Fuhuştan Deport
Fuhuştan deport, Fuhuş sebebiyle deport edilme durumu, bir ülkede yabancı bir kişinin fuhuş yapması veya fuhuşa aracılık etmesi nedeniyle sınır dışı edilmesini ifade eder. Fuhuş, genellikle birçok ülkede yasa dışı veya düzenlemelere tabi olan bir faaliyettir ve bu faaliyetle ilgili yasaları ihlal eden yabancılar, ülkeden çıkarılarak deport edilebilirler.
Bu tür durumlar, ülkenin göç politikaları ve kamu düzeni koruma tedbirleri çerçevesinde değerlendirilir. Fuhuş sebebiyle deport edilme, genellikle ülkenin hukuk sistemine göre belirli prosedürler çerçevesinde gerçekleşir ve ilgili kişilerin hakları da gözetilir.
Yabancıların fuhuş nedeniyle deport edilmesi, ülkenin göç politikaları ve ulusal güvenliği açısından önemli bir tedbirdir ve yasalara uygun olarak uygulanır.
Türkiye’de Türk yada Yabancı Ülke Vatandaşlarına Uygulanan Diğer Tahdit Kodları;
Mahkemelerce yurt dışına çıkışı yasaklananların veya vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkışı kısıtlananların durumu için (A) kodu (mahkeme yasağı) ve (B) kodu (vergi borcu) kullanılır.
Yabancılar Şubesi, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Çalışma Bakanlığı tarafından uygulanan tahdit kodu programında ise ikamet izni veya çalışma izni ihlali durumunda (V) – (G) ve (Ç) kodları ile süreli veya süresiz giriş-çıkış yasağı uygulanır.
Tahdit, sınırlama veya kısıtlama anlamına gelir. Hakkında sınır dışı kararı verilen yabancıların kayıtlarına bu kararın sebebini gösteren bir kod işlenir.
Tahdit kodları, bir yabancının sınır dışı edilme sebebini gösteren kodlardır. Bu kodlar, sınır dışı kararının veriliş sebebini açıklar ve tahdit süresine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Sınır dışı edilme kararları, yabancıların farklı sebeplerle ülkeden çıkartılması anlamına gelir ve genellikle iki ana kategoride düzenlenir: cezai güvenlik tedbirleri ve kolluk güvenlik tedbirleri altında.
En yaygın sınır dışı edilme sebepleri şunlardır:
Oturma izni olan yabancının çalışma izni olmaksızın ülke içinde çalışması,
Sahte evlilik yapan yabancıların V70 tahdit koduyla sınır dışı edilmesi,
Kaçak yollarla veya sahte belgelerle ülkeye giriş yapanlar,
Terör örgütleriyle ilişkili olanlar, örgüt üyeleri, destekçileri ve sempatizanları,
Vize süresi dolan ancak ülkeden çıkmayan yabancılar,
Uluslararası koruma başvurusu reddedilenler,
İkamet izni başvurusu reddedilenler,
2 yıldan uzun hapis cezası alanlar,
Toplumun ahlaki değerlerine aykırı eylemlerde bulunanlar (örneğin fuhuş gibi).
Bu durumlar, yabancıların ülkede kalma veya giriş yapma haklarını etkileyen ciddi nedenler olarak kabul edilir ve ilgili makamlar tarafından karara bağlanır.
Bir kişi veya yasal temsilcisi, fuhuş sebebiyle sınır dışı edilme kararına karşı çıktığında, avukatları aracılığıyla sulh ceza hakimine başvurabilir. Bu başvuru yapıldığında, dilekçe ilgili sulh ceza hakimine ulaştırılır ve hakim, başvuruyu beş gün içinde sonuçlandırmakla yükümlüdür. Sulh ceza hakiminin verdiği karar kesindir. İdari gözetim altına alınan kişi veya yasal temsilcisi, idari gözetim şartlarının değiştiği veya ortadan kalktığı iddiasıyla tekrar sulh ceza hakimine başvurabilir.
Fuhuş suçunun ispatı için neler gereklidir? Fuhuş nasıl ispat edilir ?
Fuhuş suçunun ispat edilmesi gerekir. Suçu ispat oluncaya kadar herkes masum sayılacaktır. Polisin yabancıyı yakalayıp fuhuş suçundan tutanak tutması başlı başına fuhuş suçuna sebebiyet vermez.
Deport Kararı Kaldırmada Görevli ve Yetkili Mahkeme
Deport kararı, idari bir işlemdir. Bu itibarla deport kararının hukuka uygun olup olmadığını denetlemekle görevli mahkeme idare mahkemeleridir. İdari işlem niteliğindeki sınır dışı edilme kararını veren idarenin bulunduğu yer mahkemesi ise yetkili mahkemedir. Kişi hakkında işlenen kodun iptali talepli dava için de aynı görev ve yetki kuralı geçerlidir.
Bu konuda ve daha fazlası hakkında görüşmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.