Çocuk Alıkoymanın Cezası Nedir?
Çocuk göstermeme suçu belli kimseler tarafından işlenebilir. Bu kişiler dışında başkaca kişilerin çocuğu kaçırması ya da alıkoyması halinde başka bir suç meydana gelecek ve farklı bir cezaya çarptırılacaktır.
Çocuk göstermeme suçunun failleri;
– Velayet yetkisi elinden alınmış ana veya baba
– Velayet yetkisi elinden alınmış 3.derece dahil kan hısımları
Bu bağlamda kayın hısımları bu suçun faili olamazlar. Kayın hısımlarının bu fiilleri gerçekleştirmesi halinde başkaca suç tipi gündeme gelecektir. (TCK 109)
Belirtmek gerekir ki, çocuk göstermeme suçunun düzenlendiği maddenin 3.fıkrası başka bir hali konu edinmektedir. Buna göre kanunî temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişi de bu suça dahildir. Dolayısıyla herkes bu suçu işleyebilir. Ama bu durumda evini terk eden çocuğu yanında tutan kişi 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Dolayısıyla 3.fıkrada geçen durum söz konusu ise herkes fail olabilecektir. Bu durumda ceza süresinde farklılık vardır.
Çocuk Kaçırma ve Alıkoyma Suçu Şikayete Bağlı Mıdır?
TCK 234. madde bakımından 3. fıkrada yer alan düzenleme gereğince çocuğun rızası da olsa velisi, vasisi yahut yetkili makamların haberi olmaksızın yanında tutulması, barındırılması yahut saklanması şikayete tabi olarak düzenlenmiştir. Zira kanunda açıkça “şikayet üzerine” ibaresi yer almaktadır. Şikayet süresi 6 aydır.
Şikayet ve Uzlaştırma
Bu suç şikayete tabi bir suç olmamakla birlikte gerekli makamlarca bu suçun incelenmesi re’sen yapılacaktır. Yargılama ise cezalarının süreleri göz önüne alındığında görevli mahkemeler Asliye Ceza Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesidir.
Ayrıca bu suç için uzlaştırmaya gidilmesi mümkündür. Soruşturma veya kovuşturma aşamasında tarafların uzlaşması halinde davanın düşme konusu söz konusu olabilmektedir. Yine fail hakkında dava aşamasının sonunda verilecek cezanın para cezasına çevrilmesi, HAGB ve cezanın ertelenmesi hususları mümkündür.
Çocuk Kaçırma ve Alıkoyma Suçunun Mağduru ve Faili
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu fail bakımından özgü suç niteliğindedir. Suçun failinin kimler olabileceği kanunda açıkça gösterilmiştir. Suçun eylem unsurunun, kanun maddesinde sayılan fail olmaya elverişli kişiler haricinde gerçekleştirilmesi durumunda bahsi geçen suç oluşmayacaktır. TCK 234. maddenin ilk fıkrasında düzenlenen suçun faili ‘velayet yetkisi elinden alınmış olan anne veya baba’ ya da ‘üçüncü derece dahil kan hısımı’ olabilmektedir.
TCK 234. Madde aile düzenine karşı suçlar başlığı altında düzenlendiği için bu suçun mağduru velayet yetkisine sahip anne veya baba ya da çocuğun bakım ve gözetimini üstlenmiş kişi ve onaltı yaşını doldurmamış çocuktur.
TCK 234. maddenin 3. Fıkrasında tanımlanan suçun faili çocuğun ailesi dışında herkes olabilmektedir. Burada doktrinde farklı görüşler bulunsa da kanaatimizce aileyi çekirdek aile olarak dar yorumlamakta fayda vardır.
Şikayet Süresi, Zamanaşımı ve Uzlaşma
Şikayet Süresi: Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçunun TCK m.234/3’deki hali şikayete tabidir. Suçun TCK m.234/1 ve 2’deki halleri ise şikayete tabi değildir, savcılık tarafından re’sen soruşturulur. Şikayetten vazgeçme halinde ceza davası düşecektir.
Zamanaşımı: Dava zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılmamışsa veya dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılmamış ise ceza davasının düşmesi sonucu doğuran ceza hukuku kurumudur. Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu yargılamalarında olağan dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.
Uzlaşma: Uzlaşma, suç isnadı altındaki şahıs ile suçtan dolayı mağdur olan şahsın bir uzlaştırmacı aracılığıyla anlaşmasıdır. Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması suçu, uzlaşmaya tabi suçlar arasındadır.
Sık Sorulan Sorular
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması şikayete bağlı mı?
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması kaç yıl?
Çocuk alıkoymanın cezası nedir?
Alıkoyma şikayete tabi mi?
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması şikâyete bağlı mı
Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması TCK
Çocuğun KAÇIRILMASI ve ALIKONULMASI geçici velayet
Çocuk Alıkoymanın Cezası Nedir?