Deport Kaldırma 2024-2025 - Azim HUKUK

Deport Kaldırma 2024-2025

Deport Kaldırma 2024-2025

Deport kararı alınan yabancının ya doğrudan sınırdışı edilmesine karar verilmektedir ya da yabancı hakkında sınırdışı etme kararının yanı sıra, terk süresi tanınarak Türkiye’yi terke davet kararı veya idari gözetim kararı alınabilecektir. Deport, bir kişinin bulunduğu ülkede yasal bir izin veya vatandaşlık hakkı olmaksızın bulunması veya belirli nedenlerle yasal statüsünün iptal edilmesi sonucu, zorla ülkeden çıkarılması işlemi olarak tanımlanabilmektedir.

Tahdit kodu, yabancının ülkeye giriş yasağının veya deport sebebinin gerekçesini bildiren ve sicile işlenen kodlarıdır. Bu kod baz alınarak, sınır dışı edilen yabancının tamamen veya belirli bir süreliğine ülkeye girmesi engellenmektedir. Bu belirli süre 5 ay ve 5 yıl arasında değişmektedir. Örneğin Vize ihlal cezası olarak kesilen para cezasını ödemeyip de Türkiye’den çıkılması durumunda yabanci uyruklu kişi sınır dışı (deport) edilmektedir. Bu tür bir durumda beş (5) yıllık bir süre için yabancı uyruklu kişi hakkında deport kararı, yani diğer bir deyimle sınır dışı kararı verilmektedir.

 

 

Tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemlerde işlemi yapan idareye karşı, genellikle valiliklere ya da İçişleri Bakanlığına karşı dava açılmalıdır. Dava açma süresi işlemin tebliğ tarihinden itibaren 60 gündür. Bazı durumlarda idari başvuru ya da meşruhatlı davetiye ile de tahdit kodunun kaldırılabilmesi mümkündür. Sınır dışı etme kararı alınanlara, sınır dışı etme kararında belirtilmek kaydıyla, Türkiye’yi terk edebilmeleri için on beş günden az olmamak üzere otuz güne kadar süre tanınır. Türkiye’den çıkış için süre tanınan kişilere, hiçbir harca tabi olmayan “Çıkış İzin Belgesi” verilir. Deport (sınır dışı) kararı, kararının ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gün içinde idare mahkemesinde iptal davası açarak kaldırılabilir. Dava açılması halinde dava süresince, yabancının sınır dışı edilmez. Sınır dışı kararına karşı iptal davası, deport kararını veren valiliğe karşı açılır. Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.

Deport avukatı, yabancı hakkında deport kararı verildikten sonraki hukuki süreci takip eder ve sonuçlandırmaktadırlar. Deport işlemleri esnasında oluşabilecek ihtimaller içinde hatalardan kaynaklı hak kayıplarının önüne geçerek mağduriyetleri önlemektedirler.

 

Sık Sorulan Sorular

Deport olan yabancı nasıl geri gelebilir?
Deport süresi kaç yıldır?
Deport olan biriyle evlenebilir mi?
Davetiye ile deport kalkar mı?
5 yıl deport nasıl kaldırılır?
1 yıllık deport cezası ne kadardır?
Yabancıların ceza parası ne kadar 2024?
Kaçak yabancılara af çıkacak mı?
Deport olan biri nasıl giriş yapabilir?
Deport kaç günde kalkar?
Deport pasaporta işlenir mi?
Ömür boyu deport ne demek?

 

 

Instagram Hesabımız

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir