Boşanma Davası Nasıl Açılır 2024-2025

Boşanma Davası Nasıl Açılır 2024-2025

Boşanma Davası Nasıl Açılır 2024-2025

Boşanma davasının yürütülebilmesi için davanın yetkili ve görevli mahkemede açılması gerekmektedir. Açılabilecek yetkili mahkemeler ise eşlerden ikametinin bulunduğu yer mahkemesi ve davadan önce son altı aydan beri eşlerin birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Bu kural yalnızca çekişmeli boşanma davaları için geçerli olup anlaşmalı boşanma davalarında istenilen her yerde açılmaktadır. Boşanma davaları tarafların dilekçelerinde sundukları iddia ve savunmaları ile duruşmada mahkeme huzurunda öne sürdükleri ve dinlenen tanık (şahit) beyanları üzerinden yürütülür. Taraflar dilekçelerindeki iddialarını çeşitli yasal delillerle ispatlamaya çalışmaktadır. Bu nedenle de dava dilekçesinin hazırlanması belirleyicidir ve önemlidir. Çünkü boşanmaya birçok sonuç bağlanmıştır.

Boşanma davası, bir boşanma davası dilekçesi ya da anlaşmalı boşanma söz konusu ise bunun ekine eklenecek anlaşmalı boşanma protokolü ile açılmaktadır. Özellikle çekişmeli boşanma davasında iddiaların ispatlanması ve davanın kazanılması açısından, mahkemeye sunulacak dilekçelerdeki detayların titizlikle belirlenmesi gerekmektedir.

Çekişmeli boşanma davası, eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçlarına dair anlaşamadıkları durumda açılan davadır. Örneğin bir eş boşanmak istiyor ancak diğer eş boşanmak istemiyor olabilmektedir. Bunun dışında eşlerin her ikisi de boşanmak istiyor ancak velayet, nafaka, mal paylaşımı gibi hususlarda anlaşamıyor olabilirler. İşte bu tür durumlarda eşlerin ne kadar süre evli olduğu farketmeksizin çekişmeli şekilde boşanmak için dava açılmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası ise eşlerin boşanma ve boşanmanın sonuçları üzerinde anlaşıp mahkemeye başvurduğu dava türüdür. Bu davanın açılması için eşlerin en az 1 yıl evli olması gerekmektedir.

 

Boşanma Davasında Gerekçe Göstermek Gerekir Mi?

Boşanma davası açmak isteyen eşin, dava dilekçesinde somut bir boşanma sebebine yani bir gerekçeye dayanması gerekmektedir. Bu sebepler kanunda sayılmış genel veya özel sebeplerden biri olabilir. Yani, eşlerden biri evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedenine dayanabileceği gibi; aldatma(zina), terk, hayata kast gibi özel nedenlere de dayanabilir. Ancak burada önemli olan husus, davacının boşanma nedenine dayandırdığı somut olayları ve davalının bu nedendeki kusurunu ispatlamasının gerektiğidir. Davacı bu gerekçesini ispatlayamazsa dava reddedilecektir.

 

Boşanma Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma için hazırlanması gereken evraklar farklılık göstermektedir.

Anlaşmalı boşanma için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilecektir:

Boşanma talepli dilekçe,
Anlaşmalı boşanma protokolü,
Davayı asiller açacaksa nüfus cüzdanı fotokopisi, şayet avukat açacaksa boşanma konusunda özel yetki içerir fotoğraflı vekâletname,
Harç ve masrafların ödendiğini gösterir belge.
Çekişmeli boşanma davalarında ise gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilecektir:

Boşanma için dava dilekçesi,
Delil listesi,
Davayı asiller açacaksa nüfus cüzdanı fotokopisi, şayet avukat açacaksa boşanma konusunda özel yetki içerir fotoğraflı vekâletname,
Varsa darp raporu,
Boşanmada kusur yükleyebilecek tüm bilgi, belge ve fotoğraflar,
Harç ve masrafların ödendiğini gösterir belge.

 

Benzer Sorulan Sorular

Boşanma davası için ilk ne yapılmalı?

Boşanmak için ilk adım resmi olarak, boşanma dilekçesinin ilgili aile mahkemesine sunulmasıyla atılmış olur. Süreç Yönetimi: Boşanma sürecinde mal paylaşımı, velayet, nafaka gibi konuların yasal çerçevede ele alınması gerekir.

 

Adliyeye gitmeden boşanma davası nasıl açılır?

Bunun için öncelikle e – devlet hesabı aktif edilmesi ardından UYAP üzerinden gerekli işlemler sağlanmaktadır. Bu şekilde artık mahkemeye gitmeden e – devletten boşanma davası açma süreci gerçekleştirilebilmektedir.

 

Boşanma davası ücretini kim öder?

Boşanma davasında mahkeme masraflarını ödeyecek taraf, genellikle mahkemenin belirleyeceği şekilde ödeme yapar. Ancak, taraflar arasında anlaşma sağlanırsa, mahkeme masrafları karşılıklı olarak ortak bir şekilde ödenebilir.

 

Kadın boşanma davası açarsa hakları nelerdir?

Boşanma davasında kadının velayet hakkı, maddi ve manevi tazminat hakkı, ücretsiz avukat talep hakkı, kadının ziynet eşyası hakkı, ortak konutun hakkı, şahsi eşya talep hakkı, mal paylaşımı bağlı olarak alacak hakkı gibi çeşitli hakları bulunmaktadır.

 

Boşanmada erkeğin ağır kusurlar nelerdir?

Boşanmada erkeğin kusurları da çoğu zaman psikolojik, fiziksel, cinsel, ekonomik şiddet şeklinde görülürken saydığımız hallerin neredeyse tamamı boşanmada erkeğin kusurları kapsamında karşımıza çıkar. Boşanmada kadının kusurlarında olduğu gibi burada da somut olay kapsamında değerlendirme yapmak gerek.

 

Tek taraflı boşanma olur mu?

Tek taraflı boşanma, eşlerden birinin diğer eşin rızası olmadan veya anlaşmaya varmaksızın boşanma davası açması durumudur. Bu durumda boşanmayı talep eden taraf, mahkemeye başvurarak boşanma sürecini başlatır. Boşanma gerekçeleri, mevcut yasalar ve deliller, mahkeme tarafından incelenir ve karar verilir.

 

Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ne olur?

Her iki taraf karşılıklı olarak hukuki argümanlarını sunacak ve hakim her iki tarafın iddia ve savunmalarını dinleyecektir. Kadın boşanma davası açar erkek kabul etmezse, davaya çekişmeli olarak devam edileceğinden dava mahkemenin iş yoğunluğuna göre ortalama 1,5 yıl sürecektir.

 

Boşanmada oturulan ev kime kalır?

Ülkemizde, genellikle ortak konutun tahsisi kadınlar tarafından talep edilmektedir. Şayet, talep eden tarafın gerekçeleri mahkeme tarafından haklı bulunursa ortak ev talep eden tarafa tahsis edilebilmektedir. Bazen dava sonuna kadar bazen de süresiz olarak müşterek ev taraflardan birine tahsis edilebilmektedir.

 

Boşanan kadın kocasından neler alabilir?

Nafaka hakları bakımından da, boşanma davasını kadının veya erkeğin açmış olmasının önemi yoktur. Boşanma davası açan kadın, şartları sağlanmışsa; tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası alabilir.

 

Boşanmak için ilk nereye gidilir?

Boşanma davaları aile mahkemelerine gidilerek açılabilir. Ancak anlaşmalı bir şekilde boşanma işlemi gerçekleştirilmek isteniyor ise adliyenin aile mahkemesine başvurmalı ancak çekişmeli bir şekilde boşanma davası gerçekleştirilmek isteniyorsa ikametgah edilen yerdeki aile mahkemelerine gidilmelidir.

 

Erkek hangi hallerde nafaka ödemez?

Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.

 

Boşanan kadına devlet maaş veriyor mu?

Boşanmış bir kadın, babasının veya vefat etmiş eşinin emekli maaşından faydalanabilir. Boşanmış kadın devletten bir takım maaşlar alır bunlar şunlardır: Çocukların Velayeti: Boşanma sonucunda çocukların velayeti annede ise, annenin çocuklarına bakım sağlama sorumluluğu artar.

 

Sık Sorulan Sorular

Evliyken çekilen kredi boşanınca ne olur?
Boşanma harcı ne kadar 2024?
Param yok nasıl boşanma davası açabilirim?
Boşanmak isteyen kadın ilk ne yapmalı?
1 çocuğun nafakası ne kadar 2024?
1 çocuğun nafakası ne kadar?
Erkek kadına kaç yıl nafaka öder?
Boşanmada deliller nelerdir?
Kadın hangi hallerde nafaka alamaz?
Boşanma davasında kadın nasıl haksız olur?
Boşanan dul maaşı ne kadar 2024?
Kadın boşanmak isterse hakları nelerdir?
Boşanan kadın evi alabilir mi?
Boşanmada oturulan ev kime kalır?
Boşanma sırasında evde kim oturabilir?
Boşandıktan sonra ev eşyaları kime kalır?

 

 

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Azim Hukuk bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

 

Instagram Hesabımız

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Popüler Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir