Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Cezası - Azim HUKUK

Evrakta Sahtecilik Suçu Nasıl Oluşur

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Nedir?

Resmi belgede sahtecilik, bir kişinin veya kurumun resmi belgeleri sahte veya yanıltıcı bilgilerle doldurması veya düzenlemesi anlamına gelir. Bu suç, genellikle kamu düzeni ve güvenliği açısından ciddi bir tehlike oluşturduğu için cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir.

Resmi belgede sahtecilik suçu, birçok farklı belge türünü kapsayabilir, örneğin pasaportlar, kimlik kartları, sürücü belgeleri, doğum ve ölüm belgeleri, evlilik lisansları, resmi işlemler, banka belgeleri ve daha fazlası.

Resmi belgede sahtecilik suçunun oluşması durumunda ciddi cezai yaptırımlara maruz kalınabilir. Bu tür bir suç işleyenler, hapis cezası, para cezası veya diğer yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, sahte belgelerle yapılan işlemler geçersiz sayılabilir ve bu da kişinin hak kaybına uğramasına neden olabilir.

Bu suçun cezai yaptırımları, ülkeye ve yargılama yapılacak yere göre değişebilir. Genellikle hapis cezası, para cezası veya her ikisi ile cezalandırılır. Ayrıca, sahte belgelerle yapılan işlemler geçersiz sayılabilir ve bu da kişinin hak kaybına uğramasına neden olabilir.

 

Resmi Belge Hükmünde Olan Belgeler Nelerdir?

Kanun bazı özel belgeleri resmi belge hükmünde saymış ve cezalandırma yaparken resmi belgede sahtecilik hükümlerinin uygulanması gerektiğini düzenlemiştir. TCK’nın 210/1. Maddesinde sayılan bu belgeler resmi olmamasına karşın resmi belge hükmünde kabul edilmiştir. Maddeye göre aşağıdaki belgeler resmi belge hükmündedir.

1- Emre veya hamile yazılı kambiyo senedi,

2- Emtiayı temsil eden belge,

3- Hisse senedi,

4- Tahvil,

5- Vasiyetname.

 

Evrakta Sahtecilik Suçu Nasıl Oluşur

TCK 204. maddesi içerisinde resmî belgede sahtecilik suçunun gerçekleşmesi için birden fazla seçim olasılığı öngörülmüştür. Bu hareketlerden bir tanesi yapıldığı durumlarda resmi evrakta sahtecilik suçu gerçekleşmiş olacaktır. Kısaca ilgili hareketler şunlardır:

Sahte bir resmi evrak düzenlenmesi,
Düzenlenen sahte evrakları kullanılması,
Gerçek olan bir belgenin başkalarını kandıracak biçimde düzenlenmesi
Sizlere aktarılan bu suçun görevi yetkisi bulunduğu için düzenlenen belge üzerinde değişiklik yapan görevli için birden fazla seçimlik hareketler öngörülmüştür. Bu öngörüler de evrakı düzenleme yetkisi olan görevli memurun evrakı gerçeğe aykırı bir şekilde düzenlemesidir. Özetle bir evrakı düzenlemeye yetkisi olan memurun gerekli resmî belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenlediği tespit edildiği durumlarda evrakta sahtecilik cezası normale göre daha da arttırılacaktır. İlgili suçun unsurlarının oluşması için aynı evrakı kullanma ve düzenleme hareketlerinin bir arada bulunması gerekmektedir. Örneğin görevli olan memur sahte bir şekilde düzenlediği evrakı kullanmak için çekmecesine koymuş olması da bu suçun oluşması için yeterlidir.

TCK 207. maddesi içerisinde özel belgede sahtecilik suçunun gerçekleşmesi için birden fazla seçim olasılığı öngörülmüştür.

Sahte olduğu bilinen bir özel belgenin bilerek ve isteyerek kullanılması,
Özel bir belgenin sahte bir şekilde basılması ve kullanılması,
Gerçekte var olan özel belgenin başkalarını yanıltacak şekilde düzenlenmesi ve kullanılması

 

Adli Para Cezasına Çevirme , HAGB, Cezanın Ertelenmesi

Adli para cezası, kural olarak kanunda açıkça sayılan ya da iki yıldan daha az süreli hapis cezalarının hakimin takdir yetkisine bağlı olarak para çevrilmesine olanak sağlayan bir seçenek yaptırımdır. Resmi belgede sahtecilik suçu açısından suçun cezasının alt sınırı en az iki yıl olarak düzenlendiği için bu suça ilişkin verilen hapis cezasının adli para cezasına dönüştürülmesi mümkün değildir.

Verilebilecek olan cezanın seçenek yaptırımlarla ya da indirimlerle iki yılın altında olması durumunda Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Kararı verilebilecektir. Yine Hagb şartlarının oluşmaması durumunda Cezanın Ertelenmesi mümkündür.

 

Resmi Belgede Sahtecilik Şikayete Tabi mi?

Resmi belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı değildir. Suç ihbarıyla birlikte re’sen soruşturma açılır.

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunun Nitelikli Halleri
Resmi belgede sahtecilik suçu TCK m. 204’te düzenlenmiştir. Maddenin ikinci fıkrasında nitelikli hal olarak kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği suçuna yer verilmiştir.
Buna göre, kamu görevlisinin;
Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenlemesi,
Gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmesi,
Gerçeğe aykırı olarak belge düzenlemesi,
Sahte resmi belgeyi kullanması nitelikli hal olarak, basit haline nazaran daha ağır bir yaptırıma tabi tutulmuştur.

 

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunda Zamanaşımı Kavramı

Resmi belgede sahtecilik suçun takibi bakımından şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Resmi belgede sahtecilik suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır. Bu sebeple genel dava zamanaşımı olan 8 yıl içerisinde “herkes” bu süre içerisinde şikayetçi olup davaya müdahil sıfatıyla katılabilir. Suçun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halinde ise dava zamanaşımı süresi 15 yıldır (T.C.K M.204/2).

 

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Cezası - Azim HUKUK
Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Cezası – Azim HUKUK

 

Resmi Belgede Sahtecilik Suçu Cezası

5237 sayılı TCK’nın 204’üncü maddesinin 1’inci fıkrasına göre suçun herkes tarafından işlenen temel hali için öngörülen ceza iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır.

5237 sayılı TCK’nın 204’üncü maddesinin 2’nci fıkrasına göre suçun kamu görevlisi tarafından işlenen nitelikli hali için öngörülen ceza üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasıdır.

5237 sayılı TCK’nın 102’nci maddesinin 3’üncü fıkrasına göre resmi belgeden sahteciliğe konu olan belgenin sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli belgelerden ise ilk iki fıkraya göre belirlenecek cezanın yarı oranında artırılması öngörülmüştür. Buna karşılık, bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı için resmi belgede sahtecilik yapılmışsa verilecek cezanın yarı oranında indirilmesi kabul edilmiştir.

 

Resmi Belgede Sahtecilik Suçunda Ceza Avukatının Önemi

Evrakta Sahtecilik Suçu Nasıl Oluşur, Resmi belgede sahtecilik suçunu yukarıda detaylı şekilde açıkladık. Resmi belgede sahtecilik suçunun hangi kanun maddesi ve fıkrası kapsamında ortaya çıktığı, isnat edilen suçun somut olgularla örtüşüp örtüşmediği ve hukuki alanda beyanların berrak bir şekilde ortaya konulması gibi olgular karşı karşıya kalınan ceza miktarının büyüklüğünü de belirleyecektir. Resmi belgede sahtecilik suçu açısından bir soruşturma veya kovuşturma ile karşı karşıya kaldıysanız ve savunma hakkınızı sonuna kadar kullanarak olabilecek en az hasarla bu süreci atlatmak amacındaysanız, veya bu suçtan ötürü mağduriyet yaşamaktaysanız ceza hukuku alanında çalışan ve deneyim sahibi bir avukat ile bu süreci takip etmek herhangi bir hak kaybı yaşamanızı önleyecektir. Bu hukuki süreci doğru ve lehinize bir şekilde yönetebilmek adına bu alanda çalışan bir ceza avukatından yardım almanız tavsiye edilir.

 

Sık Sorulan Sorular

Resmi belgede sahtecilik Ağır ceza mı?
Evrakta sahtecilik cezası paraya çevrilir mi?
Resmi belgede sahtecilik yüz kızartıcı suç mudur?
Özel belgede sahtecilik suçu şikayete bağlı mıdır?
Özel evrakta sahtecilik cezası
Resmi evrakta başkasının yerine imza atmanın cezası nedir
Evrakta sahtecilik cezası paraya çevrilir mi
Resmi belgede sahtecilik Suçu TCK
Resmi belgede sahtecilik nitelikli hal
Resmi belgede sahtecilik suçu zamanaşımı
Resmi belgede sahtecilik şikayete tabi mi
Evrakta Sahtecilik Suçu Nasıl Oluşur

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir