizmeti almalarını, mümkünse anlaşmalı boşanma ihtimalini sonuna kadar zorlamalarını tavsiye ediyoruz.

 

Sık Sorulan Sorular

Boşanma sürecinde yapilmamasi Gerekenler
Boşanma kararı testi
Boşanmak isteyen erkek neden dava açmaz
Boşanmak İsteyenlere tavsiyele
Kadın boşanmak isterse Ne Yapmalı
çekişmeli bosanma-davasında hakim neler sorar
Boşanmak isteyen kadın davranışları
Kadın boşanma davası Açarsa Hakları Nelerdir

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir