MİRAS HUKUKU

Eşimin İlk Evlilikten Olan Çocuğun Miras Hakkı Olur Mu

Eşimin İlk Evlilikten Olan Çocuğun Miras Hakkı Olur Mu

Evliliğin sona ermesi halinde, çocuk mallarına ilişkin 353. madde ile özel bir düzenleme getirilmektedir. Evlilik sona erince velâyet kendisinde kalan eş, hâkime çocuğun malvarlığının dökümünü gösteren bir defter vermek ve bu malvarlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşen önemli değişiklikleri bildirmek zorundadır.

 

Eşimin İlk Evlilikten Olan Çocuğun Miras Hakkı Nedir?

Çocuğun miras hakkı, kaç evlilik olduğuna göre değişmez. İlk evlilik ya da ikinci evlilik fark etmeksizin ölen ebeveyn evli ise çocuğun miras hakkı ¾ olarak hesaplanır. Geriye kalan ¼ pay eşin miras hakkı olarak kabul edilir. Ancak, çocuk ebeveyninin sonradan evlilik yaptığı kişinin yasal mirasçısı olarak görülmez. Yalnız kendi anne ve babasının mirasçısı olarak değerlendirilir.

Anlaşmalı Boşanma Sonucunda Nafaka Alabilir Miyim?

Anlaşmalı boşanmayı seçen eşlerden herhangi biri nafaka isteme hakkına sahiptir. Ancak bu talebin anlaşmalı boşanma protokolünde geçirilmesi gerekir. Böyle bir konuya değinilmemesi halinde ayrı bir dava olarak nafaka talep edilmesi mümkün olmaz. Anlaşmalı boşanma ile boşanan ve protokolde nafaka talep etmeyen eş, nafaka hakkını kaybeder. Boşanmış eşler birbirinin mirasçısı olamaz. Bu nedenle ikinci evlilikte evlilik devam ederken vefat yaşandıysa ikinci eş mal paylaşımının ortağı sayılır. Boşanmış eşler mirasçı olamaz ama boşanmış eşten olan çocuklar birinci dereceden mirasçıdır. İkinci eşin mirastan payı yukarıda da söylendiği gibi ¼ oranında olur. Kalan ¾ oranındaki pay ise çocuklar arasında paylaştırılır.

 

Üvey Çocuğun Miras Hakkı Nedir?

Eşlerin önceki evliliklerinden olan çocuklar, sonradan evlendikleri eşlerinin mirasçısı olamaz. Üvey anne ya da üvey babadan üvey çocuğa doğrudan miras hakkı devrolmaz. Üvey anne ya da babadan birinin ilk evliliğinden olan çocuğa miras geçmesi için önce eşin ölerek sağ kalan eşe miras bırakması şartı aranır. Böyle bir durumda mirasla geçen malvarlığı sağ kalan eşin mülkiyetine geçer. Sağ kalan eş sonradan ölürse, kendi malvarlığı çocuklarına miras kalır. Bu durumda mülkiyetin nasıl elde edildiği fark etmeksizin eşe ait tüm malvarlığı çocuklara miras hakkı doğurur.

Ana ile çocuk arasındaki soybağı doğum ile kurulduğundan, evlilik dışında doğan çocuğun herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmaksızın anadan kaynaklanan tüm mirasçılık haklarına haiz olduğu açıktır. Bu nedenle evlilik dışında doğan çocuğun ana yönünden mirasçılık hakkı evlilik içerisinde doğan çocukla birebir aynı şekildedir.

Eşimin İlk Evlilikten Olan Çocuğun Miras Hakkı Olur Mu

MİRAS HUKUKU
MİRAS HUKUKU

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir