Hangi durumlarda izale-i şuyu davası açılamaz?
Miras ortaklığında, ortaklığın giderilmesinin miras bırakan tarafından yasaklanmış olması, Ortaklığın giderilmesinin kanunen mümkün olmaması (kat mülkiyeti bakımından), Davaya konu malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması gibi hallerde izalei şuyu sağlanamaz.
Izaleyi şuyu davasında öncelik kimin?
İzale-i şuyu davasında hissedarın alış önceliği ve önalım hakkı, ortaklık konusu malın satılmasında paydaşların öncelikli olması durumudur. Önalım hakkı, hisseli (paylı) mülkiyete konu mala ilişkin bir payın diğer paydaşlar dışında başka bir kişiye satılması halinde söz konusu olmaktadır.
İzale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum ne yapmalıyım?
İzale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum diyen bir kişi ne yapabilir? İzale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum diyen bir kişi, aynen taksim yani ortaklığın paylaştırılması talebinde bulunabilir. Böylece malın bölünmesi ve hisselerin satılmamasını talebinde bulunmalıdır.
Izale i şuyu davasında Açık artırma nasıl yapılır?
İzale-i Şuyu Davası’nda açık artırma süreci belirli kurallarla yürütülmektedir. Bu kurallar arasında, isteklilerin yazılı teklif vermesi, tekliflerin açıkça ilan edilmesi, en yüksek teklifin kabul edilmesi ve satışın sonuçlandırılması yer almaktadır.
Avukat tutmadan izale-i şuyu davası açılır mı?
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı? Bir borçlar hukuku meselesi olan mirasın paylaştırılması konulu izale-i şuyu davası avukatsız olarak da açılabilir.
Izaleyi şuyu arabuluculuk şart mı?
Kısaca ifade etmek gerekirse ortaklığın giderilmesine ilişkin tüm uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk (“dava şartı arabuluculuk”) söz konusu olmaktadır. Bu nedenle hem taşınır hem de taşınmazlara ilişkin ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklarda arabuluculuk zorunluluğu bulunmaktadır.
Izalei şuyu davası nasıl engellenir?
Mirasçılar kendi arasında mirasın paylaşımı için miras taksim sözleşmesi yapmış olsa da sonrasında bir mirasçı, ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açması durumunda, miras paylaşım sözleşmesi ileri sürülerek izale-i şuyu davasının reddedilmesi sağlanabilecektir.
Izale-i şuyu davasında değer tespiti nasıl yapılır?
Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Değer Tespiti Nasıl Yapılır? Ortaklığın giderilmesi davasında, dava konusu malların değeri belirlenmesi için keşif düzenlenmektedir. Keşif sonrasında bilirkişilerce malın dava tarihindeki değeri rapor edilerek belirlenmektedir.
Izaleyi şuyu parası ne zaman yatar?
Paraların paylaştırılmasına dair rapor ve tevzi tablosu bilirkişi tarafından tanzim edildikten sonra ilgililere tebliğ edilmektedir. İzale-i şuyu davası sonucu para ne zaman ödenir diye bakıldığında ise bilirkişi raporunun kesinleşmesi üzerine para banka hesabına yatırılmaktadır.
Izale-i şuyu alıcı çıkmazsa ne olur?
Birinci satışa katılan alıcının, taşınmazın değerinin yüzde ellisini teklif etmesi ve başka alıcı çıkmaması durumunda taşınmazın satışı gerçekleştirilir. Alıcının ihale bedeli ile kendisine düşen masrafları ihale tarihinde ya da verilmiş ise belirlenen en geç 10 günlük süre içinde ödemesi gerekmektedir.
İzale-i şuyu davası kaç celsede biter?
İzale-i şuyu davası, genellikle ilk celsede bitmez. Dava sürecinde, ortaklığın nasıl giderileceğinin belirlenmesi ve malın kıymetinin takdir edilmesi yani bedelinin belirlenmesi gerekir. Bunun için bilirkişi raporu gereklidir.
Ortaklığın giderilmesi davası reddedilir mi?
Geçerli bir taksim sözleşmesi var ise ortaklığın giderilmesi istenemez, açılmış olan dava reddedilir, Taraflar son tapu kaydına göre belirlenir ve ad ve soyad, v.b. farlılık arzediyor ise düzeltilmeden karar verilemez.