Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Nelere Dikkat Eder? - Azim HUKUK

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Nelere Dikkat Eder?

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Nelere Dikkat Eder?

Davacının Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun bir dilekçe oluşturup oluşturmadığına, Türk Medeni Kanunu’na uygun açılıp açılmadığına ve iddialarını ispatlayıp ispatlamadığına dikkat edecektir. Aynı şekilde davalının iddialarının da ispat edilip edilmediğine dikkat edecek, süresinde dilekçe sunup sunmadığına, tarafların yasal süre içerisinde harç yatırıp yatırmadığı ve delilleri sunup sunmadığına bakarak davayı neticelendirecektir. Hakim davada hem usul hem de esas olarak incelemede bulunacaktır.

 

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?

Çekişmeli Boşanma davasında ilk duruşmada hakim ne sorar;

Eşlerin evliliklerini sonlandırmak istemelerinin neden Medeni hukuk çerçevesinde 166. Madde hususlarına dayanarak incelenecektir. Çekişmeli davalarda M.H.K. üzerinden 161. Madde ve 166. Madde arasındaki, hayata kast, akıl hastalığı, haysiyetsiz hayat sürme, aldatma, hakaret ve gurur kırıcı hareketlerde bulunma, taraflarda birinin evi terk etmesi durumları da ön plana alınarak hakim sorular soracaktır.

Yalan protokol üzerinden taraflardan tehdit altında kalanın korunması, boşanma için yeterli nedenlerin görülmesi ve tarafların evlilik kurumuna zarar veren davranışlarda bulunmasını dikkate almaktadır. Delillere, şahitlerin ve tarafların beyanlarına yönelik sorular sorarak, sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde büyük bir rol oynamaktadır.

 

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Bu konudaki en önemli husus davanın süreler kaçırılmadan, doğru hukuki bilgilerle titizlikle takip edilmesidir. Delil ve tanıkların bildirilmesi, bilirkişi incelemesi, mal rejimine ilişkin araştırmalar, keşif gibi süreçlerin doğru zamanda talep edilmesi dava süresinin kısalmasında büyük rol oynayacaktır ama Çekişmeli olan boşanma davalarının süresi çocuğu zaman 6 ay ila 1,5 yıl arasında oluyor. Çocuğun bulunması ve eşlerin birbirleriyle düşman gibi bir tutum içerisinde olması halinde dava uzayabiliyor.

 

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Nelere Dikkat Eder? - Azim HUKUK
Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Nelere Dikkat Eder? – Azim HUKUK

 

Boşanmada Kusur Nasıl Belirlenir?

Boşanma davasında kusur belirleme işlemi tarafların ileri sürdüğü deliller kapsamında yapılacaktır. Tanık beyanı boşanmada kusur belirlemesi için çok önemlidir. Bunun haricinde hukuka uygun her türlü delil burada yarayışlı olacaktır. Ayrıca aile hukuku davalarında yazılı senetle ispat kuralı uygulanmaz. Ancak karşı tarafa kusur isnad etmek için dava dilekçesi, cevap – cevaba cevap ve en son cevap dilekçesinde bunlar detayı şekilde yer almalıdır. Bu aşamada öne sürülmeyen kusur isnadı daha sonra öne sürülemeyecektir.

 

Çekişmeli Boşanma Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Çekişmeli boşanma davasında görevli mahkeme, Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi bu davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakacaktır.

Çekişmeli boşanma davasında yetkili mahkeme ise:

Davalının yerleşim yeri mahkemesi,
Davacının yerleşim yeri mahkemesi veya
Tarafların dava öncesi son 6 ay birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesidir.

 

Sık Sorulan Sorular

Çekişmeli bosanma Davası Nasıl Açılır
Cekismeli bosanma Davasında nafaka ve tazminat ne kadar Olur
 ilk duruşma nasıl olur
Çekişmeli boşanma ne kadar sürüyor?
 Hakim nelere dikkat eder?
Çekişmeli boşanma süreci nasıl ilerler?
Boşanmada kadının hakları nelerdir?

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir