Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir? - Azim HUKUK

Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Gürültü yapan komşu 4 farklı şekilde şikayet edilebilir. Bunlardan ilki polis ve zabıta gibi kolluk kuvvetleridir. Adrese intikal eden kolluk kuvvetleri sesi tespit eder ve tutanak tutar. Sonrasında da para cezası ve uyarı cezası verilir. Genelde bu sürecin ardından gürültüye sebep olan komşular biraz daha sese karşı dikkatli davranırlar. Ancak sorun devam ederse aşağıdaki yöntemleri de deneyebilirsiniz.

Gürültü yapan komşuyu şikayet edilecek yerler ve telefonlar:

155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı
Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümüne
Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet
Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.

Kişinin kendisine karşı işlenen hakaret ve tehdit olaylarını telefonuna ses kaydına alması belirli kriterler ışığında suç sayılmıyor. Alınmış olan bu ses kayıtları hukuka uygun delil niteliğindedir. Hükme esas alınmasında hukuka aykırılık yoktur.

 

 

Komşuları Rahatsız Eden Kiracı Evden Çıkarılabilir Mi?

Komşuları rahatsız eden kiracı evden çıkarılabilir. Bu durumda ev sahibi, kiracıya bir ihtarname gönderecek ve ilgili durumun düzeltilmesi için en az 30 gün süre verecektir. Kiracı bu süre zarfında rahatsızlık halini ortadan kaldırmazsa ev sahibi tahliye davası açarak komşuları rahatsız eden kiracıyı evden çıkarabilir.

 

Gürültü yapan komşuya ihtarname nasıl çekilir?

Gürültü yapan komşu kiracı ise kat malikini (ev sahibini) arayın ve durumu bildirerek önlem almasını isteyiniz. Kat malikine ulaşamıyorsanız apartman yönetimi / site yönetiminden bunu yapmasını ve kendinize de yazılı bilgi verilmesini talep etmelisiniz. Apartman yönetimi ile konuşmalı ve rahatsızlığınızı dile getirmelisiniz.

 

Komşu kavgasına hangi mahkeme bakar?

Hakaret suçunun cezası, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak belirlenmiştir dolayısıyla hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Kasten yaralama suçunda genel olarak asliye ceza mahkemesi görevlidir. Kasten yaralamanın neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinden olan kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesi halinde görevli mahkeme ağır ceza mahkemesi olarak düzenlenmiştir. Komşuların Medeni Kanun’un ilgili olan hükümlerine dayalı olarak açılan davalarda görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir.

 

Kavgada iki tarafta şikayetçi olursa ne olur?

Karşılıklı olarak iki kişinin birbirini darp etmesi halinde, her iki taraf da birbirinden şikayetçiyse açılacak soruşturmada müşteki-şüpheli sıfatı olacaktır.

Darp raporunun geçerli olması için bir süre yoktur. Darp raporu her zaman geçerlidir. Fakat kasten yaralamadan ceza davası için darp raporu alındıktan sonra 6 aylık süre içinde şikayetçi olmak gerekir.

Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz. Polisin verdiği idari para cezasına karşı da gürültü devam ediyorsa Türk Ceza Kanununda düzenlenen huzur ve sukunu bozma suçu gereğince savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.

 

Komşusunu rahatsız edene ceza var mı?

Bu seçimlik hareketler; kişiye ısrarla telefon edilmesi, kişiyi rahatsız etmek amacıyla ona karşı istikrarlı bir şekilde gürültü yapılması veya ısrarla hukuka aykırı olarak herhangi bir davranışta bulunma şeklinde olabilmektedir. Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun cezası, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.

 

Komşum beni rahatsız ediyor ne yapmam lazım?

Ciddi durumlarda, rahatsız eden komşu hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Savcılığa yapacağınız başvuruda, rahatsızlığın ayrıntılarını ve varsa delilleri sunarak yasal işlem başlatılmasını talep edebilirsiniz.

 

Komşu gürültüsü nasıl ispatlanır?

Gürültü yapan komşuya karşı Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak rahatsızlık yarattığı unsurların ispatlanması halinde tedbir kararı talebinde bulunabilir. Bu başvuruların avukat ile yapılması oldukça önemlidir.

 

Komşunun duvara vurması suç mu?

Türk Ceza Kanunun 183. maddesine göre; (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

 

Komşunun sesini kaydetmek suç mu?

Kişinin kendisine karşı işlenen hakaret ve tehdit olaylarını telefonuna ses kaydına alması belirli kriterler ışığında suç sayılmıyor. Alınmış olan bu ses kayıtları hukuka uygun delil niteliğindedir. Hükme esas alınmasında hukuka aykırılık yoktur.

 

 

Instagram Hesabımız

Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir