Doğum Parası Sorgulama- Azim HUKUK

Doğum Parası Sorgulama

Doğum Parası Sorgulama

Süt izni, kadınların çalışma hayatı içerisine entegre olabilmeleri ve bunu yaparken de yeni jenerasyonları mümkün olabildiğince sağlıklı yetiştirmeye devam edebilmeleri amacıyla hukuk dünyamıza girmiş, pozitif ayrımcılık ilkesinden hareketle kavramsal çerçevesi çizilmiş bir iş hukuku uygulamasıdır.

Süt izni hem özel sektör, hem de kamu sektörü çalışanları için geçerli ve güncel olarak uygulanmakta olan bir uygulanma olup, kamu ve özel sektör nezdinde çalışmakta olan çalışanların kullanabileceği süt izni hakkı, 4857 sayılı İş Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memuru Kanunu’nda yer alan farklı düzenlemeler nedeniyle değişiklik gösterebilmektedir.

Doğum Parası Sorgulama

e-devlet üzerinden “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” hizmeti kullanılarak doğum yardımı almak için yapılan başvurunun sonuçları ve doğum yardımı hakkında yapılan eksik, yanlış ödeme veya ret kararlarına itirazların sonuçları sorgulanabilir. Bu konuda Bakanlığın il müdürlüklerine şahsen müracaatla da bilgi alınabilir. Doğum yardımı uygulamasına ilişkin itirazlar yazılı olarak ilgili il müdürlüğüne yapılır ve 15 gün içinde sonuçlandırılır.

2024 SGK doğum parası tutarı nedir?

SGK tarafından ödenen doğum parası, annelerin doğum sonrası dönemde iş göremezlik ödeneği olarak da bilinmektedir. Bu ödenek, annenin doğumdan önceki son 12 aylık brüt kazancına göre hesaplanır ve doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta için ödenir.

Hesaplama Yöntemi

SGK doğum parası, günlük brüt kazancın üçte ikisi (2/3) oranında ödenir. Aşağıda örnek bir hesaplama yer almaktadır:

Günlük Brüt Kazanç: 300 TL (örnek)
Günlük Ödenek: 300 TL x 2/3 = 200 TL
Toplam Ödenek: 200 TL x 112 gün = 22,400 TL
Bu hesaplama, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18. maddesine dayanmaktadır.

Bununla birlikte annenin vefat etmiş olması halinde de doğum parası için babalar başvurabilmektedir. Ödeme tutarları doğan her çocuk için bir defaya mahsus yapılmaktadır. Doğum yardımı olarak yapılan ödemenin amacı gereği hiçbir şekilde kesintiye uğramaması gerekir. Bu nedenle doğum yardımı parası haczedilemez. Aynı zamanda doğum yardımı parası üzerinden herhangi bir vergi alınması ya da kesinti yapılması durumu da söz konusu olamaz.

Doğum Parası Sorgulama- Azim HUKUK
Doğum Parası Sorgulama- Azim HUKUK

Doğum İzni Raporu

Sağlıklı bir doğum için uzman hekimlerin ziyaret edilmesi ve düzenli olarak kontrollerin yapılması gerekiyor. Hekimler, belirli bir süre sonunda tahmini doğum tarihi konusunda anne adaylarını bilgilendiriyor. Bu tarih ise 40. hafta olarak kabul ediliyor. Bu tarihten geriye doğru 8 hafta sayılarak çalışan izne ayrılabiliyor. Bu süreçte verilen rapora ise doğum raporu deniyor.

Doğum raporu uzman hekimlerden alınabiliyor. Uzman hekim, talep edilmesi durumunda rapor oluşturuluyor. Günümüzde raporlara genellikle karekod ekleniyor. Alınan raporda da karekod olması talep ediliyor. Anne adayının raporda karekod olduğundan emin olması özellikle öneriliyor. Aksi takdirde tekrar rapor çıkarmak gerekebiliyor. Hamilelik süresince anne adaylarının doktor kontrolleri oluyor. Çalışma günü ve saatine denk gelen dönemlerde de çalışanlar, doktor kontrolüne gidebiliyor. Doktor kontrolüne giden kadın işçi için maaş kesintisi yapılamıyor.

 

İşveren Doğum İznini Kullandırmazsa Ne Yapmalı?

 

4857 sayılı İş Kanunu’na göre, doğum izni çalışan kadınların yasal hakkıdır ve işverenlerin bu izni vermesi zorunludur. Eğer işveren, izin kullanmanıza engel oluyorsa, aşağıdaki adımları izleyerek haklarınızı koruyabilirsiniz:

Durumu Belgeleyin:  İlk olarak, doğum nedeniyle izin talebinizi yazılı olarak işverene iletin ve bu talebinize dair bir kopyayı saklayın.
İşverenin talebinizi reddettiğine dair yazılı bir belge veya e-posta kaydı oluşturun.
İnsan Kaynakları ile Görüşün: İşyerinizin insan kaynakları departmanıyla durumu görüşün ve yasal haklarınızı dile getirin.
İnsan kaynakları departmanının izni vermesi gerektiğini belirtin ve durumu düzeltmelerini talep edin.
İş Müfettişliği Başvurusu: İşveren analık izni kullandırmayı reddediyorsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Müfettişliği’ne başvurabilirsiniz.
Başvurunuzda, talebinizin reddedildiğine dair belgeleri sunarak inceleme talep edin.
Yasal Yollara Başvuru: İş müfettişliği çözüm getirmezse, hukuki yollara başvurabilirsiniz.
Bir iş hukuku avukatına danışarak, dava açma sürecini başlatabilirsiniz. Mahkemeler, işverenin yasal haklarınızı ihlal etmesi durumunda size tazminat ve diğer haklarınızı sağlayacaktır.

Sık Sorulan Sorular

2024 SGK doğum parası ne kadar?
Sigortalı olan kadın doğum parası ne kadar alır?
Çocuk parası ne kadar 2024?
Doğum parası almak için şartlar nelerdir?
Doğum Parası Sorgulama
Sigortalı çalışan doğum parası ne kadar alır
Asgari ücretle çalışan anne ne kadar doğum parası alır
2024 doğum parası HESAPLAMA
Doğum parası ne kadar 2024
Süt ve doğum parası
SGK doğum parası
Çalışan anne doğum parası alma şartları
Süt parası ne kadar 2024
Emzirme parası ne kadar 2024?
Doğum sonrası rapor parası ne kadar?
Doğum izni süresince maaş ödenir mi?
Rapor parası ne zaman yatar 2024?
Evlat edinme
Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti
Eşimin İlk Evlilikten Olan Çocuğun Miras Hakkı Olur Mu

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir